За втручанням прокурора захищено інтереси держави у сфері охорони лісових ресурсів

прокуратура
Поділитися новиною

прокуратураМиргородською місцевою прокуратурою у 2015 та поточному роках установлено випадки, коли окремі лісогосподарські підприємства не забезпечують належної охорони лісу, унаслідок чого завдані державі збитки не відшкодовуються взагалі. Разом із тим, саме на постійних лісокористувачів законодавством покладено обов’язок вживати належних заходів до охорони лісових ресурсів та недопущення їх знищення чи пошкодження.

Так, у ході розслідування Гадяцьким ВП кримінального провадження, розпочатого 13.02.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.246 КК України, за фактом незаконного порубу лісу, в одній із філій Державного підприємства «Полтавське державне лісогосподарське підприємство «Полтаваоблагроліс» проведено позапланову перевірку. У ході перевірки встановлено, що майстер лісу С. організував незаконну вирубку 43 сироростучих дерев породи дуб на одній із ділянок Гадяцького агролісництва ДП ПДЛП «Полтаваоблагроліс», чим завдав державі збитків на суму 323324,89 грн. Вироком Гадяцького районного суду від 26.11.2015 майстра лісу С. засуджено за ч.4 ст.191, ч.4 ст.27, ст.246 КК України за вчинення незаконної порубки. Зазначений вирок районного суду набрав законної сили. Із метою захисту інтересів держави в особі Сарівської сільської ради прокурором до лісогосподарського підприємства, де працювала винна у скоєнні злочину особа, заявлено позов про стягнення шкоди на суму 323324,89 грн, завданої державі внаслідок незаконної порубки лісу.

Згідно рішення господарського суду Полтавської області від 16.08.2016 позов прокурора задоволено в повному обсязі.  Постановою Харківського апеляційного суду від 19.10.2016 рішення суду першої інстанції залишено в силі. Таким чином, господарськими судами підтримано позицію органів прокуратури щодо обов’язку постійних лісокористувачів відшкодовувати шкоду, заподіяну протиправною вирубкою лісових насаджень.

Н. Снісаренко, прокурор Миргородської  місцевої прокуратури

LIVE OFFLINE
track image
Loading...