«До бабусь із пиріжками не «придратися»

держпродспож
Поділитися новиною

держпродспожУ одному із попередніх номерів тижневика був матеріал, в якому було вказано, що  Держпродспоживслужба проводить реєстрацію суб’єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність у сфері обігу, реалізації, транспортування та виробництва харчових продуктів тваринного та рослинного походження, які не потребують отримання експлуатаційного дозволу на потужності, та в обов’язковому порядку повинні провести реєстрацію в загальнодержавному реєстрі операторів ринку. Що ж являє собою Держпродспоживслужба і які функції вона виконує, нам розповів Андрій Жученко, який на даний час виконує обов’язки її начальника.

Як виявилось, в нашій системі контролю за продовольчими товарами не було чіткого спрямування, бо одну частину контролю здійснювала ветеринарна служба, а іншу, по дотриманню санітарного законодавства здійснювала санітарна епідеміологічна служба. Фактично, Держпродспоживслужба об’єднує в собі державну ветеринарну, фіто санітарну, санітарно-епідеміологічну служби, а також захист прав споживачів. Процес створення даної служби триває протягом двох років. В нашому районі вона розпочала свою роботу із 8 березня цього року.

Які функції покладаються на новостворену службу?

–          На дану службу покладені функції, які виконувала ветеринарна служба і ті, які виконувала санітарна служба в контексті контролю за дотриманням суб’єктами господарювання ветеринарного та санітарного законодавства. Головним напрямком служби являється забезпечення епізоотичного благополуччя на території адміністративного району до гостро інфекційний та інвазійних захворювань. Відповідно, контроль за суб’єктами господарювання, які займаються виробництвом, транспортуванням та реалізацією продукції тваринного та рослинного походження. На території нашого району діє два підприємства за якими ведеться нагляд за дотриманням санітарного та ветеринарного законодавства на переробне підприємство це ТОВ «Гадячсир» і ТОВ «Техмолпром». Додатково, на дану службу покладені функції по дотриманні санітарного законодавства суб’єктами господарювання.

На даний час планові перевірки за суб’єктами господарювання не проводяться, як пояснив Андрій Володимирович, у зв’язку з тим, що діє постанова уряду про призупинення здійснення будь яких перевірок суб’єктів господарювання, вони можуть проводитися лише при відкритті кримінальної справи, на звернення суб’єкту господарювання, або на скаргу з дозволу вище стоячої організації.

–          Позапланові перевірки проводимо на звернення суб’єктів господарювання. Наприклад, переробні підприємства звертаються для проведення перевірки, стосовно розширення асортиментного переліку або щодо дотримання відповідних вимог виробництва з метою реалізації продукції в той чи інший регіон. Щоб сьогодні сформувати загальний план перевірок потрібно, щоб суб’єкти господарювання провели реєстрацію у загальнодержавному реєстрі, яка до речі є безкоштовною. Для цього, власники виробничих потужностей звертаються до нас із заявою на проведення реєстрації і відповідно неї здійснюється реєстрація в загальнодержавному реєстрі суб’єктів господарювання різних видів діяльності зокрема ті, що займаються господарською діяльністю в обігу харчових продуктів.

Хто саме повинен реєструватися?        

–          Реєстрацію потужностей проводять ті суб’єкти господарювання, які безпосередньо займаються обігом харчових продуктів це – магазини, оптові бази. Відповідно і забійні пункти мають експлуатаційний дозвіл на ведення господарської діяльності. Суб’єкти господарювання, які мають кіоски на ринку також повинні здійснювати реєстрацію.

А як щодо пиріжків, які продають посеред вулиці?

–          Взагалі, згідно чинного законодавства, реєструватися повинні будь які виробничі потужності. А вони не мають такої реєстрації, бо виробляють їх власноруч та ще й збувають продукцію у невстановлених місцях і це рахується як стихійна торгівля. І тому до бабусь із пиріжками не «придратися».

Чи будуть штрафувати за порушення?

–          Так. На це є адміністративна відповідальність, якщо відмінять мораторій і будуть планові перевірки, то за порушення дотримання відповідних вимог суб’єктам господарювання доведеться відповідати. Штраф складе від 3 до 5 неоподаткованих мінімумів.      

Спілкувалась Оксана Руденко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...