«Щоб нива завжди колосилася»

«Щоб нива завжди колосилася»

«Щоб нива завжди колосилася»

Поділитися новиною

«Щоб нива завжди колосилася»Щорічно у третю неділю листопада відзначається День працівників сільського господарства в Україні. Цьогоріч його святкуємо 15 листопада.

Напередодні свята я побував у фермерському господарстві «Сиріус-Агро» у селі Лисівка.

Засноване дане господарство Іваном Кіченком у 2008 році, та ось уже чотири роки його очолює Віталій Крат. Саме за його керівництва кілька років поспіль «Сиріус-Агро» ставало кращим фермерським господарством району.

Займаються на підприємстві вирощуванням ранніх зернових, пшениці, ячменю, сої та зернового сорго. Уже 6 років господарство працює за новою технологією – «нульовою». Або ж – «Невидимий посів». І цим воно унікальне, адже першим у районі стало застосовувати дану технологію і є одним із небагатьох фермерських господарств, що вдалися саме до такого способу посіву. У чому ж полягає ця технологія? «У тому, що ми без обробітку ґрунту сіємо культуру у звичайну стерню. Змолотили і посіяли», – відповідає Віталій Васильович. Тобто в господарстві не використовують ні плуги, ні культиватори, ні дискові борони. Уже 2 роки завдяки саме цій технології господарство показує досить непогані результати. А саме: середня урожайність на круг у минулому році склала 56 центнерів з гектара, а в цьому – аж 60.

Та коли ми заговорили про здобутки та визнання на районному рівні, керівник підприємства посміхаючись відповів: «Визнають. Не знаю, за які заслуги, ну, визнають…» Маючи, зокрема, на увазі і те, що його колектив просто працює, не намагаючись когось випереджати чи комусь доводити свою першість. «Ні, – говорить Крат. – Получається у нас так, ми так і працюємо».

А для злагодженої роботи, для обробітку 210 гектарів землі, яку орендує «Сиріус-Агро», наявна технічна база. Є і трактор, і комбайн, і обприскувачі, і вантажний автомобіль. Але головне – звісно ж,  люди. Та коли я запитав, чи не хотів би Віталій Васильович окремо відмітити хорошу роботу когось із працівників, він відмовився. Адже і головний агроном господарства Юрій Максюта, і головний бухгалтер Віра Лукаш, і механізатор Анатолій Гребеножко, і інші працівники (а всього їх на підприємстві 10) є єдиним, дружним колективом. «Нема у нас ніяких розбіжностей. Один одного ми завжди підтримуємо», – запевняє В.Крат. Тож ті позитивні результати, яких досягає підприємство, – заслуга всього колективу.

Немає чого нарікати на «Сиріус-Агро» і людям, що здають йому в оренду землю. Адже соціальні угоди господарство виконує вчасно і в повному обсязі. Вчасно виплачується і орендна плата, яка складає 8% від нормативно-грошової оцінки землі. І це, за словами Віталія Васильовича, досить достойна орендна плата, бо ж навіть деякі агрохолдинги платять менше. «Ми орендуємо землю у двох сільських радах (Лисівській і Рашівській – кор.). Люди всі задоволені. Ніколи не було до нас ніяких претензій», – запевнив керівник господарства.

На запитання, чи легко зараз працювати в галузі сільського господарства, очільник «Сиріус-Агро» зазначив: «Будь-якою справою не було займатися легко в різні часи». І сказати, що в галузі сільського господарства працювати легко, на його думку, може лише повний дилетант, який не має до цього ніякого відношення. Адже щоб займатися такою справою, треба мати певний досвід, багаж знань, умінь і ресурси. Без них бути успішним в аграрному бізнесі неможливо. На запитання ж, як, на його думку, влада може допомогти аграріям, аби облегшити їх роботу, мій співрозмовник, знову не стримавши посмішку, відповів коротко: «Хай не заважають».

На закінчення розмови, вітаючи аграріїв із прийдешнім святом, керівник фермерського господарства побажав усім міцного здоров’я, мирного неба, достатку та сімейного затишку. Аби всі бажання та мрії здійснювалися, реалізовувалися, матеріалізовувалися. «Щоб нива завжди колосилася», – підсумував Віталій Крат.

Тож нам залишається лише приєднатися до цих щирих побажань.

Андрій Суіменко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...