Санепідситуація – ще не все гаразд!

Санепідситуація – ще не все гаразд!

Санепідситуація – ще не все гаразд!

Поділитися новиною

Санепідситуація – ще не все гаразд!Наша країна переживає часи змін, реформуються органи влади, нагляду, у тому числі санітарно-епідеміологічна та інші контролюючі служби, створюються нові. Наглядові функції санепідслужби поступово замінюються моніторинговими, освітніми, консультативними. Сучасну політику держави, спрямовану на зменшення тиску на бізнес з метою створення кращих умов для його існування, на жаль, частина суб’єктів господарювання сприйняли як можливість для ухиляння від виконання певних обов’язків.

Це спостерігається в закладах торгівлі, громадського харчування, сфери послуг. Наслідком цього є результати аналізу на гострі кишкові інфекції, які часто мають характер спалахів.          

Враховуючи зменшення контрольно-наглядових функцій Держсанепідслужби України, беручи до уваги мораторій на здійснення заходів нагляду, який діяв у 2015 році та до травня 2016 року, в Україні зареєстрована найбільша кількість спалахів гострих кишкових захворювань за останні 10 років. Якщо в минулих роках реєструвалось по 35–50 спалахів цих хвороб, то у 2015 році – їх було 101, захворіло 1542 особи, з них дітей – 703 (45,5%). Третина цих спалахів зареєстрована в організованих дитячих колективах.

Основні фактори передачі інфекцій у 2015 – 5 місяців 2016 року – це харчовий та водний. За етіологічним фактором, 40 спалахів викликано сальмонелами (39,6%). У минулому році в Полтавській області зареєстровано 2 спалахи гострих кишкових інфекцій. У Зіньківському районі був зареєстрований спалах сальмонельозу серед учасників святкування закінчення закладу освіти в смт Опішня. Спалах був пов’язаний із вживанням страв, виготовлених у місцевому кафе. У м. Полтаві зареєстровано також спалах кишкової  інфекції в обласному санаторії для дітей із порушенням опорно-рухового апарату. У поточному році із настанням теплої пори року в Україні має місце збільшення захворюваності населення на гострі кишкові інфекції та отруєння, які пов’язані із вживанням неякісних харчових продуктів. У травні в Україні зареєстровано 10 спалахів гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 120 осіб, серед яких 50 дітей (41,6%). 5 спалахів виникли в організованих колективах дитячих навчальних закладів, шкіл, училищі, 2 спалахи пов’язані із закладами ресторанного господарства, 3 – у побуті.

Із метою виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення інфекційних хвороб, участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань прийняли і спеціалісти Держпродспоживслужби. Під час проведених розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів гострих кишкових інфекцій, були грубі порушення санітарного законодавства, а саме: технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, та придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі. У Полтавській області серед мешканців Миргородського, Шишацького, Зіньківського районів у червні цього року зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції. Захворіли не менше 57 осіб. При проведенні епідеміологічного розслідування встановлено, що спалах виник серед учасників поминальних обідів, які проводилися в селі Попівка Миргородського району, у селах Федунка, Переводчиково, Великий Перевіз Шишацького району та у селі Бірки Зіньківського району. За попередніми результатами розслідування, захворювання пов’язані із вживанням страв, виготовлених на підприємстві громадського харчування, розташованому в селі Жовтневе Решетилівського району Полтавської області. Під час розслідування спеціалісти Полтавського обласного центру Держсанепідслужби відзначили, що на вказаному підприємстві не витримувалися терміни і умови зберігання продукції, при високій температурі зовнішнього повітря транспортувалися у місця замовлення продукти, що швидко псуються (салат «Олів’є», м’ясо, налисники та інші). Порушувалися принципи товарного сусідства, персонал підприємства не дотримувався особистої гігієни, мали місце й інші порушення.

Не можна сказати, що у Гадяцькому районі ситуація благополучна. За 5 місяців цього року на гострі кишкові інфекції захворіла 41 особа (за цей же період минулого року – 48 осіб), тобто зменшення числа хворих незначне. Це свідчить про те, що порушень в системі торгівлі харчовими продуктами, у закладах громадського харчування, а також у побуті (дні народження, поминальні обіди, весілля тощо) ще далеко не все гаразд, окремі фактори можуть призвести до епідемічних ускладнень. Літо є особливо небезпечним періодом, тому усім жителям району треба бути настороженими і дотримуватися певних профілактичних правил:

– не слід купувати продукти на стихійних ринках, із землі, у випадкових осіб;

– при закупівлі продуктів харчування в сумнівних випадках вимагайте у продавця документи, що засвідчують їх якість та безпеку;

– зберігати швидкопсувні продукти (м’ясні, молочні, рибні, салати тощо) в холоді не вище +6 С;

– чітко дотримуватись термінів придатності продуктів, товарного сусідства (окремо розробляти та зберігати готову та сиру продукцію);

– під час масових заходів не використовувати приміщення, що не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, для приготування їжі;

– суворо дотримуватись правил особистої гігієни.    

Особливу увагу слід приділяти під час оздоровлення та відпочинку дітей у літній час. Необхідно належним чином дотримуватися вимог щодо організації харчування та питного режиму. Воду для пиття краще вживати бутильовану, а з інших джерел – кип’ячену і охолоджену. Це стосується питного режиму і під час навчального року в освітніх закладах району. Не забувайте – наше здоров’я залежить від нас самих.

А. Жезіцький, лікар-епідеміолог, районна санепідслужба

LIVE OFFLINE
track image
Loading...