Одним дозволено, а іншим – ні?

Одним дозволено, а іншим – ні?

Одним дозволено, а іншим – ні?

Поділитися новиною

Одним дозволено, а іншим – ні?Над цим питанням вже близько року мізкує сімейство Красюків із Красної Луки. Довгий час їх цькують за те, що вони випасають свою худобу вздовж річки Грунь, що є протизаконним. І вони з цим згодні і сумлінно відвідують усі засідання суду з цього питання, але ж…

Уперше з Красюками ми зустрілись у стінах редакції – тоді вони прийшли до нас за допомогою. Ознайомивши із справою, запросили нас на відкрите засідання суду.

Уже в суді ми дізнались, що Красюків звинувачують у грубих порушеннях охорони навколишнього природнього середовища (НПС) і хочуть зобов’язати заплатити штраф за користування землями ландшафтного парку.

20 років тому Красюки переїхали у Красну Луку. Корови пасли там, де й усі селяни, –  на березі річки. Так було до певного часу, поки сільська рада не зобов’язала їх задля створення комфортного відпочинку людей на пляжі обгородити  місце випасу своєї худоби (лист, датований 5.09.2014, додається, – авт.). Люди, аби не завдавати незручностей, зробили так, як їх попросили. Згодом  директор РЛП «Гадяцький» звинуватив їх у порушенні законодавства.

Але чому ж незаконно, адже обгородити місце випасу змусив людей місцевий орган самоврядування – сільська рада? Дивно, але законність користування ділянкою підтверджує і довідка, надана управлінням Держгеокадастру. Якщо вірити їй, то земельна ділянка,  площею 5,8029,  на території Краснолуцької с/р обраховується як сіножаті і запроектована для надання в оренду Ігорю Красюку для випасу худоби і сіножаті. Мало того, Красюки ще й сплатили 5% від вартості ділянки за користування, і документацію цю намагалися показати екоінспектору. Але він, чомусь, не забажав узяти її до уваги…

Дивує також той факт, що судять порушників уже не вперше, і того разу їх було виправдано.

Із судового засідання нам також стало відомо, що Красюки вже певний час оформляють документи, за порадою сільської ради, на оренду даної ділянки. Та цей процес ніби «завис» у повітрі – у родини на руках є рішення Краснолуцької с/р, де надано дозвіл на оформлення оренди ділянки. Рішення це законне і не відмінене сесією. Тож суддя зазначила, що сільський голова (вже колишній – авт.) не виконувала свої посадові обов’язки, чим також порушила законодавство. 

Сама родина не розуміє такої несправедливості. Виходить, вони просто не знали, що порушують закон, адже готувались орендувати цю землю.

Також не зрозуміло, чому увага підвищена саме до цих осіб? Кожного місяця комісія приїздила до Красюків і фіксувала порушення. Складається враження, що працівникам РЛП  робити нічого – усе їдуть і їдуть у Красну Луку. На справжні проблеми (смітники, вирубки лісів, браконьєрство та багато інших) увагу чомусь не акцентують.

Тож Красюки впевнені, що усі перевірки та цькування (хоча на перевірки накладений мораторій) ініціював голова Гадяцької  райради Володимир Нікітенко. Родина вважає, що конфлікт створений штучно, а корови просто заважають сусідам (очільник району проживає якраз навпроти спірного місця) милуватись краєвидами.

Так це чи ні – насправді не можемо стверджувати. Але справедливість повинна бути скрізь. Подібних порушень безліч – улітку, завітавши на будь-який пляж на території РЛП, люди знаходять сліди випасу корів. Чому ж перевіряємо тільки тих, хто не зможе протистояти? Упевнені, що вельмишановний Володимир Нікітенко, також порушуючи 25-метрову природоохоронну зону, на території свого господарства має незаконно викопаний ставок. Тож одним дозволено, а іншим – ні?

Олександр Товстий

Оксана Кириченко

РЛП «Гадяцький» займає територію 12803 га. Якщо територія  оголошується ландшафтним парком то, відповідно до Закону «Про природно-заповідний фонд України», будь-яка діяльність на ній обмежується або взагалі забороняється. Тут не можна полювати, рибалити, добувати кориснi копалини, заборонено пасти худобу, збирати лiкарськi рослини чи квiти. Також i вiдпочивати на територiї заповiдника не можна.

У Гадяцькому районі по всій протяжності річок прибережна захисна смуга ландшафтного парку. То що ж це виходить – простим смертним заборонено відпочивати? А люди ж ще й вогнища заборонені розводять… Чому ж РЛП за цим зовсім не слідкує? 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...