«…Сама природа сприяє лікуванню»

«…Сама природа сприяє лікуванню»

«…Сама природа сприяє лікуванню»

Поділитися новиною

«…Сама природа сприяє лікуванню»До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який відзначається 24 березня, працівники редакції завітали до місцевого туберкульозного санаторію. Зустрів нас директор закладу Віктор Сколота і відразу почав розповідати: « Наш заклад  має  вже певну історію, бо працює аж з 1913 року. Як відомо, туберкульоз – це хвороба, яка потребує лікування роками, але у  нашому санаторії можна  пройти не лише курс лікування, а і оздоровитись.

Їдуть і на реабілітацію. Тим паче, що зараз процвітають супутні інфекції, це і гепатити і СНІД, як правило, ці хвороби пов’язані з туберкульозом. Працюючи на даній посаді третій рік, впевнений, що окрім лікування та харчування існують тут існують і природні оздоровчі фактори. Санаторій розрахований на 130 ліжок,  зараз на лікуванні перебуває 112 пацієнтів. Є у нашому санаторії  хороший рентгенологічний та фізіотерапевтичний кабінети, кабінет лікувальної фізкультури, стоматологічний кабінет. Фінансує нас обласний бюджет. Єдине, що ми можемо – це збираємо благодійні внески, як і всі медичні заклади. За минулий рік назбирали близько 30 тис. грн. і за ці кошти ми придбали спірограм, апарат, який був дуже потрібний закладу. Намагаємось приймати участь і у міжнародних проектах. До санаторію телефонують люди з усієї України, хочуть приїхати, але ми змушені відмовляти, бо працюємо тільки для населення нашої області. Не хочу хвалитися, але пацієнти, які побували в інших санаторіях, говорять, що в нас краще.

На одній із сесій міської ради, торкалися питання щодо припинення діяльності санаторію, яке ваше відношення до цього рішення?

«Я думаю, що це перш за все, інтереси міської ради. Ми ж неприбутковий заклад для міста, мабуть, більш витрачаємо кошти, ніж заробляємо. А взагалі існує відповідний департамент, ось вони нехай і вирішують, чи існувати санаторію далі. Зараз вирішується доля бюджетних санаторіїв, як виявляється, за кордоном таких закладів уже не існує. Я думаю, що наший заклад не приносить ніякої шкоди місту. Якщо взяти статистику, то Гадяч займає середнє місце у списку хворих».

Які оновлення відбулися за останні роки?

«За останні три роки збудували очисні споруди, повністю закупили харчоблок. Відремонтували деяке медичне обладнання, встановили енергозберігаючі технології, котли поміняли, теплотрасу. Ми маємо тренажерний зал є і тенісний корт, спортивний майданчик. Все це робимо для людей, щоб вони більш активно проводили свій вільний час, а не витрачали свій час на спиртне та куріння.»

Недавно у санаторії  побувала комплексна міністерська комісія. «Представники комісії залишились задоволені, – додає Віктор Миколайович. – Матеріальна база та умови для хворих задовільні. Наш санаторій один з кращих, до речі, як Крим забрали, то їх в Україні залишилось тільки три. Аби нам давали більше коштів на розвиток, то ми б «гори звернули». Говорили, що з нашими можливостями можна робити і міжобласний санаторій. Але це все час, купа документів». 

Нахвалює керуючий і працю працівників санаторію: «Деякі працівники працюють на половину ставки. Відсотків 40 у штаті пенсіонерів. В цьому році уже навіть премій не має. Ми привчились економити. Залишається тільки закочувати рукава та працювати. Раніше лікар лікував залежно від «таланту», а тепер все по протоколам. Але ж кожен організм людини різний, тяжко лікувати по «бумажці».

Що найбільше б хотілось для санаторію?

«Дуже хочеться старий корпус довести до євро умов, років п’ять назад (до падіння гривні) були трішки кращі умови для існування, можна б було і щось більше зробити, а зараз тяжче. Ну нічого, будемо старатися. В цьому році також плануємо відновити бігові доріжки та пляж».

Наостанок директор провів невеличку екскурсію до будівлі кухні, де нас зустріли привітні працівники: «Усередині, як у ресторані, навіть офіціанти є», – з посмішкою хвалиться Віктор Миколайович.

Оксана Руденко 

Україна належить до країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз.

Про це на прес-конференції в УНІАН 20 березня ц.р. заявив директор Національного інституту фтизіатрії та пульмонології Юрій Фещенко. «У 1995 році, за критеріями ВООЗ, в Україні було оголошено епідемію туберкульозу. На сьогодні епідемія туберкульозу в Україні подолана, але наша країна належить до держав з високим рівнем захворюваності на туберкульоз.

На Полтавщині захворюваність на туберкульоз одна із найменших в Україні. Про це УНН-Центр повідомили в прес-службі Полтавської ОДА. За підсумками роботи Обласної соціальної цільової програми протидії захворюванню на туберкульоз захворюваність на всі форми туберкульозу стабілізовано і становить 36,1 на 100 тис. населення.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...