Красна Лука не хоче нового орендаря

Красна Лука не хоче нового орендаря

Красна Лука не хоче нового орендаря

Поділитися новиною

Красна Лука не хоче нового орендаря12 лютого, 10-00, п’ятниця.

Давненько вже не бачив Гадяч протестів. Аж ось незрозуміла колона автобусів і купа людей, що виходять із них і прямують просто до будівліДержгеокадастру, що на вул. Шевченка. Більше 100 чоловік скупчились посеред вулиці – таке враження, що вони не зовсім розуміли, чому вони сюди приїхали.

Як виявилось потім, і справді не всі могли пояснити причину свого так званого мітингу…

Через деякий час до протестувальників приєдналась жіночка, яка пообіцяла пояснити усім зацікавленим особам причину зібрання. Як виявилось далі, страйкарі – то працівники Краснолуцького СПОП «Нива». І зібрались вони у Гадячі по одній причині – минулого року закінчився термін договору оренди на 450 га землі, яку СПОП «Нива» обробляє вже певний час. А в подальшій оренді їм було відмовлено, бо з’явився інший орендар, який просто запропонував кращі умови (орендну плату за землю у розмірі 11%). Люди вважають такі дії незаконними і не збираються ділитись із кимось своїми землями.

Юрист СПОП «Нива» ознайомила усіх із заявою-вимогою:  

«Нещодавно нам стало відомо, що в січні-лютому 2016 року Головним управлінням Держгеокадастру в Полтавській області видано незаконний корупційний наказ про передачу земель запасу Краснолуцької с/р, загальною площею 450 га, жителю Оржицького району. Крім того, дана передача мала відбутися саме сьогодні! Тому ми вимагаємо скасувати даний наказ та просимо відділ Держгеокадастру в Гадяцькому районі не видавати витяг із ДЗК вищевказаному громадянину. У разі невиконання наших вимог ми будемо змушені звернутися до Генеральної прокуратури України із заявою про порушення кримінальної справи по факту незаконної передачі землі».

Начальник Гадяцького відділу Держгеокадастру Ірина Філіпова пояснила усім, що вони ніякого відношення до виділення земель, які знаходиться за межами сільської ради, не мають. Починаючи із 2013 року, цими землями (а у нашому випадку землями запасу) розпоряджається Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області. Що ж, їм «там зверху», мабуть, видніше, їм і вирішувати, кому землі надавати.

Але, як би прикро не було, потрібно пам’ятати, що закон не забороняє підприємцям орендувати землі у будь-якому у куточку України. Звісно, було б краще, щоб гадяцькими землями опікувались наші земляки. Але якщо орендар із сусіднього району пропонує більшу плату за землю, то хіба ж це не краще? Адже кошти за користування землею йтимуть у бюджет сільської ради. А про піклування над місцевою громадою можна домовитись легко – просто уклавши соціальну угоду. І тоді орендар точно допомагатиме сільраді «на баночку фарби».

Вислухавши усіх, начальник Держгеокадастру пообіцяла призупинити справу, поки не будуть відомі усі подробиці. А активісти, присутні на протесті, пообіцяли звернутись  за підтримкою в Антимонопольний комітет.

«Базар Медіа в Україні»

«Дерибан землі продовжується! Якщо заберуть землю, то зменшиться поголів’я, не буде робочих місць…» – сказав голова райради Володимир Нікітенко (донедавна керував СПОП «Нива», тепер його очолює його дружина).

Але йому слід було б пам’ятати про те, що використання адмінресурсу  суперечить законодавству.

А ще дуже цікаво: якби у простого «маленького»  фермера відбирали клаптик землі, чи вступились би за нього очільники району так само, як за себе?

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...