Рейдерське захоплення «сирзаводу»

сиргадяч
Поділитися новиною

сиргадячМісцевому підприємству ТОВ «Гадячсир», без сумніву, можна присвоїти звання «скандального»: здавна воно обросло недоброю славою через часті звільнення працівників, невиплачену заборгованість по зарплатні і, як наслідок, безліч позовів до суду і навіть відкрите кримінальне провадження. Лише за останні кілька років про нього склали безліч пліток та побрехеньок: і китайці його купували, і банкрутом оголошували, і зовсім зупиняли виробництво. А скільки протестів витримали його стіни – навіть не злічити.

Певний час про нього не згадували. Але минулі вихідні перевернули із ніг на голову весь район. І знову ж таки, головний герой  історії – місцевий сирзавод.

«Ви чули, сирзавод захватили? – стурбовано запитували у телефонній розмові працівників редакції містяни. – Таке як рейдерський захват! Були і «тітушки», і купа міліції… Там таке твориться! Всьо, не встоїть тепер наш завод!» 

 

Окрім незрозумілих розмов, які більше були схожими на вигадки, гадячани були стурбовані великою кількістю правоохоронців та осіб, схожих на спецпризначенців, зовсім не звичних для нашого міста. На дорогах був посилений контроль – на в’їзді і виїзді із міста поліцейські прискіпливо перевіряли авто. А дехто казав, що місцями дороги були навіть перекриті.

Загалом, ця незрозуміла ситуація навіяла на людей хоч і незначну, та все ж паніку. І ми, щоб підтвердити чи спростувати інформацію, також побували біля стін підприємства. Нічого підозрілого на перший погляд не побачили: біля входу на територію стояло кілька авто, а дорога перед самим підприємством була повністю вільна для пересування. Натяків на захоплення не було. Водії автоцистерн, які зупиняються і днями простоюють навпроти підприємства, розповіли, що протягом останнього часу (із суботнього вечора і до обіду неділі) на підприємстві було тихо. Це ж підтвердили і працівники автозаправки, розташованої поряд.

Єдине, що кинулось в око, – це група молодиків спортивної статури, які на автівках із номерними знаками київського регіону протягом вихідних ніби «чергували» поблизу сирзаводу…

Звідки взялися такі чутки, ми роздумували вже у понеділок у стінах редакції. Ну не могли наші земляки просто вигадати таку історію! І тут на думку прийшли недавні події на Хмельниччині: уже кілька тижнів селяни, фермери та представники аграрних підприємств блокують роботу місцевого ТОВ «Білогір’я молокопродукт» через мільйонні борги. Люди настільки розлючені, що не збираються розходитись, аж поки завод із ними не розрахується.

гадячсирУ Інтернеті ми знайшли дані про протестувальників і були вражені – у цій історії замішаний і наш «Гадячсир». На фото, які оприлюднило місцеве видання «Незалежний громадський портал», люди тримають у руках плакати із надписами «Молокозаводи Білогір’я і Гадячсир – брехуни!»

Виявилось, що підприємство ТОВ «Білогір’я молокопродукт» входить до структури компанії ПАТ «Гадячсир». Саме наш сирзавод є «материнським», а отже саме він розпоряджається коштами. Під час останнього блокування роботи підприємства у Білогір’ї протестанти повідомили про наміри найближчим часом прибути у Гадяч, щоб зупинити роботу і «Гадячсиру», як головного винуватця їхніх негараздів. 

Після цього ситуація трохи прояснилась. Не зрозумілим залишалося тільки одне – відбувся захват чи ні? Із цим питанням ми звернулись до правоохоронців. І відразу після нашого дзвінка була призначена прес-конференція із начальником  Гадяцького ВП Віталієм Ботвиною, який і розповів нам про усе, що відбулося на території району протягом останніх вихідних, і таки відкрив нам усі «карти».

Попередження про можливість захоплення підприємства місцева поліція отримала заздалегідь. Саме через це минулими вихідними місто було переповнене правоохоронцями, і спецпідрозділи особливого призначення таки були присутні у Гадячі. І всі вони знаходились у режимі підвищеної бойової готовності. 

«Ми бачимо ситуацію на Хмельниччині, – продовжив Віталій Ботвина. – Там також починали із мирного зібрання, яке переросло у протест із палінням шин і блокуванням доріг.    

Тому, щоб не допустити подібні дії на території міста і району, нами були вжиті організаційні і практичні заходи. У першу чергу, наші дії були зосереджені на тому, щоб спрогнозувати кількість учасників акції, які могли вчинити протиправні дії, і не допустити проникнення і пересування територією району осіб, які мали зброю або предмети, які можна використати для нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Протест мав відбутися, але найголовніше для нас – це не допустити насилля. Тому  автобус із людьми просто не зміг потрапити у наш район.

Можу стверджувати, що операція проведена успішно, блокування не відбулось, поставлені завдання виконані.

Із приводу цієї ситуації я маю власну думку: добре, що люди використовують своє право на мирне зібрання. Але коли є елементи рейдерського захоплення, і власника намагаються змінити силовими методами – це вже протизаконно. 

Як виявилось, «Гадячсир» – величезний холдинг із «живими» активами і досить конкурентоспроможний у порівнянні з іншими подібними підприємствами.  Але він керується жагою наживи його власника і йде незаконним шляхом. Я вважаю, борг є борг. Людям просто потрібно дочекатись рішення суду, і тоді нехай власник відповідає по своїх зобов’язаннях».

Як виявилось, «диму без вогню не буває». Прикро, що репутацію усього району вже вкотре «підмочує» одне і те ж підприємство. І чи довго йому вдасться ухилятись від своїх кредиторів, покаже час. 

 

до пресконф копияПро що говорили на прес-конференції далі

Підвели підсумки роботи правоохоронних органів на території Гадяцького району

Робота Гадяцького відділу визнана задовільною. Протягом останніх 6-ти місяців спостерігалось підвищення рівня злочинності. 44%  злочинів у районі складали  квартирні крадіжки. Нині ріст злочинності зупинено. Певним чином на ситуацію вплинуло те, що органи поліції почали займатись оперативно-розшуковою діяльністю (після реформування ця робота була припинена).

Новинки у поліції

Найближчим часом у районі будуть створені групи швидкого реагування, які патрулюватимуть район. Буде окрема слідчо-оперативна група, яка виїздитиме на усі виклики. Із нововведеннями змінюється структура поліції, нові відділи створюватись не будуть. 

Начальник відділу поліції стверджує, що система оптимізується для найшвидшого вирішення оперативних завдань (усе переводиться у режим бойового патрулювання). Головне  – це зробити її із достатнім рівнем забезпеченості.  

Шахрайство у розпалі

Виявляється, сьогодні з’являються все більше видів шахрайств. І наш район не є винятком. Найпоширеніші із них – це шахрайства в електронних платіжних системах (приклади нових видів шахрайств читайте у свіжій кримінальній хроніці на стор.4).

Також наголосили, що 70%  афер вчиняються із місць відбування покарань. Люди в камері імітують роботу райвідділу, і багато людей навіть не підозрюють що їх ошукують злочинці.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...