Сироватки від укусу гадюки немає

Марія Йосипівна Осипчук (заст. головного лікаря з медичної частини).

Марія Йосипівна Осипчук (заст. головного лікаря з медичної частини).

Поділитися новиною

 Марія Йосипівна Осипчук (заст. головного лікаря з медичної частини).Нещодавно до лікарні потрапив чоловік. Він на Святу Трійцю пішов до місцевої водойми різати клечання, і його вкусила гадюка. Випадкові свідки доставили потерпілого у лікарню без свідомості. Протиотрутою є сироватка, але у нашій лікарні в наявності її немає. Останній раз лікарня отримувала її років 20 тому. 

Як же оберегти себе від укусів різних отруйних гадів та як треба себе поводити, нам розповіла Марія Йосипівна Осипчук (заст. головного лікаря з медичної частини).

«Що стосується гадюк, то в нас водиться тільки медянка. Після укусу гадюки залишається одна або дві цятки, місце укусу дуже болить. Утворюється почервоніння, потім набряк – і отрута розповсюджується по організму. Ні в якому разі не можна перев’язувати біля місця укусу.  Найкраще – висмоктати отруту, але при умові якщо у роті немає жодної ранки або подряпини. При кожному висмоктуванні потрібно добре полоскати ротову порожнину. Таким чином можна зменшити вміст токсину в організм. Дія будь-якого токсину, у тому числі і зміїного, проявляється у блідоті шкіри, людина покривається потом, можлива втрата свідомості. Потерпілого слід швидко доправити у лікарню. Ми виводимо токсин через чотири вени (руки та ноги). Сорбенти всмоктують у себе токсин та виводять через нирки. Капаємо фізрозчин та глюкозу. Щоб вимити токсини з організму, потрібно через крапельницю ввести близько 6-8 літрів рідини. Зараз гадюки з’являються і в домашніх господарствах, а це дуже небезпечно. Раніше таких випадків не фіксували».

«Цього року і кусючі комахи (комарі, мошка) стали дуже активними. Та й взагалі з кожним роком стають усе більш і більш отруйними. Можливо, це пов’язано з коливанням температурних режимів. Спека також сприяє їхньому розмноженню.

Численні укуси комарів та інших дрібних комах можуть бути небезпечними для людей, особливо тих, у кого є алергія. При укусі виникає нетривалий біль, потім свербіж і невелике почервоніння ділянки шкіри. У разі підвищеної чутливості організму людини до укусів комарів та комах можуть з’явитися алергічні прояви у вигляді червоного висипу. Якщо ви побачили укус на тілі, то можна прикласти холодний компрес: пов’язку, змочену содовим розчином (чайна ложка соди на півсклянки води) або з нашатирним спиртом. Якщо укушені місця запалилися, стають нестерпно болісними, або свербіння проявляється довго, потрібно терміново звернутися до лікаря. Із укусами комах та комарів звертаються більшість із дітлахами,  діагноз ставиться – анатомічний дерматит. Укуси бджіл, ос та джмелів дуже схожі. Отрути цих комах можуть викликати алергічні реакції та токсично діють на нервову систему людини. У місці укусу виникає біль, почервоніння, набряк. Може з’явитися запаморочення, нудота, підвищена температура або навіть втрата свідомості. Відразу після укусу бджоли необхідно обережно видалити пінцетом жало з ранки (не роздавити отруйну бульбашку на жалі) та добре промити місце укусу мильною водою».

Оксана Руденко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...