Невчасно сплатив за комунальні – заплати ще й штраф

Невчасно сплатив за комунальні – заплати ще й штраф

Невчасно сплатив за комунальні – заплати ще й штраф

Поділитися новиною

Невчасно сплатив за комунальні – заплати ще й штрафПри чому додатково за кожен день прострочення. Саме ця новина неабияк налякала сотні сімей по усій країні.

За останній рік комуналка подорожчала на 37%, а середній рахунок у платіжці становив більш ніж 500 гривень проти торішніх 400.

Тож якщо почнуть нараховувати штрафи, борги зростуть, як сніговий ком. Карати неплатників депутати хотіли ще у 2014, та тоді голосування провалили, не вистачило голосів. Цього року усе інакше – за пеню аж 242 депутати. Відтак кожен день прострочення коштуватиме 0,1% від суми платівки.

Приміром, ви отримали рахунок на 700 гривень на опалення. Якщо до 20 числа наступного місяця не заплатили, то вже 21 числа вам нарахують пеню. Із вашого рахунку це 70 копійок на день. Начебто і не багато, але за місяць це вже майже 22 гривні, а за рік 260 гривень до вашого рахунку. І це якщо пропустите оплату одного місяця. Кожен наступний неоплачений місяць тягне за собою нові штрафи.

Але є і плюс – пеня не може перевищувати 100% від суми платіжки.

Нині загальноукраїнський борг за комуналку складає майже 10 мільярдів гривень. Із запровадженням штрафів ситуація навряд чи зміниться. Проте експерти заспокоюють, кажуть, якщо депутати проголосують  за цю норму у наступному, другому читанні, то перші кілька років, скоріш за все, на пеню діятиме мораторій, як це було у 90-х роках, коли була така ж надзвичайно висока інфляція.

Практика нарахування пені, родом із Радянського Союзу, непогано прижилася і в країнах Європи. Там вам не лише штраф випишуть, а ще й відключать неоплачене опалення чи  світло. Як каратимуть українських боржників, якщо пеня запрацює, можновладці поки не вирішили, адже відімкнути поквартирно комунікації практично неможливо.

«Важлива тема», ТРК Україна

LIVE OFFLINE
track image
Loading...