«Рекет по-гадяцьки»

платьожки
Поділитися новиною

платьожкиТак назвав акцію із технічним оглядом від місцевих постачальників газу Іван Миколайович, мешканець міста:

«Приїхав я до батьків, а на столі лежить отака бумажка. Кажуть, що виписали, треба оплатить. А за що – хто знає. Діду із бабою по 80 років. То можна ж навішати…

28-го приїхали у Коновалове газовики. Бігом у коридорі до коліна підписали договори. І ось вже й квитанції дали по 216 гривень платить. Переписали тільки прибори і абсолютно нічого не робили. Каже: «Бабо, ми гроші не беремо, заплатите на пошті або в любому банку».

А за що ж платить? Краники на газовій плиті як не крутились, так і не крутяться. Він же їх і не дивився. А там є робота…

Походив, Пописав «є 2 газових плити, є котел, що там ще є».

А ще й 25 гривень за транспортні послуги! Поїздом приїхати 19-45 грн, автобусом ще дешевше. Я згоден, що вони приїхали, потратились, але вони ж не до одного мене їхали – 100 дворів по 25 гривень, це вже 2500!

Чому ж ми повинні платити за те, що нам не робили?»

Ми вкотре пообіцяли розібратись у цьому питанні. Адже протягом останнього місяця нас таки не покидали сумніви щодо правомірного обґрунтування плати за послуги, які  не надаються.

Дійсно, на офіційному сайті ПАТ «Гадячгаз» є дані про заплановані роботи на 28.09.2016 року із технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання і газового обладнання у селі Коновалове. Але ж під визначенням «техобслуговування» значиться «комплекс робіт щодо визначення технічного стану ВБСГ газифікованого об’єкта, очищення, змащування, регулювання та інші операції  для  підтримання працездатності та технічної справності ВБСГ». А у нас чомусь лише перепис приладів… 

Щоб ґрунтовно розібратись у цій ситуації, ми вирішили поцікавитись вартістю ТО в інших районах та областях.

ПАТ «Хмельницькгаз» на офіційному сайті декларує, що «роботи з ПТО внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків є безкоштовними».

ПАТ «Миколаївгаз» зазначає, що «оплачувати роботи з ПТО споживачу не потрібно. Згідно до Типового договору про надання населенню послуг з газопостачання, який затверджено Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг,  від 30.09.2015 р. № 2500, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 6.11.2015 р. за № 1386/27831 вартість ТО включено до тарифу на природний газ».

Ми зателефонували у найближчі до нас Лохвицьке і Зіньківське УЕГГ, а також  ПАТ «Сумигаз» – абсолютно всі нас запевнили, що плати за технічний огляд, а не «обслуговування», як це називають у нас, не беруть. Керуються тими ж постановами, що й раніше, але планове ТО як було, так і лишається БЕЗКОШТОВНИМ.

Чому так – ми знову ж таки запитали у головного інженера ПАТ «Гадячгаз» Анатолія Довгаля і спробували поетапно розібрати його попередній коментар: 

«Усе правильно – люди платять лише за діагностику, огляд їх газових приладів. За ремонтні роботи окрема плата. Усе тому, що в ПАТ «Гадячгаз» відсутнє фінансування для проведення безкоштовного ТО. У нас стоїть вибір: або продовжити надавати безкоштовні послуги, або скоротити працівників.  Тому, щоб не чекати аварійних ситуації, які можуть настати, якщо припинити проведення техоглядів, ми вирішили ввести платний огляд. Так само віднедавна нібито працює ПАТ «Кременчукгаз»…»

От так, не дивлячись на страшенний ріст ціни на газ, ПАТ «Гадячгаз» вирішило звалити на плечі споживачів ще й плату за ТО, яка, згідно чинного законодавства, повинна бути все таки безкоштовною. Зверніть увагу на тонке формулювання ТО (технічний огляд) і ТО (технічне обслуговування). Як люблять говорити наші депутати: «Підміна понять»?

LIVE OFFLINE
track image
Loading...