Спадщину мають оформляти у сільраді

Спадщину мають оформляти у сільраді

Спадщину мають оформляти у сільраді

Поділитися новиною

Спадщину мають оформляти у сільрадіЩоправда наразі місцеві органи самоврядування не мають ані відповідних фахівців, ані можливостей забезпечити виконання закону.

Із січня 2016 року набув чинності Закон №1709-VII від 20.10.2014 року, яким внесено зміни та доповнення до Цивільного кодексу України та Закону «Про нотаріат».

Згідно із ним, оформити право власності на нерухомість можна у сільській раді.

Тепер після смерті рідних не обов’язково їздити в обласний чи районний центр до нотаріуса для здійснення операцій із нерухомістю. Усе можна зробити за місцем проживання померлого.

Відповідний закон ухвалили ще 2014 року, однак декотрі його положення набули чинності лише цього року. Ще 2014 року законом скасували обов’язкове здійснення оцінки майна і встановили оподаткування спадщини за нульовою ставкою у разі, якщо майно успадковують спадкоємці першої та другої черги за законом чи заповітом. Тобто у разі оформлення спадщини від чоловіка-дружини, батьків-дітей, баби-діда, брата-сестри.

Однак спадкоємцям, які мають намір оформлювати право власності на нерухомість, рано радіти. Бо хоч зазначені положення і набули чинності, не всюди вони найближчим часом повноцінно запрацюють. Видавати свідоцтва про право на спадщину та свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя можуть лише ті уповноважені посадові особи сільської ради, які мають вищу юридичну освіту, досвід роботи у галузі права не менше трьох років, пройшли протягом року стажування у державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, завершили навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують у системі Міністерства юстиції України, та склали іспит із спадкового права у порядку, встановленому Мін’юстом. І зрозуміло, що не у кожній сільській раді є такі фахівці.

Крім того, у сільських радах, щоб уповноважені особи могли повноцінно вчиняти дії з оформлення спадщини, має бути постійний доступ до низки державних реєстрів. А для цього потрібен якісний і стабільний Інтернет. А це теж проблемно. Та навіть якщо у сільраді зможуть виконати таку операцію, спадкоємці можуть самі вирішувати, де їм оформити документи: у сільраді чи у приватного нотаріуса.

У сільрадах нема відповідних фахівців

Автори закону щодо надання повноважень органам місцевого самоврядування стосовно оформлення права на спадщину спеціально відтермінували його, аби у сільрадах підготували відповідних спеціалістів. Однак минули два роки з часу ухвалення закону, а стан справ не змінився. У сільрадах немає фахівців, які можуть виконувати операції з нерухомістю. Як завжди, закон ухвалили, а як його впроваджувати в життя, невідомо.

Питання оформлення спадщини дуже болюче. Адже щоб зареєструвати нерухомість, люди витрачають чимало часу та коштів. Тому сільради зацікавлені у тому, щоб стати на захист своєї громади. А у більшості сільрад навіть немає юриста, бо не можуть його утримувати.

Тим часом, доки на місцях вирішують, як виконати закони, неадаптовані до нинішніх умов, селяни змушені оформляти спадщину, як раніше, у приватних нотаріусів.

Ольга Максимюк

LIVE OFFLINE
track image
Loading...