Верба хлисть, бий до сліз!

Верба хлисть, бий до сліз!

Верба хлисть, бий до сліз!

Поділитися новиною

Верба хлисть, бий до сліз!За сім днів до Великодня християни відзначають Вхід Господній у Єрусалим (Вербну неділю).Традиційно у цей день або напередодні ввечері люди йдуть до церкви, щоб освятити вербові гілочки. А повернувшись додому, вітають своїх рідних і близьких, легенько б’ючи їх освяченими гілочками і примовляючи: «Не я б’ю – верба б’є. За тиждень – Великдень! Недалечко червоне яєчко!» Гадячани також дотримуються традицій.

У неділю бажаючі сходились до Свято-Успенського собору на освячення верби. Саме вербові гілочки для освячення обрали невипадково. Адже це дерево – символ здоров’я, плідності, швидкого росту. Вважається, що саме торкання її гілок наділяє людину цілющою силою.

З давніх-давен є традиція кидати галузки верби у ванночку, де купають немовлят. Після купання у вербі діти ставали здоровими. Коли настає новий рік і нова Квітна неділя, то гілку верби спалюють. Гілки освяченої верби ставлять на підвіконні і тримають до наступного року. Кажуть, що блискавка ніколи не влучає у будинок, у вікні якого освячена верба.

Фото М. Величка 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...