Енергозбереження – це справа всенародна!

Коли люди не бояться Бога

Коли люди не бояться Бога

Поділитися новиною

Енергозбереження – це справа всенародна!Восени пройшло чергове подорожчання електроенергії – і не востаннє. Це не дивно, адже у нас в Україні досить великі енерговитрати на одиницю продукції у побуті, теплозабезпеченні. Хочу поговорити про енергозбереження в освітленні.

 

Організації, які рахують свої гроші, уже давно впроваджують передові технології, це: люмінесцентне (денне) освітлення, але воно досить громіздке і складне в обслуговуванні для побуту; газорозрядні лампи, але вони досить великої потужності (250, 400, 500Вт), важкі для очей, більш підходять для вуличного освітлення. Зараз упроваджуються різні «економки» та світодіодні лампи, але вони ще досить дорогі для пересічного споживача. Що ж робити простим споживачам, які традиційно використовують звичайні лампи розжарювання? Для себе у своєму господарстві це питання я вирішив уже давно і хочу поділитись досвідом із бажаючими, як зекономити електроенергію на освітленні без великих перетрубацій. Це дуже просто і без великих витрат. Вимикачі на лампочки з однополюсних (одноклавішних) поміняв на двополюсні (двоклавішні). Тоді через один полюс включаю лампочку звичайно, а другий полюс підключаю послідовно через звичайний малопотужний діод, який розміщується прямо під кришкою вимикача, він має розмір горошини. Тепер якщо включаємо першу клавішу – лампочка світить на повну потужність, якщо включаємо другу клавішу – лампочка світить на половину потужності (впівнакалу).

Що ж тут за фішка? Нічого дивного. Діод – це радіодеталь, яка, кажучи технічною мовою, пропускає через себе тільки верхній або нижній півперіод синусоїди струму, що проходить через цю ділянку кола. При цьому діюча напруга, що йде на лампочку, майже вдвічі нижча, а значить споживана потужність і світловий потік стають удвічі нижчими. Що це дає? Економію ел.-енергії.

Далі. Погодьтесь, у кімнатах не завжди потрібне освітлення на повну потужність. Ми не завжди голки збираємо, читаємо чи вишиваємо. Слабкіше, але достатнє освітлення може використовуватись у побуті досить часто: при перегляді телевізора, коли батьки вночі встають до малої дитини, та й, вибачте, при нічному поході в туалет і т.д. Такий ефект освітлення традиційно досягається встановленням люстр із кількома лампочками, але це потребує прокладки додаткових проводів і встановлення тих же двополюсників, або встановленням додаткових світильників-ночників, що теж затратно. Крім економії ел.-енергії, діод продовжує строк служби лампочки, бо в цей час вона працює в півсили. Особливо це важливо глибокої ночі, коли в мережах енергоспоживання мінімальне, а напруга стає максимальною, значно перевищуючи стандартні 220 В. Перенапруга згубно діє на строк служби будь-яких ел.-приладів, особливо ел.-ламп, бо вони ніяк від цього не захищені. Тоді як в деяких інших приладах це передбачено.

Де ж такий діод взяти? У старих телевізорах, радіоприймачах і т.д. або в «Єлектротоварах», коштує копійки. Якщо таке робити не в одній кімнаті, то бажано включати однотипно, наприклад, ліва кнопка – це велике світло, права – це мале, щоб легше запам’ятати. От і все! Крім усього сказаного, новенький свіженький вимикач, установлений у кімнаті, є хоч і дрібною, але обновкою, яка радує око. А знятий вимикач можна не викидати, а встановити в другорядних кімнатах та підсобних приміщеннях із цією ж метою, тобто буде стояти не один двополюсник, а разом два однополюсники. Цю роботу зможе виконати господар або кум, сусід, який має елементарні навики з електротехніки.

Тож за роботу, шановні! Довершеності немає меж, особливо в енергозбереженні. І цього вимагає життя! Менше спаленої електрики – менше платити, менше спаленого вугілля на станціях, чистіше повітря. Менше спалених лампочок – знову ж таки менше платити і менше їх буде на смітниках.

ПРО ВСЕ ЦЕ І НЕ ТІЛЬКИ ПРО ЦЕ НАМ УСЕ БІЛЬШЕ НАГОЛОШУЮТЬ ЯК ВІТЧИЗНЯНІ, ТАК І МІЖНАРОДНІ ЕКОЛОГИ, НАУКОВЦІ, ПРИРОДОЛЮБИ!

В. Терещенко, Книшівка

LIVE OFFLINE
track image
Loading...