У селах кошів вистачає, а сільські голови пасивні

люди
Поділитися новиною

люди18 листопада відбулася чергова прес-конференція у очільника РДА Олексія Матюшенка.  

Як і завжди, питання для обговорення були визначені заздалегідь. Щоправда, цього разу голова РДА підготував відповіді ще й на ті, які задавали на офіційних сторінках ЗМІ у соцмережах (в основному вони стосувались ремонту доріг).

Про бюджет 

Цього року сума від перевиконання бюджету становить 30 мільйонів гривень  – по бюджетах сільських рад + 15 мільйонів гривень окремо додатково отримав бюджет районної ради. Навіть ті сільради, які раніше під кінець бюджетного року залишались практично «на нулю», цього року мають пристойний бюджет. До речі, невикористані кошти не повернуться у держбюджет, як раніше, а перейдуть на наступний рік.

Сьогодні кожна сільська рада може використовувати свої кошти на відбудову інфраструктури. Проте особливої активності не спостерігається. Голова РДА не раз сказав, що більшість сільських голів не поспішають щось робити у селах і взагалі ставляться до розподілу коштів безвідповідально, при цьому наголосив, що усі запити із бюджетних установ готові профінансувати.

Про конкурси

Досі триває конкурс  «Краща спортивна інфраструктура». Приз обіцяють досить вагомий –  200 тис. грн. Але сільські ради брати участь у ньому також не поспішають – усього 7 сільрад (Березоволуцька, Петрівсько-Роменська, Веприцька, Книшівська, Середняківська, Лютенська, Рашівська) спромоглися привести у порядок свої стадіони і подати заявки на конкурс. Усі інші не зацікавлені у призах і байдужі до розвитку спорту в селах.

Про субсидії

Із початком опалювального періоду тема субсидій знову стала актуальною. Але якщо минулорічний ажіотаж із цього приводу вже забувся, то цього року люди ще під враженням очікування. Великий об’єм робіт і брак часу став на заваді вчасного перерахунку субсидій. Працівники управління соціального захисту населення працюють у прискореному режимі і обіцяють найближчим часом задовольнити усіх, хто очікує на призначення субсидії. 

Про ремонти доріг та інше

Як і раніше, найбільшою проблемою у районі залишаються дороги. Цього року на їх ремонт із бюджетів усіх рівнів було виділено 20 млн грн. Сьогодні все заплановане майже зроблене.  Проте найбільш проблемним відрізком досі лишається дорога Гадяч – Липова Долина. Саме на неї у наступному році буде витрачена левова частка коштів, які виділять із обласного бюджету (3,5 млн грн.). Ще мільйон віддадуть на проблемну ділянку Хитці – Плішивець. 

Про землю АТОвцям

504 заяви про виділення земельних ділянок для ведення ОСГ подали АТОвці.  Наразі прийнято 460 рішень і наказів про надання дозволів на розробку проектів  на загальну площу 910,7873 га. 44 заяви знаходяться на розгляді у Головному управлінні. Уже затверджено 176 проектів землеустрою і ще 12 знаходяться на розгляді у ГУ.

Окрім того,  213,8333 га землі у районі зареєстровано для передачі у власність учасникам АТО у майбутньому. 

Наступна прес-конференція відбудеться через два тижні. Якщо маєте питання до очільника РДА, надсилайте нам на електронну адресу (bazarmedia@ukr.net) або пишіть у соцмережах. А ми обов’язково їх озвучимо адресату.

Оксана Кириченко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...