«За літру молока не купиш пачки солі!»

Фото використане як ілюстрація

Фото використане як ілюстрація

Поділитися новиною

Фото використане як ілюстраціяМинулого тижня очільники району вкотре зібрались на нараду. Цього разу вирішували питання заготівлі молока. Радитись прийшли і самі закупівельники у Гадяцькому районі, і місцеві молочарі, які тільки й виживають за рахунок продажу своєї продукції.  Як ми повідомляли у попередньому номері тижневика, кілька днів по району їздили закупівельники молока, які  готові були заплатити більше семи гривень за літр. Але їм «не дозволили зайти» у район конкуренти. Кажуть, навіть до погроз дійшло…

Вивіз молока на території району розділений між 14 суб’єктами господарювання різних форм: ТОВ «Гадячсир» (22 населених пункти), ПП Рось (Роменський молоко-консервний комбінат», 4 нас. пункти), Буринський молоко-консервний комбінат (2 нас. пункти), СВК «Молоко країна» (кооператив Роменського ММК, 3 нас. пункти), Білоцерківська АПГ (5 нас. пунктів), ФОП «Козуб» (1 нас. пункт), філія ПП Рось (Охтирський сирокомібнат, 2 нас. пункти), ТОВ ім. Славія (14 нас. пунктів), Велико-сорочинський молокоприймальний пункт (2 нас. пункти), ПП Удовіченко (3 нас. пункти), ПП Маковський (Пирятинський молокопереробний завод, 1 нас. пункт), ПП Солодовник (10 нас. пунктів), ПАТ «Юрія» (3 нас. пункти). Заготівля здійснюється на території 27 сільських рад. Лідером по заготівлі молока у районі є представники ТОВ ім. Славія.

2931 здавач реалізує молоко у молокоприймальних пунктах. Тож і не дивно, що між заготівельниками виросла така конкуренція.

Хто ж дав 7, 50?

Це питання не давало спокою усім присутнім.  Виявилось, таку ціну дали пирятинські закупівельники. Як пояснив представник, ціну підняли, бо їм не вистачало сировини до плану, тож і вирішили зробити «хід конем» – підняти на кілька днів ціни на молоко і, відповідно, зібрати більшу кількість. Та, на жаль, ставка не зіграла, бо розлючені конкуренти не впустили у район.  Кілька днів селяни тримали оборону від інших закупівельників, не бажаючи здавати молоко по нижчих цінах. А пирятинські просто не приїхали. Не дочекавшись семи гривень, люди були змушені віддавати молоко по 3,50, поки воно ще не втратило товарний вигляд (кажуть, у ці дні кожен двір мав більше 200 літрів).

Заготівельники, присутні на нараді, неохоче, але все ж зізнавалися, що кілька днів поспіль ціна на молоко у районі була вищою, ніж завжди. Зазвичай ціна на молоко у кожного закупівельника різниться у середньому копійок на 50. І піднімати її вище 4-х гривень ніхто не збирається…

Заслухавши кожного підприємця, так і не зрозуміли, чому ж ціни на молоко не залишились на рівні 7 гривень. Лише дійшли до висновку, що нинішні ціни таки занизькі. Адже на такій важкій, щоденній праці селян переробники заробляють мільйонні прибутки. А молоко, в яке вкладено стільки праці, коштує дешевше, ніж пачка солі.

Також ішла мова про відновлення статусу молокозаготівельних пунктів, але чи вирішить це проблему? На державному рівні це питання не вирішиться, бо ніхто не може регулювати  ціни приватним підприємствам. Відтепер кожен молокозаготівельник повинен буде економічно обґрунтувати ціни на прийом молока. А селянам порадили визначитись із постійним заготівельником і заключити із ним договір, у якому буде чітко прописана ціна.

Оксана Кириченко  

Люди обурені – вони впевнені, що «Гадячсир» для того, щоб не втратити сировинну базу, свідомо розганяє тих, хто хоча б  трохи намагається збільшити ціну на молоко.

«Кожен рік вони таке роблять – виганяють Пирятин, бо ті дають більше грошей. Не буде «Гадячсиру», тоді й ціни на молоко нормальні стануть! Немає більше довіри до сирзаводу…» – бідкаються власники корів. 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...