Як не стати ошуканими та не купити автомобіль-«двійник»

Оформлення договору купівлі-продажу у сервісних центрах МВС

Оформлення договору купівлі-продажу у сервісних центрах МВС

Поділитися новиною

Як не стати ошуканими та не купити автомобіль-«двійник»Шановні громадяни!

Аби не стати ошуканими та не купити автомобіль-«двійник», радимо звертатися до експертів науково-дослідного експертно-криміналістичного центру та перевіряти його по базах даних.

Розпізнати та перевірити оригінал номеру кузова можуть лише фахівці.

Тому, перш ніж купувати автомобіль, його потрібно перевірити в експертів. Ідентифікаційні номери в легкодоступних місцях шахраї перебивають акуратно, а от на прихованих поверхнях як-небудь, а часом і взагалі не чіпають їх. Причина такої поведінки – розрахунок на людську байдужість та легковірність.

Останнім часом значно почастішали випадки автошахрайства. Кожна 10-та іномарка має свого двійника. Як правило, це не розмитнені або вкрадені машини з нелегальними документами та зміненими номерами кузова. Не виїжджали за межі власного подвір’я, а ваше авто стало причиною ДТП або його бачили на місці злочину? Тоді машина має двійника. Однакові зовні і такі різні всередині. Це про машини-двійнята. Найчастіше їх везуть з-за кордону, а вже в Україні змінюють номери кузова і реєструють на документи ідентичних транспортів. Двійників відсотків 10. Якщо взяти весь загальний транспорт, то 10-15% із них буде двійників. Діагноз вашій машині – підробка чи ні – визначать лише фахівці.

Огляд транспортних засобів експертами НДЕКЦ перед реєстрацією їх у Регіональному сервісному центрі МВС не обов’язковий. Але в Україні з кожним роком стає все більше автомобілів із підробленими документами чи перебитими номерами агрегатів. Злочинна «автоіндустрія» удосконалює технології підробки номерів агрегатів автомобілів та виготовлення фальшивих документів. Нині не тільки перебивають номери кузова та міняють таблички з номером шасі, але й фальшують супровідні документи та підробляють державні номерні знаки. Якщо експерти виявляють такі фальшивки, державна реєстрація анулюється, автомобілі відправляють на арешт – майданчики, а добропорядний покупець втрачає чималі гроші. Загалом же сума збитків від таких автошахраїв обчислюється сотнями тисяч гривень. У той же час експертиза абсолютно точно визначить автентичність вашого автомобіля, вона коштує 151,96 грн для вітчизняних транспортних засобів та 196,98 – для іномарок. При кожному Регіональному сервісному центрі МВС, які здійснюють реєстраційні операції з наземними транспортними засобами, ефективно функціонують технічно оснащені експертні пункти комплексного дослідження транспортних засобів і документів, що їх супроводжують.

Спеціалістами НДЕКЦ постійно виявляються факти підробки ідентифікаційних номерних позначень агрегатів ТЗ або фальсифікації документів, що їх супроводжують. Інтерпол рідко знаходить викрадені в Європі автомобілі, тому що їх оголошують у розшук, уже коли вони знаходяться в гаражах – на розбиранні і перебиванні номерів. Якщо машину не

знайшли протягом певного періоду, то ймовірність її розшукати зменшується – автомобіль переносять в іншу категорію бази Інтерполу, непріоритетних.

При перереєстрації автомобіля у територіальному сервісному центрі МВС експертиза проводиться за бажанням власника або покупця машини. Щоб не стати жертвою автошахраїв, зважте на ціну автомобіля та на ціну перевірки документів, номерів агрегатів, адже після перевірки ви будете спокійні, що ваш автомобіль та документи до нього в порядку.

Нагадуємо, що підробка ідентифікаційних номерів автомобіля — кримінальний злочин, за який можна поплатитися обмеженням волі до трьох років.

А. Танчик, територіальний сервісний центр №5345

LIVE OFFLINE
track image
Loading...