Матюшенко VS Мотрич

Матюшенко VS Мотрич

Матюшенко VS Мотрич

Поділитися новиною

Матюшенко VS Мотрич

11 квітня відбулося перше судове засідання «Про захист честі і гідності та ділової репутації» за позовом Олексія Матюшенка (голова РДА) до Дмитра Мотрича (депутат районної ради), третя особа по справі – Сергій Нікітенко (голова Біленченківської сільської ради).

Інтереси позивача представляв його адвокат, свідки позивача по справі: Володимир Нікітенко (голова районної ради) та Світлана Гайдабура (пенсіонер і досить цікава особистість **). Відповідач був без адвоката. Також присутніми були місцеві публічні персони Олег Кавун та Валерій Мотрич.

Знаючи, що дана справа може бути резонансною, на судове засідання з’явились представники ЗМІ («БМ», «Гадяцький вісник», місцеве телебачення), а приміщення, надане для розгляду справи, було явно не розраховане на 14 чоловік присутніх.

Щодо справи: 24 лютого цього року під час засідання постійної комісії районної ради у рубриці «Різне» Дмитро Мотрич виніс на розгляд питання про вирубку лісопосадки на території Біленченківської сільської ради і заявив, що Олексій Матюшенко примусив голову Біленченківської сільської ради підписати дозвіл на вирубку лісосмуги.

Як стверджує позивач, таке висловлювання порушило його особисті немайнові права, зганьбило честь та гідність, а також завдало шкоди діловій репутації.

На запитання судді: «Які саме слова Ви вважаєте образливими?» Олексій Матюшенко відповів: «Дмитро Мотрич сказав, що саме я примушую і тисну на сільських голів, щоб ті підписували лісорубні квитки». Хоча у стенограмі засідання комісії райради, яку також долучили до справи, таких слів зазначено не було.

Позивач (О.М.) вимагає визнання неправдивими сказаних відповідачем висловів і їх спростування під час проведення запланованого засідання постійних комісій райради та у ЗМІ (текст спростування долучений до справи).

Відповідач (Д.М.) не визнає позовні вимоги: «Я особисто до Олексія Володимировича і до його честі та гідності претензій не маю. Я звертався як депутат районної ради до посадової особи. Хто, як не голова РДА, може впливати на цю ситуацію».     

Сергій Нікітенко: «Жалкую, що підписав акт на лісорубний квиток, хоча все одно б підписав. Я сказав би, що нікого відповідач того дня не звинувачував. Розмова почалася з Харківецької випилки дубів».

Розгляд справи перенесли через неможливість перегляду відеодоказів, наданих позивачем. Можливо, тому всі й мовчать на засіданнях у РДА, адже за кожне сказане слово можна миттю «загриміти» до суду…

Тож це тільки початок, бо, як натякнув голова РДА, і «БМ», і Олега Кавуна він чекає у суді. Засідання тривало більше чотирьох годин. Як бачимо, тепер очільник адміністрації більшість свого робочого часу проводитиме у залі суду. Чекайте продовження судової тяганини – друга частина засідання призначена на 14 квітня.

«Базар Медіа в Україні»

** У 2015 році в депутати Полтавської обласної ради від Гадяцького району «пройшла» Світлана Гайдабура (Радикальна партія Олега Ляшка). Відразу після виборів вона відмовилась від депутатства на користь Володимира Савченка, приватного підприємця із Кременчука. Таких осіб на виборах називають «технічними кандидатами» –  вони реєструються кандидатами у депутати для того, щоб розширити можливості іншої людини.

Високопосадовці різних країн світу складають свої повноваження і йдуть у відставку, щойно їх ім’я фігурує у скандалах. Як приклад, нещодавно після натяку на історію з «Панамським архівом» звільнились британський прем’єр Девід Кемерон і очільник уряду Ісландії Сігмундур Давид Гуннлаугссон. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...