«Аптечний тріумф»

«Аптечний тріумф»

«Аптечний тріумф»

Поділитися новиною

«Аптечний тріумф»Такими словами можна описати життя аптечних закладів міста протягом останніх тижнів. І причина усьому – грип та ГРВІ… 

Про епідемію «трублять» звідусіль, школи закрили на карантин, у лікарнях заборонили відвідування, а кількість хворих перевищило епідпоріг.

Та що казати про лікарню, якщо навіть на вулицях міста відчутна паніка: люди у захисних масках із осторогою проходять повз того, хто чхнув чи закашляв. Хоч і не зрозуміло точно, чи то грип нас «косить», чи проста сезонна застуда вкладає у ліжка. В аптеках знають істину: грип є, і ліки від нього на будьякий смак та гаманець також є.

Лише протягом останніх двох тижнів продажі противірусних препаратів зросли утричі. При чому, як розповідають самі фармацевти, із рецептами на ліки приходять лише одиниці. Більшість аптечних відвідувачів займаються самолікуванням і медикаменти призначають собі самостійно.  

«Найбільше купують противірусні, жарознижуючі, вітаміни і, як не дивно, маски, які, на жаль, найменш дієві. Їх змінювати потрібно майже кожну годину, а ми ж носимо тижнями… Та й здоровим людям вони непотрібні», розповідають місцеві фармацевти.

Та не зважаючи на роз’яснення, знайти захисну маску в аптеках виявилося проблематично – розбирають до останньої. Постійні відвідувачі лікарні знають точно, що у лікарню без маски не впустять. Та й на підприємствах почали остерігатися вірусу – закуповують маски цілими упаковками «для усього робочого колективу». Нині захисна пов’язка коштує у середньому 1,30 (одноразова), марлева – 6-7 гривень. Славнозвісна оксолінова мазь як панацея також не дуже допоможе. Якщо прочитати інструкцію, то дізнаєтесь, що її необхідно змінювати кожні 2 години, при цьому слід видаляти попередню. Морока та й годі. І ротова порожнина при цьому залишається незахищеною.

Аптекарі знаються, що певні препарати не встигають навіть завозити, як їх «змітають» із полиць. Та й закупки товару в такі «урожайні» дні стали набагато частіші, ніж раніше. За нашими підрахунками, мінімальний набір засобів від грипу коштує 200-300 гривень (якщо купувати українські препарати). Тож можна лише здогадуватись, які «шалені» виручки отримали аптечні установи міста протягом «грипозних» днів…

На щастя, установ, де можна накупити ліків, у Гадячі повно. Тож і черг практично не було. Але, шановні, лікарі радять, перш ніж бігти за черговою порцією пігулок, звернутись за консультацією до спеціаліста. Не виключено, звісно, що й там вам напишуть довжелезний список необхідних препаратів. Головне пам’ятайте: грип може викликати небезпечні ускладнення. За статистикою ВООЗ, під час сезонних епідемій щорічно помирають 250-500 тис. чоловік у світі. Але навіть без смертельного результату наслідки грипу для здоров’я і життя хворого можуть бути важкими.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...