«Цінові перегони»

«Цінові перегони»

«Цінові перегони»

Поділитися новиною

«Цінові перегони»Щоразу йдеш  на ринок або в магазин, ніби на атракціон потрапляєш – ціни скачуть, мов скажені. Передбачити, скільки витратиш грошей, просто неможливо. Тож традиційно ми вирішили простежити, що і на скільки подорожчало.

Лідерами росту цін восени стали овочі та яйця.

Найбільше здивувала цибуля, яка ще у вересні коштувала  4-5 грн/кг, а нині за кіло просять 9-12 грн.

Морква на ринку коштує 8-10 грн за кілограм.

Щоб наквасити капусти, треба добряче витратитися: за кілограм білокачанної просять до 10 грн, тоді як у минулому році вона коштувала утричі дешевше.

Картопля теж зросла в ціні на 2-3 грн за кілограм, зараз на ринку за неї просять 6-8 грн.

Яйця в минулому році коштували 14-16 грн за десяток, нині ціна дійшла вже до 25 грн. Домашніх курячих яєць на ринку майже немає. Господарі кажуть, що зараз кури погано несуться, тож і ціна така висока.

Серед лідерів подорожчання цукор також не пасе задніх. Минулого року кілограм цукрового піску коштував 10 грн, а нині ціна перевалила вже за 16 грн.

Ціни на м’ясо, у порівнянні з минулим роком, також підскочили. Свинина коштувала 60 гривень за кілограм. Нині ціна коливається від 70 до 100 грн. Сало подорожчало майже вдвічі, зараз просять за кілограм 50-60 грн.

За останній рік значно подорожчала соняшникова олія, додала в ціні 70% (була по 16-18, стала по 24-31 грн/л).

Неймовірно «здивував» банан із ціною в 27 гривень за кіло. А лимон і того більше – 40 грн/кг, а про мандарини та апельсини  навіть мова не йде. Тому, щоб поласувати цитрусовими, потрібно збирати «копієчку до копієчки»…

Ціни на спиртне також не стоять на місці. Після введення акцизного податку вартість зігріваючих напоїв невпинно росте.

Ціни, відверто кажучи, шокують. Перегони зі збільшення вартості продуктів харчування тривають і, здається, зупинятися не збираються. Шкода, що зарплати гадячан, навіть зважаючи на незначне підвищення мінімалки, у цінових перегонах безнадійно програють.

Експерти пояснюють таке підвищення цін низьким врожаєм (через спекотне літо) і збільшенням витрат аграріїв на вирощування, зберігання і транспортування продукції. Крім того, ціна насіння, палива, добрив залежить від коливання курсу долара (торік 1 долар коштував 16 гривень, а нині 24). От і виходить, що ціни справді «кусаються».

Оксана Кириченко (ціни наведено в середньому станом на 8.11.5015)

LIVE OFFLINE
track image
Loading...