Факти, які змушують сумніватись

депутат районної ради Дмитро Мотрич

депутат районної ради Дмитро Мотрич

Поділитися новиною

депутат районної ради Дмитро Мотрич15 квітня відбулася 6-а позачергова сесія Гадяцької районної ради. Проведення двогодинного засідання можна вважати ідеальним – із самого початку був чітко встановлений регламент, до секунди визначений час …

Такого порядку, чесно кажучи, не бачили давненько. Навіть ненароком склалося враження, що зроблено так, аби хто зайвого не бовкнув. А «неугодні» виступаючі таки були. Про це далі.   

Про внесення змін до бюджету розвитку району

Депутати внесли зміни до Програми економічного і соціального розвитку на 2016 рік. Отже, на виготовлення проектно-кошторисної документації для утеплення фасаду Лютенської ЗОШ виділено 7 тис. грн із бюджету розвитку районного бюджету (загальний обсяг фінансування 2 млн 160 тис. грн). Також із бюджету розвитку додатково 26,4 тис. грн – на капітальний ремонт газової котельні в Петрівсько-Роменській ЗОШ (загальна сума 46,6 тис. грн). На реконструкцію частини нежитлового приміщення відділу грошових виплат та компенсацій управління соціального захисту населення Гадяцької РДА – 28 тис. грн, на капітальний ремонт приміщення районної організації інвалідів та нежитлової будівлі під центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів у м. Гадяч виділено 109,6 тис. грн та 170 тис. грн. На капітальний ремонт центрального корпусу Гадяцької дитячої музичної школи у Гадячі – 199 тис. грн. На поточний ремонт автодороги Білопілля – Терни – Липова Долина – Гадяч та Хитці – Плішивець – по 200 тис. грн.

«Не вміємо робити так, як потрібно!»

Так висловився голова райради, коли дійшла черга розглядати питання стану доріг по району. Переглянули фото, які спеціально до сесії зробила уповноважена особа, побачили минулорічні латки і поруч уже свіжі вибоїни. Відповідає за роботу виконавець – ТОВ «МІБ», а проводить технагляд ПП Ляшко. Їх і запросили на сесію для звіту.

ПП Ляшко: «Асфальт стоїть. Утворилися нові вибоїни поруч із залатаними, адже проводився лише ямковий ремонт. Найбільше дефектів було по Середняківській с/р с. Коновалово – там виявили неякісний асфальт. Гарантія діє рік із часу прийняття робіт (до вересня 2016). Дефекти, які утворились по вині підрядника, усунуть до 1 червня за свій кошт.

З’ясувати, хто саме керує МІБом, було проблематично,  ім’я керівника довго тримали під грифом «Секретно» і розкрили таємницю лише під натиском присутніх. Керує підрядною організацією ТОВ «МІБ» Роман Мішур. Особисто на сесію він не з’явився, замість нього на питання: «Чому неякісний ремонт?» – відповідав його заступник В’ячеслав Березко: «Комісії виїздили перевіряти нашу роботу – майже все у нормі. Ми визнаємо свої  помилки і будемо за них відповідати, по дефектних актах усе переробимо».

Не дивно, що робота саме цієї організації знаходиться під пильним оком депутатів, адже тільки у минулому році ТОВ «МІБ» освоїло 6 млн бюджетних кошів у Гадяцькому районі (60% усієї роботи організації за рік).  

Загалом, до розгляду цього питання депутати повернуться аж у вересні, коли закінчиться гарантійний термін. Тоді й будуть висувати претензії або ж навпаки – хвалити.

«2700 га лісонасаджень у районі – безгосподарських…»

Цю цифру озвучив на сесії депутат районної ради Анатолій Цимбал. У ході розмови із присутніми стало відомо про те, що 830 га із цих 2700 га знаходяться у межах населених пунктів і офіційно не передані у сільські ради, та й їхні межі чітко не визначені. Дивно виходить, що голови сільських рад до них ніякого відношення не мають і розпоряджатись ними, відповідно, не мають права, а підписувати акти на вирубку дерев чомусь повинні…

«Куди дівається «гадяцький бурштин»?»

Такими словами розпочав своє звернення  до присутніх депутат районної ради Дмитро Мотрич. Питання незаконної вирубки лісів ніяк не дає йому спокою.

«Вирубка продовжується у кожній сільській раді. Акти обстеження створюють фіктивно. Зараз цілі ряди «вимічені» для випилювання.

Останній випадок – Біленченківка, спиляли 188 дерев. У школу завезли гілки, а товсте дерево вивезли у невідомому напрямку. По документації спиляно 383 куби, які оцінені у 983 гривні. А школа за опалювальний сезон заплатила майже 100 тисяч за дрова.  Куди ділись гроші за вивезене дерево? Такими темпами у районі не лишиться жодної посадки.

Існують непоодинокі факти, які змушують засумніватись. Багато чого ми знаємо, просто зараз не говоримо.

З’явились неугодні – у суд. Неслухняних – на перевірку. Але люди вже не бояться! Тому доводжу усім до відома: є актив міста, який підготував звернення до Президента, ГПУ і в інші інстанції з метою проведення перевірки щодо використання державних коштів у Гадяцькому районі».

Відповідав на палкий виступ депутата Олексій Матюшенко (голова РДА):

«Якщо стоїть питання корупції чи порушення законодавства, є компетентні органи, куди може звернутись кожна людина. Це вже буде 6 перевірка по котельнях. Ні копійки із районного бюджету на будівництво цих котелень не використано – усе за державний кошт. Якщо є питання по оформленню документів по постачанню дров – подавайте заяви у поліцію. Дуже добре, що у нас свобода слова. Наша мета – навести порядок. А результат нашої роботи – 1 млн 800 тисяч бюджетних коштів економії. Якщо у вас є перспективи розвитку – пропонуйте. Є претензії – пишіть заяви. Ми відкриті!»

Виступити по даному питанню забажав і перший заступник голови РДА Іван Волощук. Як виявилось, район на межі екологічної катастрофи:

«У нас близько 80% дерев у районі заражені омелою. Тому ми змушені наводити порядки. Віковий рівень дерев дійшов до краю, і вони створюють небезпеку для учасників дорожнього руху. Тому усі ті дії, які РДА разом із райрадою проводить по цьому питанню, на сьогоднішній день частково контролюються. На сьогодні все ведеться тільки у дозвільній системі».

А підсумував усе це голова райради:

«Україна на першому місці по корупції: 24 роки вивозиться пісок, випилюються дерева, землі забираються…При всіх воно було, і сьогодні вижити його не так просто.

Давайте будемо конструктивними. Якщо вам плюють у спину, значить, ви йдете у правильному напрямку!» 

Олександр Товстий, Оксана Кириченко     

Рішенням сесій райради погоджено призначення директорів навчальних закладів району: Веприцької ЗОШ (Сергій Пустовгар), Римарівської ЗОШ (Михайло Галак), Розбишівської ЗОШ (Валентина Дузь), Плішивецької ЗОШ (Олена Устименко), Ціпківської ЗОШ (Анатолій Ткаченко).

 

Районна рада вирішила вийти зі складу співзасновників друкованого засобу масової інформації та редакції «Гадяцький вісник» та прийняла рішення про реформування видання. Трудовий колектив видання вирішив реформуватись у першому етапі і невдовзі перетвориться  на самостійно господарюючий суб’єкт.

1 коментар до “Факти, які змушують сумніватись

  1. З’ясувати, хто саме керує МІБом, було проблематично, ім’я керівника довго тримали під грифом «Секретно» і розкрили таємницю лише під натиском присутніх.

    Блин, а интернет вам зачем вообще?
    http://tov-mib.business-guide.com.ua/
    Есть все данные.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...