Хочеш стипендії – учися на відмінно

дзвінок стипен
Поділитися новиною

дзвінок стипенДобрий день! У мене двоє онуків, обоє студенти. Розкажіть про стипендії, що, їх зовсім не будуть платити? Думаю, ця інформація зацікавить багатьох: і батьків, і майбутніх студентів. Буду вдячна за роз’яснення.

Тож читайте:

Мінфін планує з 1 січня 2017 року перевести студентів на нову систему нарахування стипендій.

У відомстві вважають, що повинна бути соціальна стипендія для студентів, яким необхідна матеріальна підтримка, і стипендія академічна – для тих студентів, які демонструють високі результати у навчанні.

Насправді у нас теж формально сьогодні платять стипендії найрозумнішим (академічні) і найбіднішим (соціальні). Це офіційні два види фінансування стипендій.

Що ж хоче зробити Мінфін? За словами представників відомства, йдеться про посилення критеріїв для отримання стипендій першими і другими.

«Усі задоволені не будуть, але будуть задоволені кращі і ті, кому вони дійсно потрібні», – заявив напередодні заступник міністра фінансів Сергій Марченко.

Зараз академічну стипендію отримують близько 640 тисяч із 810 тисяч студентів-бюджетників, тобто 80%. Іще 39 тисячам виплачують соціальну стипендію. Студентам вузів III-IV рівнів акредитації виплачують 825 гривень стипендії.

Також існують соціальні стипендії для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків. Для учнів ПТУ такі виплати становлять 961 гривню, для вишів — 1989 гривень.

Чи варто змінювати систему нарахування стипендій?

Думки народу розділилася у цьому питанні: одні вважають, що замість того, щоб скорочувати стипендії студентам, необхідно боротися з корупцією, яка більше шкодить українському бюджету. Інші впевнені, що стипендії повинна отримувати набагато менша кількість студентів. Треті вважають, що видатки на освіту необхідно тільки збільшувати. Для прикладу, у цьому році видатки з держбюджету на Міносвіти становили 26 мільярдів гривень. Це більше, ніж отримало Міністерство охорони здоров’я – 12,1 млрд, але набагато менше витрат на Міноборони (55,6 млрд) та Міністерство внутрішніх справ (41,1 млрд). 

Крім того, пропонується перевести навчання у магістратурі виключно на контракт. Таким чином, якщо рекомендації Мінфіну будуть враховані у бюджеті на наступний рік, то вже з 1 січня 2017 року майже ніхто із студентів не отримуватиме стипендій.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...