Працівниками УПФУ в Гадяцькому районі проведено зустріч із молоддю

Працівниками УПФУ в Гадяцькому районі проведено зустріч із молоддю

Працівниками УПФУ в Гадяцькому районі проведено зустріч із молоддю

Поділитися новиною

Працівниками УПФУ в Гадяцькому районі проведено зустріч із молоддюПрацівниками УПФУ в Гадяцькому районі проведено зустріч із молоддю в Державному навчальному закладі «Гадяцьке вище професійне аграрне училище»

1 червня в рамках інформаційно-роз’яснювальної роботи серед різних категорій населення з метою адаптації юного покоління до дорослого життя у ДНЗ «Гадяцьке вище професійне аграрне училище» пройшла зустріч з учнями.

Перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі С. Федоренко розповіла молоді про структуру пенсійної системи в Україні, етапи пенсійної реформи та подальші кроки по її впровадженню. 

Стаття 2 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 09.07.2003 року законодавчо урегульовує структуру системи пенсійного страхування, яка складається з 3-х рівнів:

1. Солідарна система (загальнообов’язкова державна).

2. Накопичувальна система (загальнообов’язкова державна).

3. Система недержавного пенсійного забезпечення, що базується на засадах добровільної участі громадян та роботодавців.

На сьогодні в Україні діє 1-й рівень, тобто солідарна система, та 3-й рівень – недержавні пенсійні фонди. У зв’язку із низкою причин (насамперед демографічних та фінансових) солідарній системі дедалі важче справлятися зі своїм основним завданням – своєчасно і в повному обсязі виплачувати пенсії.

Допомогти солідарній системі і має накопичувальна система, тобто другий рівень, який Уряд планує запустити в рамках пенсійної реформи.

6 травня до Верховної Ради України внесено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій».  

Обов’язковими учасниками накопичувальної системи будуть українці, яким не виповнилось 35 років. Добровільно можуть брати участь громадяни від 36 до 55 років. На персональний рахунок кожного учасника протягом 1 року має надходити 2% від зарплати. Щороку виплати зростатимуть на 1%.

Кожен громадянин буде сплачувати пенсійні внески на свій індивідуальний пенсійний рахунок, а не до загального фонду солідарної системи на користь усіх платників внесків. Ці кошти будуть власністю учасника другого рівня і використовуватимуться після досягнення пенсійного віку виключно для виплат йому пенсії (щомісячних чи одноразових – залежно від суми накопичених коштів). У разі смерті учасника накопичувальної системи кошти будуть успадковані, а не виплачені іншим учасникам, як у солідарній системі. Грошові кошти солідарної системи будуть інвестуватися, тобто не мертво лежати, а вкладатимуться або будуть працювати на власника (по принципу банківських вкладних рахунків) з метою отримання доходу, захисту від інфляції та примноження таких активів, тобто збільшення їх номінальної маси.

Якщо в загальному змалювати функціонування накопичувальної системи, то картина буде наступна: громадянин сплачує до накопичувального фонду загальнообов’язковий платіж, який акумулюється на його особистому рахунку в Накопичувальному фонді. Власник має право направити на свій розсуд зібрані кошти для отримання доходу. Буде 2 шляхи: або у вибраний добровільно недержавний пенсійний фонд, або до компаній з управління активами, перелік яких визначається за результатами тендеру. Суб’єкти накопичувальної системи, у т.ч. недержавні пенсійні фонди та компанії з управління активами, звітуються перед Радою накопичувального фонду, правлінням Пенсійного фонду, Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг та Державною комісією з цінних паперів та фондовогоринку про результат своєї діяльності, у т.ч. про реальний інвестиційний дохід, тобто суми приросту вартості пенсійних активів. Якщо вищеперераховані контролюючі органи будуть невдоволені результатами діяльності компаній з управління активами, то законодавчо передбачено механізм припинення повноваження таких компаній. Далі детально зупинилися на легалізації заробітної плати. Як зазначив  Міністр соціальної політики Андрій Рева, гідну пенсію можна собі забезпечити, маючи легальну заробітну плату, сплачуючи внески в накопичувальну систему і, за бажанням, у недержавне пенсійне страхування.

Із зацікавленістю учні сприйняли інформацію про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та питанні персоніфікованого обліку, що є базовою платформою для поступового переводу пенсійної системи нашої держави на принципи накопичувального пенсійного страхування. 

Із метою виховання економічної та правової культури учні дізналися, як реєструвати підприємницьку діяльність, укладати трудові угоди, про наслідки, які можуть виникнути в разі виплати заробітної плати у «конвертах». Після цього захід проводився у форматі діалогу. Багато питань в учнів було стосовно реєстрації на веб-порталі та можливостей інформаційного кіоску. 

Управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі висловлює вдячність заступнику директора з навчальної роботи Т. Тютюнник за допомогу в організації заходу.

В. Товстий, начальник управління

LIVE OFFLINE
track image
Loading...