Діалог розпочали: переваги EITI для регіону

Діалог розпочали: переваги EITI для регіону

Діалог розпочали: переваги EITI для регіону

Поділитися новиною

Діалог розпочали: переваги EITI для регіону24 березня у приміщенні РДА відбулося зібрання експертного «круглого столу» «Переваги міжнародних стандартів Ініціативи прозорості видобувних галузей для громад, органів влади та бізнесу». Метою обговорення були можливості, які відкривають міжнародні стандарти Ініціативи з прозорості видобувних галузей (ІПВГ) та спільних дій з упровадження ІПВГ на рівні області.

Початок засідання розпочався з обговорення стану наших доріг, самі представники ІПВГ були вражені їх станом. І розповіли, що абияк добралися до нашого міста обласного значення.

Потім перейшли до головного. Представляли ІПВГ голова Полтавської філії Суспільної служби України Ганна Кіященко та експерт UAEITI Юрій Филенко. Як зазначила Ганна Кіященко, «…основна мета проекту – щоб гроші за видобування корисних копалин йшли не лише в кишені окремих людей, а були використані на благо місцевих громад».

Суть даної програми полягає в тому, щоб інформація про податкові платежі, ліцензії, контракти та інші ключові питання, які стосуються видобутку природних ресурсів, була оприлюднена. Щоб кошти за природні ресурси використовувалися на соціальні потреби та розвиток району, де йде видобуток.

Ця тема була цікава для обговорення, але як зазначили присутні, засідання було недостатньо організоване. Впадала в око низька явка представників громади міста, а із сіл взагалі нікого не було. Можливо, тому, що наше місто стало першим, куди завітали представники цієї організації. Та й попереджати громади потрібно було якомога раніше, деякі відвідувачі засідання дізналися про нього за 30 хвилин до початку. Ганна Кіященко зауважила, що адміністрацію вони попереджали близько місяця тому, і чому так пізно відреагували, незрозуміло.

Учасники «круглого столу» домовилися розглянути дане питання через деякий час, і, як зазначили присутні, доречно було б запросити на зібрання депутата ВР Тараса Кутового, депутатів Полтавської обласної ради від нашого району, які голосують за надання дозволів на видобуток газу, нафти та конденсату на Гадяччині, депутатів районної та міської ради, сільських голів, на території яких проводиться видобуток копалин.

Оксана Руденко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...