Особисті лікарі і страховки: що чекає медицину у найближчі роки

0faee973d2896933a8d956e55e1844be
Поділитися новиною

0faee973d2896933a8d956e55e1844beСтало відомо, що у 2017-му медицину очікують грандіозні реформи, які закінчаться аж у 2020 році. У планах – прямі «контракти» народу з сімейними лікарями без прив’язки до місця проживання і впровадження страхової медицини. Тож ми вирішили розібратись в новинках медичної галузі. Адже хоч скрута, хоч заможні часи – без лікарні не обходиться ніхто.

Розпочнеться медреформа з «перевороту» первинної допомоги – запуску системи сімейної медицини європейського зразка на базі поліклінік і амбулаторій. Що це означає, пояснюють в МОЗ: українці зможуть вибирати сімейного лікаря та педіатра для своїх дітей, підписуючи з ними прямі контракти з чітко прописаним обсягом безкоштовних послуг.

Прив’язка до місця проживання також відміниться. І якщо раптом лікар не буде задовольняти родину, ви зможете цілком законно його замінити іншим.

Крім того, уже в наступному році планують «запустити» модель страхової медицини для українців. У МОЗ заспокоюють: купувати страховий поліс не потрібно і ніякого додаткового страхування не буде. Державне страхування буде являти собою гарантований пакет медпослуг, які не потрібно купувати. Їх оплатить держава грошима із бюджету, і в 2017 році ця модель страхування запрацює на первинній ланці. Це буде профілактика і рання діагностика захворювань. Також у МОН пояснюють, що в 2017-му кожен, хто прийде в лікарню, матиме право на безкоштовну діагностику.

Також МОЗ планує повністю скасувати паперову звітність – дуже скоро усі дані про пацієнтів будуть вноситись в єдиний електронний реєстр.

Тож як саме «приживуться» медичні новинки в Україні, поки не відомо.

Оксана Кириченко

 

Перелік платних послуг у державних лікарнях

Уряд змінив перелік платних послуг у державних і комунальних закладах охорони здоров’я (відповідні зміни передбачені постановою №648 від 22 вересня 2016 року Кабінету Міністрів).

Зокрема, йдеться про лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненнями громадян, що надаються без направлення лікаря, у тому числі із застосуванням телемедицини.

Також у цьому переліку опинилась медична допомога хворим удома, у тому числі із застосуванням телемедицини (діагностичне обстеження, процедури, маніпуляції, консультування, догляд), медичне обслуговування за договорами із суб’єктами господарювання, страховими організаціями, медичне обслуговування іноземних громадян.

Крім того, у перелік платних медичних послуг було включено проведення мікробіологічних, паразитологічних, молекулярно-генетичних, хімічних, токсикологічних і фізичних досліджень, які не стосуються медичної допомоги та оформлення результатів. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...