Депутат звинуватив міську раду у махінаціях

Указом Президента України за самовідданість, достойне виховання дітей, забезпечення умов для всебічного розвитку Ларисі Окаянченко, матері 8-ми дітей, присвоєно почесне звання «Мати-героїня».

Указом Президента України за самовідданість, достойне виховання дітей, забезпечення умов для всебічного розвитку Ларисі Окаянченко, матері 8-ми дітей, присвоєно почесне звання «Мати-героїня».

Поділитися новиною

Указом Президента України за самовідданість, достойне виховання дітей, забезпечення умов для всебічного розвитку Ларисі Окаянченко, матері 8-ми дітей, присвоєно почесне звання  «Мати-героїня».14 січня зібрались народні обранці на сесію міської ради, прийшли 22 із 26 депутатів. Чого тільки не було засіданні – і обговорення, і домовленості, і сварки, і навіть до звинувачень дійшло. Але про все по-порядку.

Знову про бюджет

Пам’ятаєте, як усе добре починалося? Прийняли бюджет – сума досить вагома,  думали, вистачить на все. Виявилось – ще й економити доведеться.

Хоч і в передноворічні дні вже затверджували бюджет міської ради, усе ж на першій сесії 2016-го довелося його «перекроїти» майже повністю. У двотижневий строк від дати офіційного опублікування бюджету України на поточний рік місцевим органам самоврядування потрібно, так би мовити, «підігнати» свої бюджети у відповідність до державного.

Тож у кого відібрали:

На 44,2 тис. грн зменшуються витрати по музею.

На 968,1 тис. грн зменшуються видатки по дошкільній освіті.

На 1 млн 413, 3 тис. грн зменшуються видатки по школах.

Субвенція на допомогу сім’ям із дітьми, відшкодування пільг та субсидій до бюджету міста із держбюджету передаватися не буде. Вона надходитиме відразу до районного бюджету. Тож зазначені пільги зменшуються на суму 38 млн 495,7 тис. грн.

А кому додали:

На 244,4 тис. грн збільшується освітня субвенція.

На 12 млн 289,7 тис. грн збільшується медична субвенція.

На 500 тис. грн (у разі оголошення мобілізації) збільшуються видатки на допомогу мобілізованим учасникам АТО.

На 1 млн 597,9 тис. грн збільшуються витрати на ремонт доріг. Ці кошти з’явились у зв’язку із нестворенням управління соціального захисту міськради.

На 52 тис. грн збільшуються видатки на охорону НПС. Це цільові кошти, які надходитимуть субвенцією у бюджет міста і використовуватимуть лише на охорону НПС.

На 96,5 тис. грн збільшуються інші видатки – кошти направлені на оплату електроенергії по готелю «Жовтень» (там буде міськвідділ освіти).

На 221,4 тис. грн збільшаться витрати по відділу освіти – додатково вводиться 1,5 штатні одиниці + проведення поточного ремонту приміщення.

На 2 млн 963 тис. грн збільшуються витрати на утримання ПТУ (аграрне училище).

Також з’явились додаткові витрати (інші субвенції, які міська рада передаватиме районному бюджету):

28 тис. 595  грн передадуть на інші пільги; 

118 тис. 356 грн – пільги на послуги зв’язку;

50 тис. грн – компенсаційні виплати на пільговий проїзд;

49 тис. грн – виплата грошової компенсації фізичним особам, які надають соцпослуги;

11 тис. 240 грн – програми і заходи центру соціальних служб для молоді.

Передали повноваження  – підтримайте фінансово!

Із затвердженням державного бюджету на 2016 рік на «плечі» міського, ще не зовсім окріплого бюджету поклали непосильну ношу – відтепер міста обласного значення повністю беруть на себе фінансування професійно-технічних закладів. Причому не пояснюють, де взяти на кошти, дають нехитре формулювання «за рахунок власних джерел надходжень». Раніше ВПАУ фінансував обласний бюджет за рахунок субвенції із державного бюджету 100-відсотково. І держава виділяла на ці цілі кошти 8,3 млн грн. 

Як уже всі, мабуть, здогадалися, гадяцький бюджет має дуже мало «джерел», які б давали зайві кошти. Тим паче, що Гадяцьке ВПАУ подало кошторис аж на 9,3 мільйона гривень. У той час міська рада може виділити тільки 2 мільйони, які й так відібрали у місцевих садочків і шкіл.

Це питання обговорювалось, мабуть, найбільше. І ще б пак, адже зрозуміло усім, що місто не має потужних підприємств-наповнювачів бюджету (навіть сир завод – один із основних наповнювачів бюджету – відтепер платить податки за місцем реєстрації, тобто у Київ). Депутати довго думали і вирішили сформувати звернення до вищих інстанцій. І ось що пропонували:  

– виділити субвенцію із Держбюджету на підготовку робітничих кадрів;

– збільшити ПДФО до 100% або визначити інше джерело наповнення доходів частини бюджету;

– виділити стабілізаційну дотацію у розмірі 7 млн 300 тис. грн;

– передати на фінансування ПТУ до державного чи обласного бюджету.

Не впевнені, звісно, що їх хтось послухає, але все ж хоч якісь дії. Хоча у кулуарних бесідах після закінчення сесії депутати жваво обговорювали власні надходження місцевого ВПАУ. Кажуть, що училище має багатенько земельки, яку певний час здає в оренду одному із місцевих фермерів. То чому б і не використати ці кошти на власне виживання? Варто б задуматись.    

Щоб діти не були голодні

Разом із іншими нововведеннями керманичі держави, мабуть, вирішили, що українці і без того добре живуть. Тож із 1 січня 2016 року держава відмінила безкоштовне харчування дітей 1-4 класів. І знову ж таки, щоб не бути зовсім безсердечними, у законі прописали – ці функції, як і у випадку із ПТУ, покласти  на місцеве самоврядування. І знову ж таки міська рада не в змозі виділяти на це кошти.

Обговоривши усі за і проти, депутати знайшли вихід. 

Прийняли програму організації харчування  учнів 1-4 класів ЗНЗ і потім під неї виділятимуть  цільові кошти на виконання програми. Тож, шановні батьки, не хвилюйтесь – усі без виключення учні 1-4 класів харчуватимуться безкоштовно, не залежно від пільг.

Також ішла мова про те, щоб до переліку додати ще й дітей, які перебувають на обліку у лікаря-фтизіатра, але це питання поки залишили на довивчення.

Помічник-консультант

Відповідно до закону про статус депутатів місцевих рад кожен депутат може мати помічника-консультанта. Та ще й не одного, а хоч 5 чоловік. Щоправда посада безкоштовна, на громадських засадах. Кандидат у помічники повинен мати освіту  не нижче середньої і призначається всього на рік. 

Дати – даємо, кому – не знаємо!

Міський голова вважає «не коректним» озвучувати і друкувати у ЗМІ імена тих, кому виділяють матеріальну допомогу. Тому на сесії створили нову комісію – із розгляду питань із надання матеріальної допомоги громадянам – жителям міста, яка і займатиметься віднині вирішенням подібних питань. Із 1 лютого це закрита інформація. А як же Закон «Про доступ до публічної інформації»?

Малі Будища хочуть до Гадяча

До сесії міської ради звернулась громада села Малі Будища. Керуючись Законом України про добровільне об’єднання територіальних громад та волевиявлення громади, вони  просять приєднати село до територіальної громади міста Гадяч. Нарікають на банальну незручність – після створення громад жителям, щоб побувати у лікарні, аби отримати якусь довідку, потрібно спочатку поїхати у Сари (центр громади) за направленням, а вже потім повернутись назад у Гадяч. Своє прохання підкріплюють 150 підписами.

Не дійшовши спільного, депутатський корпус вирішив спочатку прояснити усі плюси і мінуси приєднання малобудищан до Гадяцької громади, а вже потім вирішувати, як вчинити правильно.

4 звернення – жодної відповіді!

Депутат міськради Михайло Лепський висловив невдоволення щодо недобросовісної роботи секретаріату міськради. Ще з листопада минулого року він направляє звернення із проханням налагодити вуличне освітлення, а відповіді нуль. Депутат згоден і на усну відповідь або ж просто на зроблену роботу, але, як то кажуть, «ни ответа, ни привета». 

Секретар міськради відразу почав зачитувати заумні петиції, мовляв, не обов’язково відповідати письмово, можна просто вжити певні дії чи заходи. Але ж і дії не вжиті, і заходів немає. То для чого тоді ці лекції?

Після довгої перепалки мер особисто пообіцяв «засвітити» Підварок у найближчі терміни. Що ж, побачимо.

Таємна організація – виконком…

Депутат Олександр Ільяшенко записався на виступ у «Різному». Він також підтримав попереднього виступаючого. Чоловік нарікає на роботу міської ради, мовляв, не дають слова сказати, чим порушують права депутатів.    

Далі чоловік просто таки здивував усіх присутніх своїм виступом. Він поставив під сумнів роботу виконкому, мовляв, жодного рішення на сесіях не озвучувалося. Із його слів, «виконком – це якась таємна організація, яка приймає рішення, про які ніхто не знає». Також він наголосив, що люди, які нині входять до складу виконавчого комітету, не достойні займати ці посади.

Потім стало ще цікавіше – депутат звинуватив у махінаціях колишнього мера міста. Як приклад навів «конвеєр по роздачі квартир» – начальники міліції приїздили, отримували у Гадячі квартиру, приватизовували її і переводились на іншу посаду. Зі слів депутата, троє начальників у минулому за такою ж схемою привласнили квартири.

На ці звинувачення відповідав уже нинішній мер. З його слів, Олександр Ільяшенко звертався до міської ради із цими ж питаннями. І, як не дивно, ні прокуратура, ні виконком, ні міськрада порушень не виявили. Міською радою квартири не надавались, кошти надходили цільовим призначенням від МВС для придбання житлового приміщення для начальників міліції. А приватизація – це законне право кожного. 

На цій критичній ноті і закінчилась перша сесія міської ради. Як кажуть, «як рік почнемо»… Тож далі повинно бути ще цікавіше.

Олександр Товстий

Оксана Кириченко 

Нові призначення у міській раді:

Начальник фінуправління міськради – Алла Бабенко.

Начальник відділу освіти, молоді та спорту – Станіслав Бутенко.

Начальник відділу економічного розвитку та інвестицій виконкому міськради – Інна Галушка.

Начальник відділу організаційної та кадрової роботи виконкому міськради – Світлана Куришко.

Начальник юридичного відділу виконкому – Петро Максименко.

Начальник відділу фінансово-господарського забезпечення виконкому–  Яна Москаленко.


 

1 млн 903 тис. грн просить міська рада у обласного екологічного фонду для придбання 18-кубового сміттєвоза для КП «Гадяч-житло». Якщо  кошти дадуть, то кілька сміттєвозів передадуть «Комунсервісу» для обслуговування приватного сектору  і додатково сюди ж  придбають додаткові сміттєві контейнери.

 

5 коментарі до “Депутат звинуватив міську раду у махінаціях

  1. депутат Ільяшенко ставив правильні запитання. І подивимось: чи вдасться переблимати тим, хто мав відношення до тієї влади і був замішаний в тих аферах. І . до речі, відмовчуватись відговорками не вдасться, за депутатом Ільяшенко сильна команда, команда ППЛ. Капліна

  2. ну що, голосувальники за нестеренка та ті, хто забив на голосування взагалі? і тут вам не як вужу на сковорідці? отримали таку владу, на яку заслуговуєте!

  3. ідійть тепер і запитайте, ті, хто за нестеренка ратував, що це за стаття розоходів така цікавезна: 118 тис. 356 грн – пільги на послуги зв’язку;

  4. 118 тис.356 грн.-кошти на оплату послуг зв”язку всим пільговим категоріям населення.

  5. [quote name=”володимир нестеренко”]118 тис.356 грн.-кошти на оплату послуг зв”язку всим пільговим категоріям населення.[/quote]
    про який зв”язок йде мова?

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...