Ремонт доріг, аварійний міст та про перевезення пасажирів

Ремонт доріг, аварійний міст та про перевезення пасажирів

Ремонт доріг, аварійний міст та про перевезення пасажирів

Поділитися новиною

Ремонт доріг, аварійний міст та про перевезення пасажирів30 березня у приміщенні РДА відбулася нарада, на якій були присутні: Анатолій Мягкохліб (представник Служби автомобільних доріг у Полтавській області), Володимир Трояновський (керівник служби автомобільних доріг), Олександр Бєліков (представник управління інфраструктури і туризму Полтавської ОДА), Володимир Сологуб (начальник головного управління служб надзвичайних ситуацій у Полтавській області), депутатський корпус району, голови сільських рад, представники громадської, народної ради та ін.

Розпочали нараду з обговорення доріг: ремонт, визначення суми коштів, яка потрібна та шляхи фінансування.

Об’єкти агропромислового сектору, а саме підприємство «Астарта-Київ», частина земель яких знаходиться в с. Ручки та с. Лютенька, уже в цьому році повідомили, що хочуть укласти соціальну угоду у розмірі 50 грн (за гектар) та стільки ж на ремонт розбитих доріг (за кожен кілометр).

Свій коментар надав директор управління «Полтавагазвидобування» Зеновій Шморгун: «У цьому році заплановано виділити коштів у півтора рази більше, ніж минулого року по Гадяцькому району, конкретну суму називати не буду. Більшість із них буде направлена на ті сільські ради, де розташовані наші об’єкти газовидобування, в основному на Великобудищанську та Плішивецьку, саме вони відчувають максимальний техногенний вплив. Також певні кошти будуть виділені на Краснолуцьку, Малопобиванську та Ціпківську сільські ради. Конкретно кошти будуть ділитися вже після підписання соціальної угоди».

Ремонт доріг місцевого та державного значення

У бюджетах сільських рад на поточний рік уже затверджені видатки на  проведення ремонту доріг на загальну суму 6 млн 729 тис. грн. На превеликий жаль, на ремонт усіх доріг у районі фінансування не вистачає, і тому капітальні ремонти будуть проводитися у тих сільських радах, які найбільше цього потребують, це Великобудищанська, Вельбівська, Качанівська, Лютенська та Рашівська.  

Як повідомив Анатолій Мягкохліб (представник служби автомобільних доріг): «Обстеживши основні маршрути доріг території Гадяцького району, визначили, що вартість першочергових  робіт складає близько 25 млн грн. На район Служба доріг може спрямувати лише 2 млн 19 тис. грн, також потрібна допомога і сільських рад. Усе, що може взяти на себе служба автомобільних доріг, це надати допомогу в укладанні договорів про співпрацю, технічний нагляд  та дефектні акти і контроль робіт».

Спочатку говорили про те, де взяти кошти, але потім слушний коментар надав Іван Іванюта (заступник голови громадської ради при Гадяцькій РДА): «…В одному місті полатали – в другому відпало. Чому не можна обмежити навантаження та швидкісний режим, зберегти хоча б те, що маємо? Я вважаю, що тільки 10% робіт в минулому році виконувалися за всіма вимогами. Зараз хоч якісь кошти виділяються, а через деякий час, можливо, нічого не дадуть. Що ж робитимемо тоді? Краще використати кошти так, щоб більш не поверталися до цього питання».

Присутні не припиняли нарікати на якість ремонту доріг, що ремонтувалися в минулому році. Хто ж буде відповідати за них? Про те, що асфальт возять незрозуміло звідки, а у Качановому є свій асфальтний завод, який на даний час не працює, можливо, краще було б відновити його роботу. Представники з області закликали до створення громадської ради, яка буде контролювати  тільки якість доріг. Тим паче, що, можливо, через деякий час держава передасть дороги державного значення на баланс обласної адміністрації, і тоді не бачити нам коштів взагалі. До речі, до 2006 року НГВУ «Полтаванафтогаз» виділяло найбільше коштів на соціальні угоди.  На даний час кошти на ремонт доріг взагалі не виділяють. Запрошені представники цієї організації на зібрання не з’явилися. Згадували і місцевий елеватор, з ним також соціальної угоди немає.

Аварійний міст у Гадячі

Ще у 2006 році стало відомо, що внаслідок експлуатації десятиліттями була пошкоджена крайня тротуарна база, і тоді міст визнали аварійним. У 2014 році при огляді споруди були виявлені явні дефекти, які утворилися через його експлуатацію і впливають на надійність і вантажопідйомність. Коли проводився огляд мосту, був прийнятий висновок про обмеження руху автотранспорту, вага якого перевищує 16 тонн. Міст вимагає негайного обмеження руху по споруді та розробку проекту по його реконструкції з демонтажем існуючої споруди. На сьогодні існує серйозна загроза можливого руйнування мосту. Начальник головного управління служб надзвичайних ситуацій у Полтавській області цю ситуацію прокоментував так: «Залишається незрозумілим, чи контролюється якимсь чином рух вантажівок, та чи їхня вага не перевищує 16 тонн. Можливо, потрібно зробити ще одну експертизу,  і там уже повинно бути обмеження не більше 10 т, а можливо, і 5 т. Потрібно зробити ще одну експертизу. За 2 роки стан мосту міг значно погіршитися».

Основне питання – це виділення коштів. Для реконструкції мосту потрібно 45 млн грн. Домовились, що у цьому році зроблять проектну документацію на реконструкцію мосту, а вже у наступному будуть ремонтувати, мабуть.

Перевезення пасажирів на приміських маршрутах

Облдержадміністрація передала всі повноваження на проведення конкурсів щодо перевезення пасажирів на приміських маршрутах Гадяцькій РДА. Уже розроблений проект розпорядження. Тепер конкурси на сільські перевезення будуть проводитися в районі, а міжміські – в області. Сільські ради самі укладають договори з перевізниками на перевезення пільгових категорії населення.

Оксана Руденко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...