Гадяч та Мартинівка – у боргових лідерах

Гадяч та Мартинівка – у боргових лідерах

Гадяч та Мартинівка – у боргових лідерах

Поділитися новиною

Гадяч та Мартинівка – у боргових лідерахЗазвичай у період опалювального сезону, коли населення в рази збільшує споживання газу, «боргова» цифра, на жаль, теж зростає. Не став винятком і цей рік. Майже три з половиною мільйони гривень – саме стільки станом на початок червня становила заборгованість за газ серед жителів нашого району. «Левова частка» боргу – 1334 933,56 грн – належить гадячанам. Із 2340 споживачів-боржників 170 уже відключено.

До топ-п’ятірки по заборгованості також увійшли жителі Мартинівки, не сплативши підприємству 126009,56 грн, Лютеньки – 121789,4 грн, Петрівки-Роменської – 120876,88 грн, Веприка – 112631,25 грн.

Власником найбільшої в районі заборгованості є споживач із Мартинівки, який винен майже 58 тисяч гривень. Нині будинок неплатника відключено від газопостачання. Понад 43 тисячі боргу мають в одній із приватних осель у селі Побиванка. Значні суми і серед мешканців районного центру – 38 та 34 тисячі гривень.

Натомість справно сплачують у Венеславівці та Круглику. Там борг, який мають лише кілька чоловік, не перевищує тисячі гривень.

Загалом у районі налічується 5643 неплатники, із них 928 у зв’язку із заборгованістю відключено від газопостачання. Щоб не опинитися у списку боржників, необхідно просто своєчасно сплачувати за комунальну послугу. Інакше борги рано чи пізно закінчаться відключенням від газопостачання. Відтак розпочнеться зайва біганина по інстанціях, сплата тієї ж заборгованості, але вже з урахуванням витрат на відновлення газопостачання тощо.

Чимало хто переконаний, що із кожною хвилею збільшення тарифів на газ, що призводить, у першу чергу, до зниження спроможності населення оплатити комунальні послуги, газові підприємства лише збагачуються. Натомість понад 70% коштів, які ми сплачуємо за блакитне паливо, ідуть державному монополісту НАК «Нафтогаз України», 20% надходить у державний бюджет у вигляді податків, решта – на оплату послуг підприємств, які здійснюють транспортування, розподіл і доставку газу в оселі споживачів (тариф на розподіл із одного «куба» становить близько 70 коп. або 10,1%; на постачання – 8 коп. або 1,1%; на транспортування магістральними трубопроводами – 18 коп. або 2,7%).

Ці кошти спрямовано на заробітну плату працівників, закупівлю паливно-мастильних матеріалів та матеріалів для виробничих потреб, оплату енергоресурсів підприємства, проведення планово-технічного обслуговування. До того ж необхідно відремонтувати газові мережі, замінити обладнання на газорозподільних пунктах та шафових розподільних пунктах, забезпечити належне функціонування аварійно-диспетчерської служби та експлуатаційних служб, а також служб, які постійно контролюють роботу газотранспортної системи, забезпечуючи жителів нашого району безперебійним газопостачанням.

Тож, шановні абоненти, вчасно сплачуючи за газ, ви насамперед забезпечуєте власний комфорт.

Прес-служба ПАТ «Гадячгаз»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...