Опалювальний сезон. Завантаження

Опалювальний сезон. Завантаження

Опалювальний сезон. Завантаження

Поділитися новиною

Опалювальний сезон. ЗавантаженняЗвідусіль чуємо: «Ми готові до опалювального сезону!» Менш оптимістичну картину бачать експерти: вони говорять про «мінімальну готовність» до зими і навіть про ризик зриву опалювального сезону, через неплатоспроможність населення. Ті, хто мають можливість, – утеплюються та облаштовують альтернативне опалення, не довіряючи владі. Усі інші просто чекають настання холодів.

Чого ж очікувати від прийдешньої зими і чи готові ми до опалювального сезону?

Цьогоріч, зважаючи на космічні ціни на газ, чимала частка населення відмовляються від блакитного палива і активно займаються накопиченням дров і вугілля та заміною котлів на твердопаливні. 

У ДП «Гадяцький лісгосп» розцінки на дрова різні. Тверді породи найдорожчі – їх можна придбати за 240-480 грн./м.куб, щоправда їх на залишку немає, потрібно ще постояти у черзі. Хвойні породи – дешевші і є у наявності по 192-360 грн./м. куб. Дрова м’яких порід користуються найменшим попитом і найменш вартісні – всього по 144-270 грн./м.куб.

Купити вугілля на Гадяччині буде складніше – вугілля сорту А (антрацит: «семечка», горіх, кулак) за комерційними цінами коштує 4000 грн/т, 4400 грн /т, 4500 грн/.т, відповідно + доставка з сусіднього регіону. Місцеві підприємці пропонують вугілля виду «горіх і кулак» по доступнішій ціні 3800 грн/т.

Гадячани сподіваються, що зима буде досить теплою. Та попри всі надії, цього року все більше і більше родин, готуючись до морозів, вирішують утеплити свої будинки.

Така послуга в середньому коштуватиме вам від 260 до 360 грн./м.кв. у залежності від використаних матеріалів.  Хто не має на це коштів – просто закривають щілини у вікнах та дверях. Це звісно дешевше, але менш ефективно.

Чи готові комунальні підприємства до запуску тепла?

Цьогоріч влада вирішила не чекати 15 жовтня для того, щоб подати тепло. Точніше, саме погода «підказала» чиновникам, що пора запускати опалення (середньодобова температура повітря  знизилася до 8°С). Але, керуючись принципом «хотіли як краще, а вийшло як завжди», опалювальний сезон благополучно розпочався за день до офіційного терміну.

За інформацією засідання колегії  РДА від 29 вересня маємо:

109 житлових будинків, які перебувають на балансі КП «Гадяч-житло», а  це 100%, мають підписані паспорти готовності до опалювального сезону 2015/2016 років.

КПТГ «Гадячтеплоенерго» проведена підготовка енергетичного господарства до безперебійної та безаварійної роботи в наступному опалювальному сезоні 2015-2016 р.р., а саме проведено:

* гідравлічне промивання та випробування власних теплових мереж, ремонт пошкоджених ділянок ;

* промивання, гідравлічне випробування, чистка поверхонь нагріву котлоагрегатів;

* ревізія та ремонт обладнання газо- та електрогосподарства;

* ревізія насосного парку, вентиляторів та димососів;

190 об’єктів соціального призначення по Гадяцькому району підготовлено до осінньо-зимового періоду, (ЗНЗ, ДНЗ, ФАПи, АЗПСМ, лікарні, клубні заклади, бібліотечні заклади, а також 2 приміщення Гадяцької дитячої музичної школи).

Заборгованості за використаний природний газ, електроенергію та житлово-комунальні послуги по закладах освіти, культури та об’єктах лікувального призначення немає.

1035 м3 дров  завезено у червні-серпні 2015 до загальноосвітніх навчальних закладів.

Як бачимо, незважаючи на тарифи, низький дохід та нестабільну ситуацію в країні, люди не втрачають віри у світле, а головне тепле майбутнє. Та й метеорологи не дають упасти духом і прогнозують теплу зиму. А ми народ терплячий – тільки б не було війни.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...