Майже 3,5 тисячі неоформлених найманих працівників торік виявили працівники органів ДФС Полтавщини

Понад 117 млн грн ПДВ відшкодовано підприємствам Полтавщини в автоматичному режимі

Понад 117 млн грн ПДВ відшкодовано підприємствам Полтавщини в автоматичному режимі

Поділитися новиною

Майже 3,5 тисячі неоформлених найманих працівників торік виявили працівники органів ДФС Полтавщини«Благополуччя кожного міста або району Полтавщини залежить насамперед від його бюджету. Наповнення бюджету – це турбота про здоров’я полтавців, виховання й освіту підростаючого покоління, пенсійне забезпечення, піклування людей похилого віку.

Приховування громадянами своїх доходів та виплата працедавцями заробітної плати «у конверті» негативно позначаються на наповненні бюджету», – зазначив в.о. начальника Головного управління ДФС у Полтавській області Борис Сидоров. Він підкреслив, що правова необізнаність істотно послаблює позиції пересічного громадянина у відносинах із працедавцем, який часто-густо порушує закон, не укладаючи трудову угоду з найманим працівником, і вдається до виплати заробітної плати у «конверті». У такий спосіб нечесний роботодавець приховує доходи, не подаючи звітність до органів ДФС, і нехтує своїми обов’язками щодо забезпечення законних соціальних гарантій працівників – може звільняти їх без пояснення причин, змушувати працювати понаднормово. Порушуючи права найманого працівника, такий працедавець завдає збитків державі, шкодить її соціальній та фінансовій стабільності. Фахівці органів ДФС Полтавщини, безперечно, не залишаються осторонь проблеми забезпечення трудових прав громадян області, і одним із основних напрямків роботи податкових органів по наповненню місцевих бюджетів є робота по виведенню заробітної плати із «тіні». Так, зокрема, упродовж минулого року органами державної фіскальної служби області було виявлено 3489 громадян, праця яких використовувалась працедавцями без укладання трудових угод. Завдяки вжитим заходам працівники реалізували своє право на офіційне оформлення трудових відносин із працедавцями, а до місцевих бюджетів області додатково надійшло податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальну суму понад 2 млн грн. Позитивні напрацювання органів державної фіскальної служби області були б неможливими без активної участі громадськості та налагодження взаємодії з виконавчими органами влади, іншими контролюючими та правоохоронними органами. Тож працівниками територіальних органів ДФС спільно із представниками виконавчих органів влади, органів міністерства внутрішніх справ, держпраці та іншими контролюючими органами постійно проводяться спільні рейди по виявленню неоформлених належним чином найманих працівників. Так, упродовж 2015 року було проведено майже 100 спільних заходів, у ході яких виявлено 372 працівники без належного оформлення трудових відносин, доходи яких залучено до оподаткування.

Крім того, за результатами проведених контрольно-перевірочних заходів було додатково донараховано податкових зобов’язань по податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальну суму майже 9,5 млн грн.

Також із метою збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб за рахунок підвищення рівня заробітної плати органи ДФС області проводять активну участь у складі робочих груп по координації роботи з легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, створених при міських та районних державних адміністраціях. Зокрема, завдяки спільним діям з органами виконавчої влади у 2015 році до місцевих бюджетів області додатково надійшло 691,1 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та понад 1,4 млн грн єдиного соціального внеску

За результатами проведеної протягом 2015 року органами ДФС роз’яснювальної роботи з керівниками підприємств, які нараховували заробітну плату найманим працівникам на рівні, нижчому за законодавчо встановлений розмір, підвищили заробітну плату 1047 підприємств області, до бюджету додатково надійшло 613,2 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та більш ніж 1,3 млн грн єдиного внеску. Відповідна робота щодо збільшення розміру виплачуваної заробітної плати найманим працівникам проводилася і з фізичними особами-підприємцями. Так, за 2015 рік було проведено індивідуально-роз’яснювальну роботу із 843 підприємцями. Як результат, за рахунок підвищення розміру заробітної плати до бюджету додатково надійшло 267,9 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 552,1 тис. грн єдиного внеску.

Головне управління ДФС у Полтавській області

LIVE OFFLINE
track image
Loading...