Податкова інформує

Поділитися новиною

Податкова інформуєПонад 6 тисяч громадян області подали свої декларації про доходи з початку року

Із них 5218 громадян – це ті, які були зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, підкреслила заступник начальника Головного управління ДФС у Полтавській області Жанна Кузнeцова.

Найбільше декларацій подали громадяни по Кременчуцькій об’єднаній державній податковій інспекції – 1476 та по Полтавській ОДПІ – 865 громадян.

Загальна сума податкових зобов’язань із податку на доходи фізичних осіб складає 11 млн 950 тис. грн. Найбільша сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає сплаті до бюджету, визначена по Кременчуцькій ОДПІ та складає майже 3 млн 90 тис. грн.

Із початку кампанії декларування по області найбільше було подано декларацій про майновий стан і доходи громадянами від продажу сільськогосподарської продукції. Зокрема, на сьогоднішній день подано 2987 декларацій даної категорії. Дохід від успадкованого чи отриманого у дарунок майна задекларували 1734 громадянина області. Дохід, отриманий від операцій з інвестиційними активами за 2015 рік, наразі задекларували 45 громадян Полтавської області.

Із початку року своїм правом на отримання податкової знижки скористалися 950 громадян Полтавщини. Найбільше таких по державній податковій інспекції у м. Полтаві (244 особи) та Кременчуцькій ОДПІ (214 осіб). Сума повернутого із бюджету податку на доходи фізичних осіб становить близько 300 тис. грн.

Головне управління ДФС у Полтавській області


Як декларувати доходи і сплачувати податки при здачі в оренду земельного паю

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування). Відповідно до пп.170.1.1 п.170.1 ст.170 ПКУ податковим агентом платника податку – орендодавця – щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.
При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної у договорі оренди, але не менше, ніж мінімальна сума орендного платежу, установлена законодавством із питань оренди землі. Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок. Відповідно до п.167.1 ст.167 ПКУ ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування (у 2015 році – 15 (20) %).

Якщо у фізичної особи відсутні інші підстави подання декларації, і обов’язок по сплаті податку з доходів фізичних осіб за зданий в оренду земельний пай виконаний орендарем, то декларувати такий дохід не потрібно.

Головне управління ДФС у Полтавській області


Держслужбовці, які були мобілізовані, подають декларацію про доходи після закінчення проходження військової служби

Суб’єкти декларування, які не мали можливості подати до 1 квітня за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік та/або 2015 рік у зв’язку із мобілізацією відповідно до указів Президента України з метою підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань України, подають таку декларацію за звітний період протягом 30 робочих днів із дня закінчення проходження військової служби або з дня його переходу на військову службу за контрактом.

Такий порядок передбачений  Законом України від 15 липня 2015 року №610-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо декларантів, які перебувають на військовій службі». У разі якщо декларанти не можуть одержати інформацію про майно, доходи, видатки та зобов’язанні фінансового характеру мобілізованого члена сім’ї, декларація за 2015 рік та/або 2014 рік заповнюється без урахування інформації, яка невідома державному службовцю – суб’єкту декларування. У такому випадку разом із декларацією слід подати пояснювальну записку довільної форми, у якій перелічити, які саме позиції декларації не заповнені у декларації, та вказати причини їх не заповнення. Водночас після отримання відповідних довідок про доходи та видатки мобілізованого члена сім’ї суб’єкт декларування зобов’язаний подати уточнену декларацію за 2014 рік (2015 рік). Термін її подання – не пізніше 30 робочих днів із моменту усунення обставин, які перешкоджали йому одержати необхідні дані.

Головне управління ДФС у Полтавській області 


Як громадянам декларувати доходи з продажу нерухомого майна

Згідно із ст.172.1 ст.172 Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельні ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеними ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначеного в п.172.1. ст.172 Податкового кодексу України, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п.172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п.167.2 ст.167 цього кодексу, тобто ставка податку становить 5% бази оподаткування. У такому самому порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва.

Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.

Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи:

а) особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, – до нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу;

б) особою, у власності якої перебував об’єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно. Фізична особа зобов’язана відобразити доходи від такого відчуження у річній податковій декларації.

Дохід від продажу (обміну) об’єктів нерухомості, що здійснюється фізичними особами-нерезидентами, оподатковуються згідно із ст.172 Податкового кодексу України в порядку, установленому для резидентів, за ставкою, визначеною у п.167.1 ст.167 Податкового кодексу, тобто ставка податку становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Сума таких доходів включається до загального річного оподаткованого доходу та відповідно підлягає оподаткування шляхом подання до контролюючого органу фіскальної служби декларації про майновий стан і доходи.

Подати декларацію потрібно до 3 травня 2016 року за місцем реєстрації декларанта.

Головне управління ДФС у Полтавській області 


Декларування доходів, одержаних в іноземній валюті

Сума іноземних доходів включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію та сплатити з одержаних доходів податок на доходи та військовий збір.

Доходи, одержані громадянами в іноземній валюті, перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів.

За підсумками 2015 року сума іноземного доходу оподатковується податком на доходи за ставкою 15%. Військовий збір розраховується фізичними особами самостійно за ставкою 1,5% об’єкта оподаткування.

Якщо загальна сума отриманих у звітному місяці доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного року (у 2015 році – 12180 грн), ставка податку на доходи становить 20%.

У податковій декларації про майновий стан і доходи громадяни відображають суму отриманого доходу за звітний рік та визначають податкове зобов’язання з податку на доходи та військового збору.

Сума податку на доходи та військового збору, зазначена у податковій декларації за 2015 рік, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня 2016 року.

Головне управління ДФС у Полтавській області

LIVE OFFLINE
track image
Loading...