Хто наступний на перейменування

Поділитися новиною

У Гадяцькому районі «декомунізують» три села

Відповідно до закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» визначено перелік назв населених пунктів Полтавської області, що підлягають зміні.

Так, у Гадяцькому районі перейменують три села – Жовтневе  (до речі, населений пункт із такою назвою є майже в кожному районі нашої області), с. Краснознаменка та с. Радянська Дача.

Також «декомунізують» два міста в Полтавські області  – сусіднє Червонозаводське (Лохвицький район) і м. Комсомольськ.

Джерело: Український інститут національної пам’яті


Здавалося, ажіотаж масового «прибирання» комуністичної символіки та зміни радянських назв минув… Аж ні – минулого тижня у редакцію зателефонувала гадячанка. Нагадала, що невдовзі спливає термін виконання усіх вимог закону і поцікавилася, на якому етапі декомунізація у Гадячі?

З цим же питанням ми звернулись до міської ради, безпосереднього виконавця законних актів.

«Ми пішли на випередження вимог закону! – повідомили нам у міській раді, – Вже перейменували вулицю Карла Лібкнехта на Гетьманську, площу Революції на Соборну, Леніна на вулицю Героїв Майдану, а Комуністичну на Драгоманова.»

Перейменуванням вулиць у Гадячі займається спеціально створена профільна комісія з питань перейменування вулиць у складі 6-ти депутатів міської ради. Щоправда, засідали вони цього року лише двічі, тож і справ, як-то кажуть, зроблено небагато.

Тепер у черзі на зміну імені  8 вулиць (вул..Дзерджинського, Кірова, Крупської, Фрунзе і т.д.)

Такий «непоспіх» у виконанні закону, у міській раді пояснюють відсутністю конкретних  звернень від жителів.  У той же час, з подібними заявами наполегливо рекомендують звертатись  у міську раду.

Секретар міської ради розповідає – нещодавно надійшло одне звернення по перейменуванню, але трохи дивне – люди просили перейменувати вулицю Садову на честь одного з працівників нафтової промисловості. Тільки невідомо, чи усім жителям вулиці до душі така назва?

Оксана Кириченко

Нагадаємо:  21 травня вступили у дію декомунізаційні закони. Втілення їх у життя означає, що Україна безповоротно пориває з болючим радянським тоталітарним минулим. Карта України має бути позбавлена тоталітарної символіки у назвах та пам’ятниках.

Щоб визначитися із новими назвами, місцеві громади мали півроку — до 21 листопада. Рішення повинні прийняти органи місцевого самоврядування.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...