Найкраще середовище для життя й розвитку дитини – сім’я

прийомна сімя
Поділитися новиною

прийомна сімяЯкщо це було б можливо, то кожна дитина зростала б у сімейному оточенні, в атмосфері любові, бо лише так повною мірою забезпечуються її потреби, створюються оптимальні умови для гармонійного розвитку, успішної соціалізації, незалежно від того, чи може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання, чи батьки неналежним чином виконують свої обов’язки.

Останнім часом створення прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу набули поширення, як альтернативні форми сімейного виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі і добровільно взяла із закладів від 1-го до 4-х дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання і спільне проживання. Функціонування прийомних сімей регулюється Положенням про прийомну сім’ю.

Метою створення прийомних сімей є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти влаштовуються в сім’ю до досягнення ними 18-річного віку або до закінчення навчання у професійно-технічних чи вищих навчальних закладах, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку. За сприятливих умов дитина може повернутися в рідну сім’ю.

Особливістю прийомної сім’ї, як альтернативної форми сімейного влаштування дітей, які залишилися без батьківського піклування, є те, що:

– дитина, яка виховується у прийомній сім’ї, не позбавляється статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, за нею залишаються всі пільги, передбачені законодавством для таких категорій дітей;

– між прийомними батьками та прийомними дітьми сімейних правовідносин не виникає;

– кандидати в прийомні батьки обов’язково проходять курс підготовки, розрахований на осмислення батьками проблем, пов’язаних із приходом у сім’ю нового вихованця;

– утримання прийомної дитини в сім’ї фінансується державою, одному з прийомних батьків виплачується грошове забезпечення;

– прийомні батьки у вирішенні проблем прийомної дитини співпрацюють із соціальним працівником, який здійснює соціальний супровід прийомної сім’ї, що передбачає надання комплексу правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, спрямованих на створення належних умов функціонування прийомної сім’ї;

– прийомні діти мають право підтримувати контакти з біологічними батьками й іншими родичами в тому разі, якщо таке спілкування не суперечить інтересам дитини і не заборонені рішенням суду.

Окрім проходження спеціальної підготовки, до кандидатів на створення прийомної сім’ї висуваються вимоги щодо достатнього матеріального забезпечення. Середньомісячний сукупний дохід на кожного члена сім’ї кандидатів не може бути меншим, ніж рівень забезпечення прожиткового мінімуму, установленого законодавством, а житлова площа повинна відповідати вимогам на 1 особу.

Влаштування дітей у прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення прийомними батьками пенсійного віку усі прийомні діти досягли повноліття.

Необхідною умовою створення умов розвитку та виховання прийомної дитини в сім’ї є згода всіх її членів на влаштування нового вихованця.

Окрім визначених вимог, щодо кандидатів на створення прийомної сім’ї законодавчо визначено обмеження, що стосуються психічного та фізичного здоров’я батьків, виконання ними своїх обов’язків стосовно дітей. Прийомними батьками не можуть бути особи, які:

– не пройшли курсу підготовки кандидатів у прийомні батьки;

– визнані в установленому порядку недієздатними;

– позбавлені батьківських прав;

– були усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями іншої дитини, але усиновлення було скасоване або визнано недійсним, опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу було припинено з їх вини;

– за станом здоров’я не можуть виконувати обов’язки щодо виховання дітей: інваліди І та ІІ групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, алкогольну та наркотичну залежність, хворі на СНІД, відкриту форму туберкульозу, психотичні розлади, у яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства.

На сьогоднішній день у м. Гадяч і Гадяцькому районі функціонує 9 прийомних сімей, де виховується 14 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та 1 дитячий будинок сімейного типу, де виховується 5 дітей.

Якщо ви маєте можливість і бажання стати прийомними батьками, дати дитині шанс на повноцінне виховання в сім’ї, звертайтеся у Гадяцький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 17.

В. Возниця, директор центру

LIVE OFFLINE
track image
Loading...