Тривалі дощі змусили пізніше розпочати сінаж

Тривалі дощі змусили пізніше розпочати сінаж

Тривалі дощі змусили пізніше розпочати сінаж

Поділитися новиною

Тривалі дощі змусили пізніше розпочати сінажІз початком настання перших спекотних днів сільськогосподарські підприємства району розпочали заготівлю сіна. Про це розповідає нам тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділу агропромислового розвитку Сергій Паниця.

– Хто із місцевих господарників вже розпочав роботу?  

– На даний момент триває заготівля перших кормів для тварин – сінажу та сіна.

Усі господарства району розпочали роботу, тільки одне підприємство не буде заготовляти сіно у зв’язку продажем тваринництва іншому господарству. Узагалі сінажу заготовлюється більше, ніж сіна. На сьогодні Департаментом агропромислового розвитку поставлений план заготівлі кормів на поточний рік, який складає: сіна – 8,4 т, сінажу – 36,1 т. Сінажу на даний момент по району уже заготовлено 40,5 т. Це 112% від норми.

– Чи впливають погодні умови на початок заготівлі кормів?

– Складні погодні умови дали про себе знати, тривалі дощі змусили пізніше, ніж зазвичай, розпочати сінаж, особливо затягнулася заготівля багаторічних трав.

– Чи будуть викошуватись луки?

– Швидше за все, луки викошуватись господарствами не будуть, вони косять тільки свої посіви. У сільськогосподарських підприємств числиться 2 тис. 600 га для скошування та заготівлі сіна. Тільки у Соснівці  с/г підприємство займається заготівлею на продаж для населення.

– Техніка підготовлена до робіт?

– Підприємства забезпеченні збирачами та всім потрібним приладдям. Сіно скошується, згрібається прес-збирачами та скручується у тюки вагою 350–400 кг. Скручування невеликих тюків (до 50 кг) майже не використовується, із ними незручно працювати. Щоб завантажити їх на машину, потрібно залучати ручну працю.

– Від чого буде залежати вартість сіна?

– Вартість сіна буде дорожча, ніж попередні роки. Перш за все, це залежить від подорожання паливно-мастильних матеріалів. Погоді умови також можуть впливати, тому що доводилось перевертати сіно, а також певні затрати. Узагалі вартість сіна залежить від його кормової цінності. Найдешевше сіно із однорічних трав.

– Чи усі підприємства забезпечені паливно-мастильними матеріалами?

– Паливно-мастильними матеріалами господарства забезпечені у межах 70-75% на весь період робіт. Для заготівлі кормів і збирання ранніх польових культур потреба у мастильних матеріалах складає 1040 тонн, у дизельному паливі – 1845 тонн.

Як зазначив Сергій Михайлович, жнива повинні розпочатися на початку липня. Якщо погодні умови посприяють збору урожаю, то молотіння триватиме близько двох тижнів. У деяких місцевостях озимина ще не дозріла, але про це читайте у наступних номерах тижневика.

Оксана Руденко

Сергій Михайлович Паниця 23 травня приступив до тимчасового виконання обов’язків начальника відділу агропромислового розвитку. Після закінчення інституту у 2004 році 2 роки працював агрономом на підприємстві ТОВ ім. Шевченка в Лютеньці. Із 2011 року в управлінні агропромислового розвитку – спеціалістом з рослинництва. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...