УВАГА! Африканська чума свиней

УВАГА! Африканська чума свиней

УВАГА! Африканська чума свиней

Поділитися новиною

УВАГА! Африканська чума свиней(Реstіs аfrісаnа suum, хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна вірусна хвороба. Хворіють як дикі, так і домашні свині.

На сьогоднішній день в Гадяцькому районі дуже поширеним є вирощування свиней чи для власних потреб, чи в комерційних цілях. Власники свинопоголів’я, окрім клопоту по догляду за твариною, проведенням ветеринарних обробок (вакцинація, дегельмінтизація), мають ризик зіткнутися з дуже небезпечною проблемою – африканською чумою свиней.

На сьогоднішній день відмічається велике розповсюдження африканської чуми свиней в усіх регіонах України. Згідно останніх даних Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, протягом жовтня місяця зареєстровано нові випадки африканської чуми свиней, а саме: 21.10.15 року – смт Вороніж Шосткінського р-ну Сумської обл., ТОВ «Контакт плюс»; 22.10.15 року – с. Короваї Гребінківського р-ну Полтавської обл.; 24.10.15 року – с. Кам’яне Савранського р-ну Одеської обл.; 26.10.15 року – смт Врадіїка Миколаївської обл.; 28.10.2015 року – на території мисливського господарства ТОВ «Соболь» Рокитянського р-ну Київської обл.; 2.11.2015 року – у підсобному господарстві Білоцерківського національного аграрного університету, м. Біла Церква Київської обл.; 3.11.2015 року – м. Черкаси.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в усіх випадках встановлено діагноз на АЧС. Зараження може відбуватися безпосередньо від тварини до тварини, або ж, що найчастіше, через ґрунт, предмети догляду та незнезаражені харчові відходи тваринного походження. Основні ознаки хвороби: гарячка, температура тіла підвищується до 42°С. слабкість, пригнічений стан, свині більше лежать, важко дихають, неохоче поїдають корм. У них хитка хода, хвороба часто супроводжується кашлем. Усі видимі слизові оболонки гіперемовані, різко виражене посиніння шкіри в ділянках вух, живота, під щелепами та в паху. Часто відмічаються запори або проноси, калові маси з домішками крові. Вакцини та лікування проти цієї хвороби не розроблені, тож заражені свині гинуть через 1-3 доби після захворювання.

Вірус африканської чуми є безпечним для людини, але саме людина бере участь у розповсюдженні захворювання. Свідченням цього є безпосереднє виникнення африканської чуми свиней в Гребінківському районі Полтавської області, де громадянин с. Короваї придбав на стихійному ринку смт Шрамівка Драбівського р-ну Черкаської області у невстановлених осіб, без відповідних ветеринарних документів, 5 голів молодняку свиней, які були завезені приватним підприємцем із загрозливої зони з метою отримання прибутку. Як ускладнюючий фактор можливого розвитку епізоотій африканської чуми свиней є ігнорування господарствами всіх форм власності вимог і заходів щодо попередження занесення збудника АЧС на території району.

Із метою попередження виникнення та розповсюдження захворювання власникам, фізичним та юридичним особам, які утримують свиней, необхідно дотримуватися закритого режиму роботи СГФ чи домогосподарства та проводити наступні комплекси заходів:

– завезення свинопоголів’я проводити лише з благополучних пунктів, та за наявності ветеринарних документів, а саме: погодження підписаного Головним інспектором ветеринарної медицини:

– купівлю поросят на ринках проводити лише за умови наявності у реалізатора ветеринарної довідки, яка засвідчує благополуччя поголів’я;

 – утримувати поголів’я свиней в чистих, просанованих приміщеннях;

– щоденно проводити механічне очищення приміщення, в якому утримуються тварини;

для догляду за тваринами виділити спеціальний інвентар, одяг та взуття і після використання проводити його ретельне очищення, миття та дезінфекцію;

– не допускати вільно вигульного утримання поголів’я;

– не допускати бродячих тварин на територію господарства (двору);

– провести комплекс заходів зі знищення гризунів;

– забій тварин проводити тільки клінічно здорових тварин та під наглядом фахівців державної ветеринарної служби;

– не використовувати післязабійні відходи тваринництва для годування свиней;

– регулярно проводити знезараження вигрібних ям за допомогою таких дезінфікуючих засобів як каустична сода, хлорне вапно, параформальдегід та ін.;

– в разі захворювання чи загибелі тварини необхідно негайно звернутися то лікаря державної ветеринарної служби за телефонами:

Районна державна лікарня ветмедицини – тел. 2-24-12.

Дільничні лікарні ветмедицини:

Веприк          – тел. 59-3-21, 0502824898;

Книшівка     – тел. 55-1-29, 0666068527;

П.-Роменська           – тел. 0999227511;

Рашівка        – тел. 0507751475;

Римарівка    – тел. 0502824368;

Лютенька     – тел. 0501855243;

Краснознаменка     – тел. 0661459326.

Державна ветеринарна служба застерігає, що хвороба прогресує надзвичайно швидко і призводить до загибелі всіх тварин, які захворіли! Закритий режим роботи свиногосподарств, висока санітарна культура їх ведення та забезпечення повноцінного харчування свинопоголів’я дасть можливість захистити і тварин від зараження.

І. Копитько, ветеринарний фельдшер протиепізоотичного відділу ГРДЛВМ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...