До уваги отримувачів тимчасової державної допомоги дітям

До уваги отримувачів тимчасової державної допомоги дітям

До уваги отримувачів тимчасової державної допомоги дітям

Поділитися новиною

До уваги отримувачів тимчасової державної допомоги дітямДо уваги отримувачів тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, та допомоги на дітей одиноким матерям

На виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (від 24.12.2015 №911-VIII) Урядом 25.12.2015 року схвалено постанову Кабінету Міністрів України №1181 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»,

якою з 1 січня поточного року змінено порядок призначення допомоги дітей одиноким матерям та тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

Як визначається розмір допомоги з 1 січня 2016 року

Допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Станом на 1.01.2016 року прожитковий мінімум становить:

– для дітей віком до 6 років – 1167 грн;

– для дітей віком від 6 до 18 років – 1455 грн;

– для дітей віком від 18 до 23 років за умови навчання – 1378 грн (у розмірі як для працездатних осіб).

Тимчасова допомога надається на дітей у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї у розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Станом на 1.01.2016 року 50% прожиткового мінімуму становить:

– для дітей віком до 6 років – 583,50 грн;

– для дітей віком від 6 до 18 років – 727,50 грн.

Як визначається середньомісячний сукупний дохід сім’ї

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї у розрахунку на одну особу визначається як сума доходів всіх членів сім’ї за 6 місяців, поділена на 6 та на кількість членів сім’ї. При цьому до сукупного доходу сім’ї не включається розмір допомоги, на який визначається право.

Хто включається до складу сім’ї

До складу сім’ї отримувачів допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, включаються: чоловік (дружина); рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації і не мають власних сімей, незалежно від місця проживання або місця реєстрації; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи і проживають разом із батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом із ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей. До складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

Які документи подаються

Для визначення права на призначення вказаних допомог до територіального управління праці та соціального захисту населення подаються наступні документи:

заява та декларація про доходи та майновий стан;

довідки про доходи усіх членів сім’ї (крім довідок про розмір пенсії та державних допомог).

Залежно від виду допомоги додатково подається:

– для допомоги на дітей одиноким матерям – довідка про проживання дитини з матір’ю, видана за місцем проживання сім’ї;

– для тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, – довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини та одержувача допомоги.

Наголошуємо, що урядовим рішенням збережено право на отримання з 1 січня 2016 року допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, особам, які звернуться за її продовженням за новими умовами у період з січня по березень 2016 року включно. Такі громадяни повинні заповнити декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, на підставі довідок про доходи за 6 місяців (липень-грудень 2015 року).

Особам, які звернуться за призначенням допомоги вперше, допомога призначається з місяця звернення, розмір допомоги визначається з урахуванням доходів за 6 місяців, що передують місяцю звернення.

В. Тарасенко, начальник управління

4 коментарі до “До уваги отримувачів тимчасової державної допомоги дітям

  1. Господа-политики забыли подумать о том, что в нашей стране очень много фиктивных одиноких матерей. Так происходит, потому что в нашей стране отсутствует процедура проверки семьи, которая претендует на получение пособия одинокой матери. Подтверждением/опровержением факта совместного проживания и воспитания родным отцом своих детей в таких семьях никто не занимается. Фиктивные одинокие мамы, без особого труда и последствий для себя, предоставляют ложную информацию об отцах своих детей в социальные службы.

  2. Кто теперь будет получать пособие одинокой матери?
    1. В основном, это фиктивные одинокие матери, которые, часто многодетные, у которых, хронически и постоянно дети рождаются “без отцов”. Стоит только догадываться, сколько денег теперь получат такие женщины, а главное, сколько еще они нашей стране родят детей?
    2. Женщины, которые работают без официального трудоустройства и соответственно “забывающие” совершать отчисления по единому социальному взносу. В Украине кто-то контролирует и заставляет принимать людей на работу официально?
    Для кого отменили пособие одинокой матери?:
    1. Для фактических и реальных одиноких матерей, которые растят своего ребёнка самостоятельно и, при этом, “посмели” трудоустроиться официально на зарплату в 2500 грн в месяц. Такие “смелые” женщины теперь будут содержать, либо “фиктивных одиноких матерей”, либо нелегально трудоустроенных

  3. добрый вечер?я мама троих детей,двое детей от первого мужа,я оформила тимчасову допомогу,но еще ничего не получила.сколько я буду получать?

  4. Доброго дня! Якщо я оформила допомогу про неотримання аліментів на дитину 23 лютого, мені відповіли чекайте, коли ж я отримаю гроші, якщо вже минув місяць, сьогодні вже 26 березня (остання виплата була у грудні, я оформлюю кожні 6 міс. лютий та серпень, тобто в січні я мала отримати допомогу останній раз, а її не віплатили)Чого мені чекати?

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...