Хитцівські «Чорнобривці» на III Міжнародному конгресі

Фото надано Л. Зубко

Фото надано Л. Зубко

Поділитися новиною

Фото надано Л. Зубко«Етнодизайн у контексті українського національного відродження та європейської інтеграції» – таку важливу та актуальну тематику мав цьогорічний мистецько-просвітницький форум, який пройшов із 4 по 6 листопада у Полтаві. Більше 600 робіт науковців в галузі етнодизайну, етнопедагогіки та національного відродження були представлені на розгляд учасників конгресу. Тут були роботи з ближнього і дальнього зарубіжжя (США, Великобританія, Ізраїль, Канада) і майже всіх вишів і профільних навчальних закладів України.

Усі автори та  доповідачі шукали шляхи від дизайн-освіти до дизайну свідомості до проблеми впорядкування естетичної культури, свідомості, життєвої позиції майбутніх громадян України. Етно-мистецтво України в руслі світових дизайн-процесів займає величезне, значиме місце і позицію. Усі разом прийшли до висновку, що український національний патріотизм необхідно виховувати на значно вищому рівні. Цьому і послуговується проектна діяльність Хитцівського фольклорно-етнографічного об’єднання «Чорнобривці». Воно об’єднує учнів, мам, бабусь, учителів і не тільки нашої школи у спільній любові до народного ремесла вишивання та його ролі в житті людини, а особливо молоді.

Історію рідного краю ми представили на картах: панно «Геральдика України», «Гадяцький полк», «Вишивана писанкова Україна»; рушники «Гадяцький ювілейний» та «Українського єднання». Презентацію вишиваних робіт вдало і цікаво провели учні школи Альона Куріп’ятник, Юлія Романенко, Ірина Сушко, Олександр Хропко. Техніку вишивки під час майстер-класу «Вишивання родинних оберегів» представила Катерина Остапенко. «Педагогіка вишивального мистецтва: історія, традиція, сьогодення» – тема виступу на конгресі Людмили Зубко. А всіх учасників об’єднала пісня «Єднаймося, наша родино» у виконанні Р. Капусти, В. Семенюти (В. Будища), Т. Муковоз, О. Романенко, Л. Огризько, О. Мисюри.

Також учасники конгресу намітили основні орієнтири в пошуках національної самоідентифікації українського народу, окрилені побаченим в Опішні, Решетилівці, Миргороді, Полтаві, та висловили впевненість, що Полтавщина може пишатися почесним званням «Центр високої духовності України».

«Базар Медіа в Україні»

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...