Чому чиновники бояться електронного декларування

decl
Поділитися новиною

declНагадаємо, що 15 серпня Національне агенство з питань запобігання корупції має запустити електронну систему подання та оприлюднення декларацій держслужбовців. Її мають пройти близько 50 тисяч посадовців. Це є ключовою умовою для надання Україні безвізового режиму.

Стимул є. На кону серйозні кошти – 3 млрд. доларів від МВФ, 1.2 млрд. євро макрофіндопомоги від Євросоюзу, а також значне фінансування від Світового банку та інших міжнародних інституцій.

«У цьому році відкриються народні депутати, представники уряду, президент. З наступного – чиновники органів місцевого самоврядування. Можливо, почнеться хвиля звільнень. Посадовці, які не зможуть пояснити своє майно просто йтимуть з посад», – розповідає політолог Гліб Канєвський. На його думку, електронна система декларації має ряд переваг. Головний недолік – коло родичів, майно яких треба вказувати – обмежене. «Електронне декларування забов’язує посадовців задекларувати інформацію про коштовне майно. Нарешті побачимо дорогоцінні годинники і шуби, якими вони володіють. Також будуть змушені показати всю свою нерухомість. Навіть ту, яка вважається недобудованою. Чиновник може жити в маєтку на чотири поверхи. Але помешкання не буде зареєстрованим, бо по документам – будується. За умисно наведені неправдиві факти в декларації можуть притягнути на 2 роки ув’язнення. На жаль, коло родичів в декларації обмежене. Потрібно вказати лише своїх дружин, батьків, дітей. Ніхто не заважає посадовцям переписувати майно на довірених чи юридичних осіб, дальніх родичів. Таке декларування мало б початися ще в 2015 році. Для хитрих та багатих чиновників півтора року – достатній час, щоб переоформити своє майно. Так сховатися від декларування”, – вважає політолог.Чиновники бояться електронного декларування. Тому спробують його зірвати, каже експерт. «Ходять чутки, що в уряді спробують зірвати це декларування. Щоб у вересні внести у закон якісь правки. Тим самим змінити систему. Декларування – покаже, хто живе, а хто не живе по своїм доходам. Дасть змогу притягувати до відповідальності злодіїв. Тому вони його бояться».

«Газета UA»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...