Прізвища змінюють частіше, ніж імена

Працівники ДРАЦСу
Поділитися новиною

Працівники ДРАЦСу18 грудня – День працівників органів ДРАЦС

Кожного дня працівники відділів ДРАЦС самовіддано служать обраній справі. Усі вони з душею ставляться до своєї роботи, і поєднувати серця – не єдиний їх обов’язок. Захотів громадянин прізвище та ім’я змінити –  йде у ДРАЦС, народилася дитина, вибрали ім’я, потрібно зареєструвати – туди ж. Приходять до них і з сумним – померла близька людина або розлучення. Тут і вислухати потрібно, і поспівчувати, і допомогти, тому працівники відділів повинні бути не тільки юристами, а й психологами.

До цього дня ми вирішили відвідати працівників відділу ДРАЦС та поспілкуватися з ними. Тож знайомтесь.

Оксана Афанасенкова займає посаду начальника Гадяцького районного відділу, працює з 2001 року, має вищу юридичну освіту. Ще працює 3 спеціалісти, посаду головного займає Яна Наришкіна та два провідних спеціалісти: Олена Сухоребрик та Тетяна Коваленко.

Оксана Миколаївна розповіла, що останнім часом у їхній сфері багато чого нового.

«На даний час основним із наших завдань після того, як деякі території нашої країни є окупованими, є відновлення документів шляхом їх поновлення у програмному комплексі і створення архівних актових записів на тих громадян, архіви яких залишились на окупованих територіях. Відновлюємо документи і про народження, реєстрацію шлюбу, смерті».

Чимало часу працівники ДРАЦСу витрачають на формування архіву та утримання його в належному стані, у деяких випадках займаються його реставрацією. Допомагають людям отримати документи про реєстрацію офіційного стану з інших держав. Проводиться ця робота на підставі відповідних договорів.

Є робота, яка не помітна звичайним громадянам, це внесення змін до актових записів, це і оскарження батьківства, включення або виключення певних даних із актових записів.

Зараз відділ бере участь у пілотному проекті «Державна реєстрація народження дитини в пологовому будинку», на початку якого з області брало участь 10 відділів, і наш, до речі, був одним із перших. На даний час відділом уже видано 59 таких свідоцтв.

«Ходимо у пологове відділення за домовленістю із адміністрацією закладу охорони здоров’я, там приймаємо документи на державну реєстрацію народження, після чого оформляємо і видаємо свідоцтво».

До речі, одночасно з видачею свідоцтва про народження дитини можна отримати і довідку про місце проживання.

А ще відділ бере участь і в пілотному проекті «Звернення у сфері ДРАЦС», де громадяни можуть в електронному вигляді, зайшовши на портал, отримати консультацію або ж записатися на прийом, але обов’язково потрібно з’явитися у відділ протягом трьох днів.

Змінюють громадяни також імена, але рідше, ніж прізвища, у більшості це особи, які досягли 16 років, найчастіше змінюють на дошлюбне прізвище матері.

Із першого жовтня відбулися значні зміни, були запроваджені зміни до реєстрації цивільного стану, які включають у себе відсутність штампу в паспортах громадян про державну реєстрацію шлюбу і розірвання його та передбачають видачу громадянам два свідоцтва про шлюб.

«Цим нововведенням спочатку молодята були здивовані, але ми їм пояснювали, що це вам пара свідоцтв, щоб ви завжди були в парі. Можливо краще, що два, бо ситуації різні бувають. Запис у паспорт про народження дитини залишається на розгляд батьків. Але у зв’язку з тим, що вводиться електронний паспорт, то необхідності  у такому записі може не бути, тим паче, що до нас уже звертаються особи із пластиковими паспортами».

Сільські ради також можуть здійснювати державну реєстрацію цивільного стану, цим займається виконавчий комітет сільради. Також вони здійснюють реєстрацію про народження та смерть.

«Якщо нашим відділом за листопад проведено 22 реєстрації, то виконавчими комітетами сільрад –  лише два».

Розповіла Оксана Миколаївна й те, що найближчим часом планується скоротити строк подачі заяви про реєстрацію шлюбу, згодом його, можливо, взагалі відмінять.

До Дня працівників органів ДРАЦСу редакція тижневика бажає вам здоров’я,  творчого натхнення, здійснення всіх задумів і мрій, щоб вас завжди супроводжували милосердя та доброта, бажання та спроможність бути корисними людям!

Оксана Руденко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...