Нові монети почнуть використовувати від 3 червня

нові монети
Поділитися новиною

нові монети3 червня 2020 року в Україні в обігу з’являться нові монети номіналом 10 гривень. Про це повідомили у пресслужбі Нацбанку.

Це частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває від 2014 року та має на меті забезпечити в Україні надійніші та захищеніші від підроблянь банкноти. Введення в обіг монет номіналом 10 гривень завершить цей процес. Як зазначається, монети поступово замінять банкноти у результаті природного зношення, тож громадянам не потрібно здійснювати обмін, а користуватися банкнотами можна буде необмежений період часу.

Завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні зрештою скоротиться до оптимального розміру – 12 номіналів. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1000 гривень). 

На першому етапі в обіг введуть 5 мільйонів монет номіналом 10 гривень, які розподілять між підрозділами Нацбанку у регіонах України, а ті передаватимуть монети банкам.

Нова обігова монета номіналом 10 гривень невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага – 6,4 грама. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина та гурт) нова 10-гривнева монета суттєво відрізняється від обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень. На реверсі монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

Нагадаємо, з 20 грудня 2019 року було введено в обіг монети номіналом 5 гривень.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...