Безпека опалювального сезону спільними зусиллями

Безпека опалювального сезону спільними зусиллями

Безпека опалювального сезону спільними зусиллями

Поділитися новиною

Безпека опалювального сезону спільними зусиллямиЗа даними Державної служби з питань праці, із початку 2015 року в Україні сталося 24 нещасних випадки під час використання газу в побуті, у результаті яких 46 осіб постраждало і 23 загинуло. Так, нещодавно, у ніч з 16 на 17 жовтня 2015 року у багатоповерховому житловому будинку у м. Кривий Ріг, по вул. Лермонтова, стався вибух побутового газу, унаслідок чого постраждало 7 осіб. 18 жовтня 2015 року, о 23:35, у м. Полтава, по вул. Ш.Алейхема двоє малолітніх дітей (2006 р.н. та 2015 р.н.) отруїлися чадним газом через несправність газової плити.

19 жовтня 2015 року, о 18:35, у приватному будинку м. Полтава, по вул. Фруктовій унаслідок несправності вентканалу при роботі газового котла господар загинув через отруєння чадним газом.

До трагедій, ціною яких є людське життя, призводить цілий ряд чинників, а саме:

 – самовільне встановлення (заміна) газових приладів;

 – самовільне втручання в конструкцію газових приладів;

 – використання газових приладів із несправною (відключеною) автоматикою безпеки;

 – використання газових приладів не за призначенням, наприклад, газові плити для обігріву приміщень;

 – несправність димових та вентиляційних каналів, їх засмічення, зруйновані оголовки димоходів, знаходження їх у зоні вітрового підпору;

 – встановлення газових колонок у приміщеннях ванних кімнат;

 – перепланування приміщень з улаштуванням пластикових вікон без вентиляції, дверей  – без підрізу в нижній частині;

 – встановлення електровентиляторів у вентиляційні канали;

 – недопущення працівників газового господарства до помешкань для перевірки технічного стану газових приладів.

Для того, щоб газ приносив людям лише радість і тепло, кожний член сім’ї мусить знати і суворо дотримуватись правил безпечного користування газом та розуміти, до яких наслідків призводить порушення цих правил.

Природний газ майже вдвічі легший за повітря і при витоку з приладів і газопроводів піднімається, скупчуючись у верхніх зонах приміщень. Природний і зріджений гази не мають кольору і запаху. Щоб газам надати запаху, до них додають домішки, у результаті чого з’являється запах, схожий із гнилою капустою. Пам’ятайте, що газ, яким користуються у побуті, є горючою речовиною, і порушення правил користування ним може призвести до виникнення пожежі.

Щоб запобігти трагедії, дотримуйтесь вимог безпечної експлуатації побутового газового устаткування:

НЕ ЗАБУВАЙТЕ систематично провітрювати приміщення, в яких встановлено газові прилади, перед вмиканням опалювального газового приладу та газової колонки перевіряти тягу в димоході, після закінчення користування газовими приладами перекривати крани як на самому приладі, так і на газопроводі. Абонентам, що проживають у багатоповерхових будинках, необхідно знати, що при пересіченні стіни поверхових перекриттів газопровід прокладається у футлярі. Закладання кінців футлярів цементним розчином може бути порушене і газопровід піддасться корозії, що може призвести до витоку газу і аварії.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

 – користуватися несправними газовими приладами або використовувати їх не за призначенням;

 – залишати без нагляду працюючі газові прилади;

 – сушити білизну над плитою із запаленими пальниками;

 – прив’язувати мотузки до газопроводу, що порушує щільність різьбових з’єднань та може призвести до витоку газу;

 – перевіряти витікання газу відкритим вогнем.

ПАМ?ЯТАЙТЕ: при вологій і вітряній погоді тяга в димоході погіршується, і створюється зворотна тяга. Особлива небезпека при цьому виникає у квартирах на верхніх поверхах. Якщо тяга погана або змінна, продукти спалювання надходять у приміщення і можуть викликати тяжке отруєння. Помітити чадний газ у повітрі приміщення простими засобами неможливо, тому що він не має ні кольору, ні запаху, ні смаку. Наявність його у повітрі більше 0,15% може призвести до тяжкого отруєння, 0,4%  – до смерті.

ДО УВАГИ ПІДПРИЄМСТВ І БУДІВЕЛЬНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ! Із метою безперебійного і безпечного транспортування газу діючими газопроводами, запобігання можливим аваріям категорично забороняється виконувати земляні і будівельні роботи поблизу газопроводів без виклику на місце представника ПАТ «Гадячгаз» і одержання письмового дозволу на проведення робіт.

Шановні споживачі природного газу, якщо ж ви відчули запах газу у приміщенні, негайно припиніть користуватися газовими приладами. Щоб уникнути задухи від газу, намочіть водою рушник (носовичок), притуліть до обличчя і, дихаючи через нього, перекрийте крани до приладів і на приладах, відчиніть вікно і двері, провітріть приміщення, не паліть, не вмикайте і не вимикайте електроосвітлення та електроприлади, не користуйтесь електричними дзвінками, викличте аварійну службу за телефоном «104» або 2-25-45.

Якщо запах газу в підвалі, під’їзді, на подвір’ї, на вулиці: повідомте аварійну газову службу за телефоном «104», 2-25-45, виведіть людей із загазованого приміщення, попередьте присутніх про небезпеку вмикання і вимикання електроосвітлення, а також відкритого вогню та іскри, до прибуття аварійної бригади організуйте провітрювання приміщення.

Пам’ятайте! Доки газ горить, небезпеки вибуху немає, тому ніколи не намагайтеся гасити полум’я, оскільки це може призвести до катастрофи.

Якщо стався вибуху газу, негайно викличте аварійну газову службу – «104», оперативно-рятувальну службу – «101», міліцію – «102» і «швидку допомогу»  – «103». Будьте обережні: вибухи можуть повторитися, тому у власному помешканні негайно перекрийте подачу газу і вимкніть електрику, після чого залиште квартиру, зачинивши за собою двері, і вийдіть на вулицю, залишаючись там до прибуття відповідних служб.

До прибуття «швидкої допомоги» надайте можливому потерпілому першу долікарську допомогу. У разі опіків потерпілого перемістіть у безпечне місце і захистіть уражені місця від зовнішнього середовища. Захисними засобами можуть бути будь-які стерильні матеріали (бинти, марля), чисті і випрасувані простирадла, покривала, скатерті. Недопустимо очищати шкіру від прилиплого і пригорілого одягу, розрізати пошкоджені ділянки тіла, щоб у рану не занести інфекцію. Опіки часто супроводжуються шоком. У цьому випадку потерпілому дайте 20 крапель Зеленіна чи настойки валеріани, каву чи міцний чай. Забезпечте спокій до прибуття лікаря.

У разі отруєння чадним газом і задухи до прибуття «швидкої допомоги» винесіть чи виведіть потерпілого на свіже повітря, покладіть його на рівне місце, усуньте все, що заважає диханню (розстебніть комір, за потреби пасок), дайте понюхати нашатирний спирт, на голову покладіть холодний компрес, а до ніг – грілку, змочіть обличчя холодною водою, потім тепло вкрийте і стежте, щоб потерпілий не заснув.

НАГАДУЄМО! Із метою запобігання аваріям та нещасним випадкам при виявленні порушень під час експлуатації газових приладів, а саме:

 – відсутності акта перевірки та прочистки димових та вентиляційних каналів;

 – самовільній газифікації будинку, переміщення, заміні та ремонті газового обладнання;

переплануванні приміщень, де встановлені газові прилади;

 – внесенні змін у конструкцію газових приладів, змін устрою димових і вентиляційних систем (каналів), заклеюванні вентиляційних каналів, замуровуванні «кишень» і люків, що призначаються для очищення димоходів;

 – вимиканні автоматики безпеки і регулювання, користуванні газом при несправних газових приладах;

 – використанні газових плит для обігріву приміщень;

 – встановленні примусової витяжної вентиляції в приміщеннях, де влаштовані димохідні газові прилади, –

газові прилади будуть негайно (без відстрочення терміну та попередження) від’єднанні від системи газопостачання та опломбовані. Відновлення газопостачання відбуватиметься після повного усунення виявлених порушень.

Шановні споживачі природного газу, пам’ятайте, що користування газовими приладами – запорука комфорту і безпеки ваших домівок, тож з усіх питань, пов’язаних із використанням газу в побуті, звертайтесь до ПАТ «Гадячгаз» за адресою: м. Гадяч, вул. Будька, 26а або номерами телефонів 104, 2-25-45 (цілодобово), 2-14-04.

І. Волощук, в.о. голови райдержадміністрації 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...