Бочка димить, селян труїть

Бочка димить, селян труїть

Бочка димить, селян труїть

Поділитися новиною

Бочка димить, селян труїтьНам надійшла скарга від лютенських активістів. Вони стверджують, що односелець в одному із дворів, за 200 метрів від дитячого садка, незаконно встановив бочку для випалювання деревного вугілля. Усі попередні спроби припинити його діяльність не увінчалися успіхом, тож вони вирішили звернутись за допомогою до редакції.

У вівторок зранку громадський актив зібрався у сільській раді. На сходці сільський голова повідомив про те, що дозволів на випалювання вугілля нікому не надавав. Цього ж дня переговори із недобросовісним підприємцем були проведені, і він пообіцяв зупинити виробництво. Щоб упевнитись у цьому, ми вирішили навідатись на «підприємство».

Побачивши непроханих гостей, Артур Павленко відразу попросив не фотографувати, хоча подивитись на «бочку» дозволив. Він місцевий житель, проживає за кілька метрів від власного бізнесу. Каже, що не боїться ніяких перевірок, хоч і дозволів ніяких не отримував. Та й виробництвом свою діяльність не називає, каже, що тільки налаштовує механізм. За кілька днів обіцяє вивезти обладнання на інше місце, адже згідно санітарних норм, подібне устаткування від житла може розміщуватися за 1 км.

Активісти покидають подвір’я невдоволеними – не вірять у правдивість сказаного. Адже одного разу  це незаконне виробництво під тиском громади вже припиняло свою роботу, але з часом відновило. Та тепер, у разі продовження діяльності підприємцем, сільський голова пообіцяв звернутись до правоохоронних органів.  

P.S. Як виявилось виробництво по виготовленню деревного вугілля поблизу села не єдине, за 3 кілометри, на колишній колгоспній птахофермі, розміщене більш серйозне, на вісім «бочок»! Тож ми побували і там. Власника, нібито харків’янина, на місці не було. Але працівниця, яка вийшла нам назустріч,зразу ж запевнила у цілковитій законності виробництва. Дивно, але за три роки їхньої діяльності ніхто жодного разу не поцікавився, хто і що саме там виробляє. 

Олександр Товстий, Оксана Кириченко 

Екологи відзначають, що випалювання вугілля в більшості випадків здійснюється без наявності відповідних дозвільних документів.

Відкритий процес виходу викидів із саморобного устаткування («бочок») перенасичує атмосферу небезпечними речовинами (оксид натрію, оксид сірки, вуглекислий газ, суспендовані тверді частинки, смоли), які негативно впливають на здоров’я людей.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...