Що погрібно знати про трихомоніаз

Що погрібно знати про трихомоніаз

Що погрібно знати про трихомоніаз

Поділитися новиною

Що погрібно знати про трихомоніазТрихомоніаз – венеричне, широко поширене захворювання, яке виникає в результаті статевих контактів, зумовлене найпростішими, так званими трихомонадами. У народі цю хворобу помилково називають грибками. Слід зауважити, що трихомонадні ураження трапляються тепер досить часто. Установлено, що на трихомоніаз хворіють до 22 відсотків жінок, які мають статеві зносини з незнайомими чоловіками, часто міняють своїх партнерів. Помилковою є думка, що чоловіки хворіють значно рідше за жінок.

У природі трихомонади бувають також у комах, птахів, великої рогатої худоби. У корів трихомонадна інфекція викликає запалення матки і безплідність. Доведено, що трихомонади тварини не можуть існувати в умовах організму людини. Проведені дослідження показали, що у людини може бути три типи цих найпростіших: трихомонади, що живуть у порожнині рота, кишечнику і сечостатевих органах. Кожен із цих типів паразитує тільки у сприятливому для нього середовищі. Слід зазначити, що існують трихомонади, що живуть у відкритих водоймах, озерах. Вони не пристосовані до життя в  умовах людського організму.

Таким чином, трихомонадне ураження сечостатевих органів викликає тільки особливий вид найпростіших – піхвова трихомонада, пристосована до життя тільки в організмі людини. Хвороба передається в основному статевим шляхом. Щодо позастатевого зараження, то воно спостерігається рідко. Жінки та дівчата інколи можуть заразитись при невиконанні правил особистої гігієни. Симптоми трихомоніазу нагадують за своїми ознаками гонорею. У чоловіків вони супроводжуються менш помітними запальними явищами. Через 3-14 днів після статевого контакту у хворого починає трішки свербіти і пекти в сечівнику. З’являються слизові, інколи й слизово-гнійні виділення, здебільшого ранком до сечовипускання. При цій хворобі в більшості випадків не буває виражених ознак, але вони можуть спричинити тяжкі ускладнення: запалення передміхурової залози і придатка яєчка з усіма наслідками, аж до статевого безсилля і безплідності.

У деяких жінок запальні процеси сечостатевих органів проходять непомітно. Але іноді спостерігається велика кількість пінистих виділень із піхви, які супроводжуються нестерпним свербінням, інколи уражуються придатки матки, яєчники, клітковина навколо матки та її придатків. Захворювання може призвести до безплідності. Трихомонадне ураження має схильність до хронічного перебігу, лікувати яке у багатьох випадках складніше і тяжче, ніж гонорею.

Лікування повинно бути систематичним, регулярним, комплексним. Ефект від лікування буде тим кращий, чим раніше його розпочато.

Дуже важливо обстежити подружжя чоловіка та дружину, якщо хворобу виявлено в одного із них. У тому разі, коли лікується тільки хтось один, повністю позбавити сім’ю від захворювання не вдається.

Великого значення надають лікарі правильному систематичному лікуванню хворого. Якщо ж хворий лікується не повноцінно, то захворювання може надавати рецидиви.

Як зазначено, трихомоніаз відноситься до венеричних хвороб. Серед населення проводяться різні заходи, щоб люди знали, як уберегтися від венеричних захворювань. Щоб ця справа була дієвою, проводиться широка пропаганда медичних знань (лекції, бесіди, брошури, пам’ятки, наукові кінофільми на медичну тематику). Лікарі виступають з лекціями по радіо і телебаченню, із статтями в газетах і журналах.

Щоб запобігти зараженню венеричними хворобами, проводяться важливі профілактичні заходи. Так, в обов’язковому порядку досліджують кров на сифіліс та шкребки виділень на гонорею та трихомоніаз перед прийняттям на роботу в дитячі заклади, харчові, комунальні й торгівельні підприємства, а потім систематично два рази на рік обстежують працівників. Обстежуються також стаціонарні хворі, вагітні жінки під час першої і другої половини вагітності. Заходи, які проводять органи охорони здоров’я, допомагають своєчасно виявити носіїв прихованої венеричної інфекції, усувають можливість розвитку в них заразних проявів захворювання.

Багато тяжких хвороб можуть звалитися па людину несподівано, і запобігти їх виникненню неможливо. Але венеричні хвороби повністю залежать від людини, її поведінки, моральних якостей, способу життя.

Головною умовою успішної боротьби із ними недугами є моральна чистота, почуття обов’язку, відмова від позашлюбних і випадкових статевих стосунків, звільнення від страшного ворога – пияцтва.

Профілактика венеричних хвороб повинна починатися насамперед із правильного статевого виховання молодих людей у сім’ї та школі.

Обстежитись на венеричні хвороби, отримати вичерпну інформацію і допомогу ви можете в анонімному кабінеті, що функціонує в поліклінічному відділенні Гадяцької ЦРЛ (каб.№221), також можна зателефонувати за номером 2-08-33.

З.Д. Гриценко, лікар-дерматовенеролог 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...