«Буде все нормально – скажуть, шо і не п’яний був…», або збитий індик, синяки і гіпс

«Буде все нормально – скажуть, шо і не п’яний був…», або збитий індик, синяки і гіпс

«Буде все нормально – скажуть, шо і не п’яний був…», або збитий індик, синяки і гіпс

Поділитися новиною

«Буде все нормально – скажуть, шо і не п’яний був…», або збитий індик, синяки і гіпсБурхливе святкування Дня державної служби закінчилось ще більш грандіозною сваркою та бійкою, яка відразу стала предметом обговорень всеукраїнського масштабу. Як стало відомо згодом, працівники апарату РДА і районної ради 23 червня на тлі мальовничої природи Красної Луки відзначали своє професійне свято. І все, можливо, було б у порядку, якби одному із них не закортіло покататись на авто після випитої чарки оковитої.  

«Три часа ждали поліцію – казали, шо у них усе на контролі і скоро приїдуть! – «Буде все нормально – скажуть, шо і не п’яний був…», або збитий індик, синяки і гіпсрозповідає постраждала жителька Красної Луки Марина Шелудько. – Я побачила, як пролетіла машина вулицею на ужасній скорості, пішла забирать індиків, які паслись через дорогу від мого двору. Потім машина повернулася назад і різко затормошила, дивлюсь, летять мої індики…

Я підбігла до нього, кажу: шо ж ти робиш? А він мене за руку до вікна дьоргнув і почав бить. Не отріцаю, я, як могла, другою рукою відмахувалась…

Мої крики почув батько, вибіг із двору, відтягнув мене від машини, вони почали битись.

Тут водітєль різко здає назад! Я ледь Владіка (4-річний син постраждалої) встигла відкинуть, і він на те місце наїхав, з’їхав у канаву і випав із авто».

Згодом до бійки підключився сусід, який також прибіг боронити односельців, Микола Легуша, і «в бою» отримав травму лівої ноги. Після усього, що сталося, водій зачинився у салоні авто і не виходив, поки не приїхала поліція. Як виявилось, селяни навіть не знали, хто головний фігурант справи. Уже пізніше хтось упізнав у ньому «Буде все нормально – скажуть, шо і не п’яний був…», або збитий індик, синяки і гіпсчиновника районного масштабу, першого заступника голови РДА Івана Волощука.

Зі слів жителів Красної Луки, відзначати професійне свято почали ще вдень, не дивлячись на те, що роботу ніхто не відміняв.  

Що стало причиною такої поведінки, чиновник розповів, коли давав покази поліцейським: «Нікого я не збивав і не бив. Потрібно було відвезти знайомих у місто. Алкогольних напоїв, звісно, не вживав. Пройти експертизу на вміст алкоголю в організмі згоден. Не одягнений, бо із авто виходити не збирався».

Поліцейські, заспокоївши селян, які були впевнені у безкарності чиновника, відразу ж оформили усі правопорушення згідно чинного законодавства. А люди, які були присутніми на місці пригоди аж до сутінок, розійшлися по домівках. Не з’явились лише колеги Івана Волощука, які спостерігали за усім із місця відпочинку біля річки. Їхня байдужість також стала предметом жвавого обговорення. Ніхто не зрозумів поведінки чиновників, адже жоден із них навіть пальцем не поворухнув, щоб зупинити підпилого колегу і не дати йому сісти за кермо. Ніхто навіть не спромігся одягу принести. Покинули колегу сам на сам зі своєю бідою. Уже ввечері, коли посадовця забирали поліцейські, якась жіночка із компанії поспіхом принесла йому одяг.         

Через деякий час усі учасники події були направлені до Гадяцької ЦРЛ. Краснолучани, які отримали травми після сутички із держслужбовцем, отримали медичну допомогу, а горе-чиновник у присутності свідків та відеофіксації, пройшов алкотест, який і підтвердив те, про що очевидці події тільки здогадувались, – посадовець злукавив при наданні показів, бо вміст алкоголю в його організмі становив 0,7 проміле, що перевищує норму для водіїв.  

«Буде все нормально – скажуть, шо і не п’яний був…» – не заспокоювались селяни. Але представники правоохоронних органів, яких на місці події було ну дуже багато, запевнили людей у справедливому покаранні чиновника.  

Уже наступного дня плітками гуло не лише місто – новину про посадовця-дебошира підхопили не лише районні, а й всеукраїнські видання та телеканали.

Як заявила місцева прокуратура, на протизаконні дії посадової особи слідчим відділом Гадяцького ВП ГУ НП у Полтавській області вже ведеться досудове розслідування у кримінальному провадженні за ст.208 КПК України. Окрім цього, працівниками поліції щодо державного службовця за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння складено адміністративний протокол за ч.1 ст.130 КУпАП.

А от керманич РДА Олексій Матюшенко, правою рукою кого був Іван Волощук, довго утримувався від коментарів. Навіть на позачерговій сесії райради, де також обговорювали це питання, він не промовив жодного слова ні на захист, ані в докор колеги.

Лише надвечір на сторінках місцевих соцмереж з’явився небагатослівний коментар очільника району: «Звертаючи увагу на події, які відбулись 23 червня за участю першого заступника голови РДА, хочу висловити своє обурення. Звісно, даний вчинок засуджується мною особисто. У зв’язку із недопустимими діями, які скоїла дана посадова особа, мною будуть вжиті відповідні заходи щодо звільнення першого заступника голови райдержадміністрації із займаної посади».

Чесно кажучи, після розголосу скандалу соцмережі «вибухнули» коментарями: хтось засуджував чиновника, хтось ставав на захист і перераховував усі його заслуги перед суспільством. Були й такі, хто сипав звинуваченнями у бік влади та ЗМІ у нібито навмисно влаштованому скандалі задля того, щоб «прибрати» людину із посади. Та й жителів Красної Луки запідозрили у навмисному побитті посадовця, а індича вважали підкинутим для правдоподібності подій.   

Загалом, скільки людей – скільки й думок. Але ж існує законодавство, зокрема Закон «Про державну службу». А перший заступник голови РДА порушив цілу низку зобов’язань та принципів державного службовця: мав зовнішній вигляд, який перечить загальноприйнятим нормам, а його поведінка (зокрема сп’яніння та бійка) зганьбила статус держслужбовця. Тому навіть якщо «не звертати увагу» на керування авто у нетверезому стані, виправдання все одно немає. Тому, шановні, нічого розкидатись пафосними словами, мовляв, таке може статись із ким завгодно. Не абикого призначають на державну посаду (у нашому випадку – друга особа після голови РДА), тому й посаді потрібно відповідати.

25 червня біля приміщення місцевого суду зібрались захисники Івана Волощука. Вони вимагали негайного звільнення його з-під варти і звинувачували РДА у «заказі». Після першого судового засідання посадовця вивели із зали суду тільки тоді, як усі протестанти розійшлись. Він повернувся у лікарню, де й перебував після події. 

«За клопотанням слідчого Гадяцького відділу поліції ГУ НП у Полтавській області, погодженого із прокурором, ухвалою слідчого судді Гадяцького районного суду першому заступникові голови Гадяцької райдержадміністрації обрано запобіжний захід – взяття під варту строком на 30 діб без права внесення застави».

 

Ремарка

«У вільну хвилинку зайшов у соцмережі. Читаю: п’яний чиновник вчинив бійку після святкування професійного свята…   Мати військовослужбовця, який 2 роки несе службу у зоні проведення АТО, переказує нам слова свого сина: «Мені так прикро стало – ми тут не бачимо ні дня, ні ночі. А вони там, вдома, гарують».

У той самий день, 23 червня, блокпост, який захищає наш земляк, потерпав від мінометних обстрілів. У результаті – один 200-й  і троє поранених…

LIVE OFFLINE
track image
Loading...