«Навчилася нікому не вірити…»

«Навчилася нікому не вірити…»

«Навчилася нікому не вірити…»

Поділитися новиною

«Навчилася нікому не вірити…»Зараз існує багато лікарських спеціальностей. Одна із них – лікар-нарколог. На даний час алкоголь та наркоманія є однією з найпоширеніших проблем із трагічними наслідками для населення, і можна сказати, що з кожним вона роком «процвітає». Та й навряд чи хтось «при здоров’ї» завітає до кабінету нарколога на прийом.

Колись у нашому місті існував наркодиспансер, в якому працювало п’ять лікарів-наркологів, а на сьогодні  є  лише одна ставка нарколога та медичної сестри, які працюють без вихідних.

У нашій лікарні працює нарколог з 24-річним стажем Лариса Анатоліївна Різніченко.

«Нарколог – це лікар, який лікує проблему залежності. Я лікую залежність від речовин, таких, як тютюн, алкоголь, та наркотичних речовин (коноплі, опій, амфетаміни та інші). Вживання даних препаратів призводить до залежності, що ми й лікуємо. На мою думку, люди самі собі роблять захворювання. Спочатку з пацієнтами ведемо профілактичну роботу, а потім уже лікуємо. На даний час серед місцевого населення найпоширеніша залежність – від вживання алкоголю, а потім уже наркотичних речовин. На сьогодні у нас на обліку знаходиться близько 800 осіб, які зловживають алкогольними напоями та вже увійшли в залежність. Люди входять у запій, а ми допомагаємо вийти з нього. Вони приходять до нас, ми спілкуємось, проводимо мотиваційні співбесіди, які направляють пацієнтів на здоровий спосіб життя, щоб потім вони самі мали змогу оцінити, як краще. Якщо людина усвідомить це, то зможе вести тверезий спосіб життя. На сьогодні наркозалежних на обліку знаходиться сто осіб. Найбільше наркоманів віком від 30 до 35 років. Ця цифра уже декілька років поспіль є стабільною. Можливо, тому, що наркомани рано помирають, а їх замінюють інші, які вже систематично вживають наркотичні речовини, увійшли в залежність та є наркоманами. Лікування у нас лише добровільне, ми нікого не змушуємо. Коли людина сама усвідомила свою проблему, вона приходить за допомогою, яку ми їй і надаємо. Уже протягом семи років при лікарні діє програма замісної терапії, куди приходять лікуватися наркозалежні зі своїми проблемами. Замісна терапія включає в себе приймання препарату метадон (таблетка), саме він призупиняє тягу до наркотичних речовин та блокує рецептори, які відповідають за ейфорію. Наше завдання – зробити наркоманів соціально адаптованими. Дана програма називається «Зменшення шкоди від наркоманів для суспільства». Пацієнти отримують препарат один раз кожного дня. Щоб потрапити до замісної терапії, існує ряд критеріїв, одним із яких є лікування в інших закладах (наркодиспансери та ін.). Якщо ж після них ефекту не відбулося, тоді ми беремо людину на замісну терапію. Протягом минулого року лікування з програми замісної терапії вийшло 20 чоловік, а деякі, можливо, все життя будуть приймати метадон.  Приходячи до нас, наркозалежні усвідомлюють свою проблему. Є навіть такі, що приходять, отримують препарат і йдуть на роботу, а сімя навіть може і не знати, що він до нас ходить. Після таблетки наркотичні препарати йому вживати не хочеться».

За час роботи наркологом Лариса Анатоліївна навчилася нікому не довіряти, стала більш стресостійкою та впевненою в собі. У День медичного працівника побажала колегам перш за все здоров’я, терпіння та поменше пацієнтів.

Оксана Руденко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...