Відповідь ПАТ “Гадячгаз” на статтю «Рекет по-гадяцьки»

vopros otvet2
Поділитися новиною

vopros otvet2В зв’язку з впровадженням в країні евроінтеграційного курсу, спрямованого на створення ринкових конкурентних засад, на державному рівні іще у минулому році було прийнято ряд нормативних актів щодо регулювання відносин на ринку природного газу, які у тому числі обумовили перехід від планового обслуговування газового обладнання споживачів виключно на договірний. Так, з липня 2015 року діють нові Правила безпеки систем газопостачання, а у листопаді набув чинності Кодекс газорозподільних систем.

Однак, поряд із новоприйнятими нормативно-правовими документами продовжували діяти попередні законодавчі акти, зокрема Правила надання населенню послуг з газопостачання, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 2246 віл 09.12.1999 р., відповідно до яких Товариство кожного року затверджувало графіки планово-технічного обслуговування та проводило огляд внутрішньобудинкових систем газопостачання і обладнання житлових будинків за кошти підприємства. Лише 13 липня 2016 року Уряд своєю постановою № 442 привів у відповідність нормативну базу у сфері регулювання відносин на ринку природного газу, у тому числі увільнивши газорозподільні підприємства від зобов’язання безоплатно надавати послуги з періодичного технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання.

Це європейська практика. Простіше кажучи, що і визначено Правилами безпеки систем газопостачання, власник може укласти договір на обслуговування газового обладнання, розташованого в його помешканні, з будь-якою організацією, яка має необхідні дозволи та атестований персонал. Втім, укладення договору – це лише юридична процедура, а от оплата за надані послуги проводиться замовником лише на підставі рахунку-акту, виданого після виконання комплексу робіт, визначеного договором.

На виконання вимог Кодексу газорозподільних систем та відповідно до Правил безпеки систем газопостачання ПАТ “Гадячгаз”, як суб’єкт господарювання, що має дозвіл на проведення даного виду робіт, кваліфікований персонал, забезпечену матеріально-технічну базу та має понад 50 років досвіду в галузі, теж розпочало проведення заходів по заключенню договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем та обладнання з власниками житлових будинків.

Вартість робіт у рамках технічного обслуговування залежить від кількості приладів, розташованих у домоволодінні. Оплачувати послуги, визначені договором, потрібно лише тоді, коли передбачений договором комплекс робіт буде виконано. Тому, якщо представники ПАТ «Гадячгаз» будуть вимагати додаткову винагороду, не передбачену актом виконаних робіт, просимо повідомляти про такі випадки за телефоном 2-24-14 або ж на електронну адресу ggas.press@gmail.com.

Товариство з розумінням ставиться до хвилювань, викликаних досить різкою зміною у порядку надання послуг з обслуговування газового обладнання, розташованого в їх помешканнях, адже кожен працівник підприємства такий же споживач природного газу, як і іще 22 тисячі абонентів ПАТ «Гадячгаз». Однак, оскільки віднині саме власник відповідає за технічний стан і безпечне користування газовими приладами, у випадку незабезпечення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем, ПАТ «Гадячгаз» буде змушене провести відключення житлових будинків таких власників від системи газопостачання. Дана вимога встановлена Правилами безпеки систем газопостачання, а тому є обов’язковою для виконання.

Заходи із заключення договорів – це не лише пропозиція надання послуги з боку підприємства, а й активна роз’яснювальна робота. Укладення договору на проведення технічного обслуговування – це запорука впевненості у надійності газового обладнання, що знаходиться у оселі. Адже лише своєчасне та періодичне обслуговування приладів гарантує їх тривалу і стабільну роботу, запобігає передчасному виходу з ладу та зберігає життя і здоров’я.

Окремо, зауважуємо, що оплату транспортних послуг, про котрі вказано в матеріалі «Рекет по-гадяцьки», встановлено виходячи з розрахунку норми виконання зазначених робіт одним працівником на 4-х об’єктах в день, а автомобіль перевозе 6 працівників ПАТ «Гадячгаз», за такою формулою:

(8 год. х вартість 1 год. (а/м) + відстань х вартість 1 км.) : 24 аб./день х 1,2 (ПДВ) = вартість транспортних витрат на одного абонента (розрахунок вартості транспортних витрат на 1 абонента додається).

Також, у вищезазначеній статті вказано, що згідно Типового договору про надання населенню послуг з газопостачання, який затверджено Постановою НКРЕКП від 90.09.2015 р. № 2500, вартість ТО включено до тарифу на природний газ. Звертаємо Вашу увагу, що в зазначеному документі немає жодного речення про ТО, а договір регулює порядок та умови постачання природного газу Споживачу як товарної продукції Постачальником. До того ж, слід зазначити, що ПАТ «Гадячгаз» є Оператором газорозподільних систем, і не може здійснювати діяльність з постачання природного газу. Постанову НКРЕКП від 90.09.2015 р. № 2500 додаємо.

Для того, щоб встановити правомірність дій ПАТ «Гадячгаз», депутати Гадяцької міської ради звернулись до Державного Регулятора – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). 17 жовтня 2016 р. НКРЕКП надано роз’яснення № 10905/16/7-16, що Оператор ГРМ не здійснює обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, що не знаходяться на балансі такого Оператора, та підтверджено правомірність роботи ПАТ «Гадячгаз» (Лист НКРЕКП № 10905/16/7-16 від 17.10.2016 р. додається).

Голова правління

ПАТ «Гадячгаз»                                                                          Д.І. Шестерненко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...