Про вільні землі і «сірого кардинала»

Про вільні землі і «сірого кардинала»

Про вільні землі і «сірого кардинала»

Поділитися новиною

Про вільні землі і «сірого кардинала»  Обговорити соціальний захист військових АТО – саме для цього минулого тижня була скликана нарада в РДА. Серед запрошених були самі АТОвці, усі, хто причетний до соціального супроводу військових, і місцеві активісти. Військові вкотре закцентували на  найбільш поширені проблеми, надати допомогу у вирішенні яких обіцяли їм так давно.

А роботу, проведену по виділенню земельних ділянок АТОвцям, назвали майже безрезультатною та ще й звинуватили одного із місцевих чиновників у корупційних діяннях. Детальніше – читайте далі.

Спершу Віталій Тарасенко (начальникуправління соціального захисту населення) розповів про проведену роботу, спрямовану на підтримку військових АТО.

14 членів сімей загиблих учасників АТО мають право на користування пільгами на ЖКП у розмірі 50% знижки.

253 учасники бойових дій мають право користування пільгами на ЖКП у розмірі  75%.

8 інвалідів війни користуються 100% знижкою на житлово-комунальні послуги.  

60 тис. грн. адресної допомоги на відшкодування проїзду у міському пасажирському транспорті та приміських маршрутах виділено із бюджетів на 2016 рік.  

2 інвалідам війни виплачена допомога із держбюджету (243 тис. 600 грн. і 182 тис. 700 грн).

5 сім’ям загиблих учасників АТО виплачена матеріальна  допомога із обласного бюджету по 25 тис. грн і з державного бюджету – по 609 тис. грн.

21 сім’ї  із початку 2016 рокувиплачено матеріальну допомогу на загальну суму 105 тис. грн.

По 10 тис. грн виділено родинам загиблих учасників АТО на встановлення пам’ятників. 

2 інваліди війни із числа учасників АТО забезпечені протезними виробами, видано крісло колісне, палицю та сидіння для ванної.

2 інваліди війни перебувають на обліку на забезпечення спецавтотранспортом.

17 учасників бойових дій перебувають на обліку на забезпечення санітарно-курортним лікуванням.

Підводні камені санаторного лікування

Які процедури безкоштовні, а які платні? Цим питанням переймались майже усі АТОвці. Зі слів одного із військових, отримавши путівку на безкоштовне санаторне оздоровлення, він розраховував на те, що весь перелік процедур не потребуватиме додаткової оплати. Уже по приїзді до санаторного закладу його попросили заплатити за ряд процедур.

Як виявилось, існує безкоштовний перелік процедур і паралельно перелік платних, від яких можна відмовитись. Але про це, звісно, ніхто не попереджає. У путівку враховано лише проживання, харчування і набір стандартних медичних послуг. Решта процедур – платні. Дуже важливо, щоб військові про це знали. 

Обговоривши це питання, вирішили рекомендувати лікарю, який направляє військового оздоровлюватись по певному профілю, визначати саме ті процедури, які потрібні певній людині.

Безкоштовний проїзд військових

Із усіх областей чутно: «військового АТО вигнали із маршрутки». Подібні випадки, зі слів військових, які були присутні на засіданні, не раз відбувались і в нашому районі. Але, як пояснив Віталій Тарасенко, не потрібно скандалити із недобросовісним водієм – звертайтесь одразу до управління соціального захисту. Там уже точно з усім розберуться.   

На сьогодні усе налагоджено, є система відшкодування проїзду–  40 поїздок на міжміське сполучення і 10 міжобласних. 148 осіб вже скористалися пільговими перевезеннями. Один раз на тиждень автобус перевозить усі пільгові категорії, по місту пільговий день – вівторок (маршрут Малі Будища – Гадяч).

Військовим – здорову посмішку і безкоштовні ліки!  

Місцева ЦРЛ розробила програму по зубопротезуванню для військовослужбовців.

100 тисяч гривень планує виділити районна рада і ще 100 проситимуть у міської. Поки що це питання на стадії вирішення – залишилось дочекатись найближчі сесії  районної та міської рад.

Військові цікавились, чи можна замість себе направити на протезування когось із своїх рідних? Відповідь отримали негативну – на жаль, ні.  

Стало відомо, що всі учасники бойових дій мають право на безоплатну виписку ліків у сімейних лікарів. Виписка проводиться у 1-3 числах кожного місяця, але самі лікарі просять замовляти ліки на кілька днів раніше. І виписати ліки можна не будь-які, а лише ті, що зазначив Кабмін (точний список надають у ЦПМСД).

Були розмови про безоплатне лікування учасників АТО, але, як пояснила Євгенія Скрипнік (лікар ЦПМСД), безкоштовно проліковує лише Полтавський обласний військовий  госпіталь. Якщо хтось виявить бажання, то ЦПМСД замовляє путівки на лікування. Щоправда, лікуватись стаціонарно у Полтаві зголосилась тільки одна людина.

Про вільні землі і «сірого кардинала» у земельному поділився із присутніми Віталій Козер, голова Гадяцького підрозділу обласної організації воїнів-учасників АТО Полтавщини (текст дослівно):  

«Цинічно і лицемірно об нас, військових АТО, витирають ноги. Усі люблять факти, тому їх зараз озвучу.

Як не прикро, сьогодні жодне земельне питання без Троценка (т.в.о. начальника відділу Держгеокадастру у Гадяцькому районі – авт.) не вирішується. Він був і є «сірим кардиналом» і з цим ми зіткнулись, вирішуючи питання по розподілу земель.

Останній факт, який шокував мене особисто, – за межами Біленченківської сільради вивільнилась земельна ділянка високоякісного чорнозему (раніше її орендував Гадяцький геріатричний будинок). Саме ця ділянка конкретно була виділена для АТОвців.

Як виявилось, тут є серйозні підводні камені. Товариш Троценко, маючи  доступ до бази даних, супроводжуючи деяких хлопців, які знаходяться у зоні АТО (поповнював мобільні телефони і т.д.), має у резерві людей, якими він може «забити» ці ділянки у реєстрі. Потім швидко оформлює на них документи. Навіть договори наперед оформлює на 5% (що значно нижче ринкової ставки), не маючи відповідних документів. У підсумку маємо ще не виготовлені документи на землю, а вона вже здана в оренду ФГ «Троя», яка оформлена на таку собі Марію Ромасенко (невістку товариша Троценка). От і вся картина.

Ніхто із нас не може поїхати в обласне управління і швидко оформити усі документи. А він може. У Троценка вже алергія на АТОшників – тікає від них…

Продовжу. Думаєте, на території міста Гадяч немає вільної землі? То я вам скажу – вона є! Офіційний документ від 18.11 2015 року, виданий виконкомом Гадяцької міської ради, підтверджує, що земельна ділянка, площею 28,36 га, знаходиться у користуванні на умовах оренди у громадянки Ромасенко Марії Юріївни для ведення сільського фермерського господарства.

От так, усі «жирні» шматки вже розділені між собою. Сьогодні є монополія, є зловживання і корупційні дії. Немає тільки можливості боротись з цим усім».

Цікаво, чи не так? Вислухавши Віталія Козера, районні очільники підтримали його і прийняли рішення створити свою прозору базу, не підпорядковану відділу Держгеокадастру у Гадяцькому районі. Відтепер усе має бути чітко і зрозуміло. Тепер заяви на виділення 2 га землі приймаються у Єдиному центрі координації АТО, керує яким  Людмила Грищенко (вул. Шевченка, 8,  каб. 202). З усіма іншими питаннями, що стосуються військових АТО, також потрібно звертатись до неї.

Відповідь на вищесказане

Надія Качмазова (головний спеціаліст сектору землеустрою та ринку земель відділу Держгеокадастру у Гадяцькому районі) намагалась хоч якось пояснити ситуацію. Розповіла, скільки заяв надійшло на виділення земель, і що всі вони задоволені і направлені в обласний центр на подальше вирішення. Але найприкрішим у цій розповіді було те, що більш ніж за два роки назбиралось аж 324 заяви  від АТОвців на виділення землі, а виділили всього 22 проекти землеустрою. Тобто результат майже нульовий.

У підсумок наради присутні домовились збиратися на подібні зібрання кожного кварталу. Голова РДА у свою чергу пообіцяв усім присутнім провести перевірку щодо ФГ «Троя» і написати скаргу до Держземагентства на бездіяльність виконуючого обов’язки начальника відділу Держгеокадастру у Гадяцькому районі.

Оксана Кириченко (за матеріалами наради в РДА від 31. 03. 2015)

Загиблого військовослужбовця АТО Сергія Ільченка нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно. Цю нагороду почесно передадуть у Гадяцький історико-краєзнавчий музей. Також придбаний пам’ятник і замовлена меморіальна дошка, яку встановлять на фасаді Хитцівської школи.


21 учасник бойових дій стоїть на черзі на поліпшення житлових умов.

2-м сім’ям загиблих учасників АТО та одному інваліду війни із числа учасників АТО за рахунок субвенцій вже придбано житло.

Зараз на позачерговому квартирному обліку дві родини загиблих: Руслана Пономаренка і Анатолія Лифаря.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...