7 грудня – День місцевого самоврядування в Україні

Середняківська сільрада 2014 рік
Поділитися новиною

Середняківська сільрада 2014 рікОбирають – значить довіряють 

Саме так кажуть люди про своїх обранців – владної верхівки, яку самі ж і обирають.

Люди звикли, що депутат сільської, міської чи районної ради повинен турбуватися про їхні інтереси, допомагати у вирішенні спірних питань та проблемних ситуацій. Звісно, що така «любов» між народними обранцями і самим народом існує не завжди. І більшість складу ради, а іноді й голова, влаштовує не всіх. Та все ж до більшості довіра є.

Сесія міськради 2008 рікНаближається «професійне» свято усіх, хто причетний до владної верхівки, – працівників районної ради, райдержадміністрації, сільських голів і депутатів всіх рівнів. Звісно, цього дня відбудуться урочистості і оберуть найкращих і найсумлінніших працівників. А ми вирішили відзначити найкращих іншим шляхом – проаналізуємо склад рад і побачимо, кому найчастіше довіряли люди.

Спершу ми взялися за районну раду. Чесно кажучи, провести її аналіз було складно. Адже списків дуже багато і кількість депутатів вражаюча. Важко повірити, але у 1987 році депутатський корпус Гадяцької райради складався із 91 депутата! До речі, це наймасовіший склад ради за останні 30 років.

Наступні скликання були менш чисельні, наприклад, 1990 року – 75 депутатів, 1994 – уже 30,  1998 ще менше – 28, у 2002 та ж кількість, що й попереднього скликання. А от у 2008 кількісний склад знову «поліз» угору – того року  до ради обрали аж 84 депутати. У 2010 році кількість обранців знову зменшилось – 56 осіб. Нинішній склад  районної ради налічує 37 депутатів.

Що ж до особистостей, ми не полінились і виокремили тих депутатів, чию кандидатуру обирали до райради найбільше разів протягом останніх 27-и років (7 скликань поспіль). Лідером серед довжелезних списків обранців став Олександр Сухань – його обирали у депутати 6 скликань поспіль (а це 24 роки!) До того ж, сьогодні він представляє Гадяцький район у Полтавській обласній раді. За нашими підрахунками, ніхто із депутатів районної ради із ним не зрівнявся – решта обиралися 5 і менше разів.  

Слідом за депутатом-лідером лише кілька осіб із усього списку: Василя Огризька обирали 5 скликань поспіль, по 4 скликання працювали Анатолій Цимбал, Іван Кіченко,  Олександр Колодяжний, Сергій Скрипка, Іван Доля і Дмитро Мотрич.

Були депутатами по три скликання: Григорій Степка, Іван Рень, Анатолій Ісаєнко, Василь Васківський, Микола Киченко, Іван Завора, Олександр Глушак, Олександр Міняйло, Сергій Інзик, Валентин Товстий, Петро Пилипенко, Михайло Маслюк , Олена Власенко, Олексій Нечитайло, Микола Грицан,  Олександр Мигаль і Володимир Нікітенко. До речі, більшість із тих, хто засідав, є депутатом досі, а останній із списку очолює райраду сьогодні. 

Депутатський корпус міської ради налічує 26 депутатів. Найдосвідченішими із них  є Михайло Лепський і Григорій Сафонов – їхні імена у списках депутатів уже 6 скликань поспіль. Слідом за ними майже не відстає Олексій Клочан – його обирали 5 скликань.

«Наймолодших» у складі ради двоє – Геннадій Литвиновський і Віта Гусаренко.

Вони у депутатах вперше.

Рівень популярності депутатів міськради ми визначали напередодні шляхом опитування  на офіційних сторінках тижневика у соціальних мережах. Голосування було досить активним – долучились аж 482 особи. Тут вже гадячани не зважали на вік і час на депутатській лаві, а обирали за авторитетністю того чи іншого депутата. Найвпливовішими визнали: Людмилу  Голуб, Віту Гусаренко, Василя Губського, Олега Боцулу і Валерія Мотрича (детальніше на діаграмах 1,2,3).

опитування1

Опитування2опитування 3Варто згадати і екс-голову міської ради Тетяну Савченко – вона єдина з-поміж усіх голів міської ради керувала аж 13 років поспіль (із 2002 по 2015 рік). До речі, вона одна із небагатьох удостоєна звання «Почесний громадянин міста».  

Із сільськими радами було найлегше. Адже у селах один одного знають, тож і при владі мають бути найдостойніші. По-іншому ніяк!  І це підтвердилось, коли ми проаналізували список голів сільрад – майже всіх обирали повторно кілька разів поспіль. До списку «високої довіри» увійшли: Сергій Нікітенко, Тетяна Іщенко, Анатолій Койло, Віктор Золотарьов, Валерій Власенко,  Тетяна Хоптинська, Тетяна Мілька, Ігор Лідовий, Олександр Захлистенко, Володимир Омельченко, Сергій Небрат, Олексій Коркішко, Олег Виноградов, Олександр Усик, Галина Шавшин, Наталія Рибалко, Сергій Вакуленко, Вадим Біляк.

Але у лідерах серед усіх голова Березоволуцької сільради Іван Кудінов – його обирали аж 6 каденцій поспіль.     

День місцевого самоврядування – це свято професіоналів, які прагнуть змінити життя своїх територіальних громад на краще. І, як показали опитування і зібрані дані, наші посадовці і народні обранці працюють на свою громаду на повну силу.

Тому напередодні свята редакція  вітає усіх представників місцевого самоврядування.

Нехай розуміння і підтримка ваших виборців завжди надають вам упевненості долати перешкоди і досягати бажаних результатів навіть у найскладніших ситуаціях.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...