Школа бджільництва на межі закриття

Школа бджільництва на межі закриття

Школа бджільництва на межі закриття

Поділитися новиною

Школа бджільництва на межі закриттяДержавний навчальний заклад «Гадяцьке аграрне училище» (більш нам відомий як школа бджільництва) – це єдиний заклад в Україні, де здобувають фах бджоляра. Школа була створена в 1932 році. Рішення Верховної Ради, згідно із яким фінансування закладів профтехосвіти перекладається на місцеві бюджети, може стати фатальним для цього навчального закладу.

Нагадаємо, що з державного бюджету у якості субвенції аграрному училищу надійшло 542 тис. грн та 288 тис. 670 грн виділила міська рада. А на рік їхній бюджет складає близько 1 млн 600 тис. грн.

Редакція тижневика вирішила відвідати школу бджільництва та дізнатися, як вдається виживати навчальному закладу. Перше що здивувало – це тиша у приміщенні, зачинені аудиторії і жодного студента. Завітала я до аграрного училища близько 11-ої години, на моє запитання, чому порожньо, колектив дружньо відповів, що заняття уже закінчились. На той час це мені здалось дивним, але все може бути. Поспілкуватися з директором Наталією Синчук не вдалося, як повідомили працівники, вона у відрядженні.

На спілкування згодилася методист Анна Дратюк: «Наше аграрне училище налічує п’ять факультетів. У минулі роки набиралися всі групи, і студентів було близько ста. А у 2015 році було лише дві групи – бджолярі і лісники – в яких навчаються 30 студентів. На факультеті бджолярів навчаються і 10 місцевих (мається на увазі місто та район) та 5 із Запорізької, Кіровоградської, Вінницької та ін. областей. Приїжджі студенти винаймають квартири, оскільки гуртожитку не маємо. Ще в Полтаві навчається дві групи по 20 студентів. Там по деяких днях орендується аудиторія в Аграрній академії і приміщення на базі спілки пасічників. Викладачі там полтавські, а фінансування здійснюється із нашого бюджету. Працівників у штаті налічується 25 чоловік. У нас, крім державної форми навчання, є і контрактна. Сума за навчання на факультеті бджолярів – 4 тис. 335 грн, лісників – 2 тис. 956 грн».

«Коштів, які ми маємо, нам вистачить по липень. Зверталися і до міської ради, на що нам відповідали, що треба економити. Тих коштів, які виділили, вистачить тільки на комунальні, зарплату та стипендії. Пропонували скоротити штат, а куди нам скорочуватись, і так усіх по мінімуму», – доповнює бухгалтер навчального закладу.

То, що ж виходить: на 30 студентів 25 працюючих, та це й ще «по мінімуму»!

Чи не виникала думка приєднатися до вищого аграрного училища?

«На мою думку, якщо нас туди переведуть, тоді бджільництво точно знищиться», – говорить Анна Дратюк.

Наступного дня (22 квітня) вирішила ще раз відвідати училище. На цей раз мене зустріли  вже не дуже привітно, мовляв, «що це ви вихожуєте». Зайшовши до аудиторії, в якій проводилося заняття, із 16 студентів по списку присутніми були тільки 5. Викладач так-сяк намагався пояснити причину, деякі пояснення були дивні: «Зараз же саме сезон картоплі почався, а у нас студенти із сіл навчаються». Із побаченого можемо зробити висновок, що навчальний процес практично відсутній. Студенти на пари не з’являються, а за це ще й отримують стипендію, а працівники, у свою чергу, прогульників прикривають. Зрозуміло, дорожать робочим місцем…  

Оксана Руденко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...