Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій

Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій

Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій

Поділитися новиною

Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій1. У серпні через пошту отримали бланки заяви та декларації на призначення житлової субсидії. Чи потрібно знову подавати документи, у разі якщо вже є отримувачем субсидії?

Якщо сім’я вже є отримувачем житлової субсидії, то повторно звертатися за її призначенням не потрібно. Навіть якщо вам субсидія на неопалювальний період призначена у розмірі 0,00 грн, то повторно за призначенням субсидії на опалювальний період звертатися не потрібно.

Розрахунок буде проведено автоматично, без вашого особистого звернення. Після закінчення терміну отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період.

2. У який період потрібно звернутися за призначенням субсидії?

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням. У разі звернення із заявою про призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону субсидія призначається з початку такого сезону.

3. На який період призначається субсидія, і коли необхідно звертатися за її продовженням?

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних  послуг  призначається  на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується:

на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня;

на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня.

Якщо житлова субсидія на неопалювальний період призначена у розмірі 0,00 грн, то повторно за призначенням субсидії на опалювальний період звертатися непотрібно. Розрахунок буде проведено автоматично, без Вашого особистого звернення.

Після закінчення терміну отримання субсидії спеціалісти управління соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період.

4. Протягом якого часу управління соціального захисту населення повинне прийняти рішення про призначення (не призначення) субсидії? Як можна дізнатися, чи надано субсидію?

Рішення про призначення (не призначення) субсидії приймається протягом десяти днів після подання заяви та отримання відомостей:

від організацій-надавачів послуг – про забезпеченість комунальними послугами, їх вартість;

від житлово-експлуатаційних організацій або інших органів, що визначені місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а у сільській місцевості від сільських (селищних) рад – про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб;

від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду України – про доходи.

Після проведених розрахунків заявнику видається повідомлення про призначення житлової субсидії.

5. Чи вносити мобілізованого солдата в декларацію на субсидію? Якщо мобілізований з січня 2015 року.

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. У разі коли кількість фактично проживаючих зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб є меншою, ніж кількість зареєстрованих у такому приміщенні (будинку) осіб, субсидія розраховується виходячи з кількості  зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично у ньому проживають, на підставі рішення  комісії та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Під час прийняття рішень у таких випадках враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, зокрема, довідок, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку).

Таким чином, у Декларації має бути зазначено інформацію про всіх зареєстрованих осіб (у примітці можна зазначити, що конкретна особа не проживає), а у Заяві відмітити необхідність розгляду питання комісією. До заяви додаються документи, що підтверджують тимчасову відсутність осіб із числа зареєстрованих. При цьому звертаємо увагу, що до сукупного доходу при розрахунку субсидії не враховується грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичних операціях.

6. Якщо прописаний у квартирі один, але проживає в ній із сім’єю. У такому разі в заяві на субсидію вказувати усіх членів сім’ї чи тільки себе?

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. Тому, при заповненні декларації слід надавати відомості про зареєстрованих осіб.

7. Чи можна оформити субсидію на житлове приміщення, де людина не зареєстрована, а лише є її власником і проживає там?

Субсидія призначається одному з членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації, або особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, і на яку відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг.

8 Які доходи будуть враховуватися при призначенні субсидії фізичним особам –  підприємцям?

Доходи осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, визначаються на підставі даних державних податкових адміністрацій.

Для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування  та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб за цей місяць, для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, – двох прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб, для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками  єдиного податку третьої групи, – трьох прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб.

9. Якщо оформлена субсидія, а в майбутньому змінився на краще матеріальний стан – як можна відмовитися від субсидії?

Для відмови від призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління соціального захисту населення з відповідною заявою.

В. Тарасенко, начальник управління 

8 коментарі до “Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій

  1. Я підпиемець 3гр оподаткуваая спрощена система Валовий дохід за 2014р складає 190000 грн.
    Чи маю я пра во на прзначення супсидії ?

  2. Пане Сергію! Вам потрібно заповнити заяву , декларацію та подати їх за адресою вул. Шевченка 36 (відділ виплат і компенсацій управління соц.захисту), або переслати поштою. Субсидія буде обрахована із сукупного доходу зареєстрованих та проживаючих в домогосподарстві членів сім”ї та Вашого (три прожиткових мінімуми як підприємця 3 групи).

  3. Я теж підприємець 3 гр оподаткування спрощена система Валовий дохід за 2014р складає 160000 грн.
    Сьогодні 14.12.2015 року я одержав документ в якому сказано що субсидія 0. Коли я звернувся із запитанням чому так, мені повідомили що не варто було показувати стільки офіційно грошей …. 😆 Вних компьютер затягнув по мому ІД весь оборот про який звітують організації, що в мене на обслуговуванні. Що тепер робити ? Згідно закону – в мене має бути три мінімуми. З нашої ДПІ подзвонили в обласний відділ соцзахисту (я такий не один) де їм повідомили що по такій проблемі самі чекають роз’яснень….

  4. Ще в листопаді подала всі документи на отримання субсидіі, та на сьогоднішній день, 22.01.2016 ще не отримала. Немає і пояснень чому. Мені потрібно звернутися чи написати заяву на роз”яснення чи що робити?

  5. влияет размер вклада в банке на субсидию?

  6. чиможна забрати гроші за субсидію

  7. Чоловік підприємець на загальній системі опадаткування.Здає річну декларацію де показує свій вавловий дохід, валові витрати і чистий дохід -з якого він сплачує податки.ДФС надає соцслужбі данні про всі доходи підприємця-валовий+ чистий і соцслужба все це плюсує.Результат-субсидії немає !! Що тепер робити???

  8. Який річний дохід буде братись до уваги в підприємця на загальній системі оподаткування для оформлення СУБСИДІЇ?

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...